Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παστίδας Ρόδου «ΚΑΜΑΡΙ», φιλοξενήθηκε στην Φλώρινα επί τέσσερις ημέρες (12-15/12/2018), από τον Φ.Σ.Φ. «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ» και από τον Πολιτιστικό Μορφωτικό Αθλητικό Σύλλογο Σκοπιάς Φλώρινας «Ο ΑΜΥΝΤΑΣ», συμμετέχοντας σε κοινές πολιτιστικές εκδηλώσεις με τους δύο Συλλόγους και, επίσης, το ΛΥΚΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΦΛΩΡΙΝΑΣ.

Η Εταιρεία Τουρισμού Δυτικής Μακεδονίας και ο Δήμος Φλώρινας στήριξαν τη φιλοξενία και τις εκδηλώσεις.

Οι εμφανίσεις τους -στο σεμινάριο χορών στον «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ» (12/12/2018), στο άναμμα Χριστουγεννιάτικης Φωτιάς στην Σκοπιά (13/12/2018), στις «Νύχτες Χειμώνα 2018» στον «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ» (14/12/2018) και στον μεγαλοπρεπέστατο επίσημο χορό των συνδιοργανωτών Συλλόγων(15/12/2018)- άφησαν ανεξίτηλα το αποτύπωμά τους.

Φορεσιές, χρώματα, ήχοι, όργανα, συμπεριφορές…

Εκείνο όμως που θα θυμόμαστε περισσότερο από τους Ροδίτες φίλους μας είναι η αυθόρμητη, ξεκάθαρη στάση τους στο εθνικό θέμα που προέκυψε με το ξεπούλημα της Μακεδονίας μας, με την παρρησία και το ακατάβλητο πάθος τους για την υπεράσπιση της ιστορικής αλήθειας απέναντι στην παραχάραξή της.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι, όπως οι ίδιοι μας ενημέρωσαν, όλες οι φετινές πολιτιστικές τους εκδηλώσεις, όπου και εάν βρέθηκαν -στα «μακρινά» Δωδεκάνησα και στα άλλα γεωγραφικά διαμερίσματα της Ελλάδας- ήταν αφιερωμένες στη ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, με μακεδονίτικους χορούς και με το «Μακεδονία ξακουστή» (χωρίς να τους συλλαμβάνει κανείς…).

Μας έδειξαν ότι από την ακριτική Φλώρινα μέχρι την ακριτική Ρόδο, είναι μόλις …μια Πατρίδα απόσταση. Ξανανιώσαμε -εμπειρία ιδιαιτέρως χρήσιμη για τους νέους Φλωρινιώτες, για τα παιδιά μας- ότι δεν είμαστε μόνοι στην «πινέζα του χάρτη»· ότι οι όπου γης Έλληνες στέκονται στα δύσκολα δίπλα μας· ότι ο «κόσμος μας» δεν περιορίζεται στα όρια της Φλώρινας, αλλά εκτείνεται μέχρι εκεί που αφήνει τα ίχνη του ο ελληνικός πολιτισμός, ως αναπόσπαστο τμήμα του.

«Των Ελλήνων οι κοινότητες…»
Αδέρφια Ροδίτες, μπράβο σας!


Ο Πρόεδρος
του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Φλώρινας
Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ»
Κων/νος Ραπτόπουλος-Χατζηστεφάνου

ΥΓ. Και για του λόγου το αληθές, ακόμα και πριν την αναχώρησή τους από αεροδρόμιο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, τραγούδησαν και χόρεψαν το «Μακεδονία ξακουστή», για άλλη μία φορά, όπως μαρτυρεί ο παρακάτω σύνδεσμος: https://www.youtube.com/watch?v=5w38yoNi8tw