Η Φλωρινιώτικη γη πάντα υπήρξε φιλόξενη. Στην μικρή πόλη και στα γύρω χωριά βρήκαν ασφαλές καταφύγιο Έλληνες που οι συγκυρίες επέβαλαν τον ξεριζωμό και την εγκατάστασή τους σε εδάφη της Ελληνικής επικράτειας. Και οι κάτοικοι, με αδελφική αλληλεγγύη, βοήθησαν στην όσο το δυνατόν πιο ομαλή προσαρμογή τους στα νέα δεδομένα και στο ξεκίνημα μιας νέας ζωής. Η Φλώρινα πάντα διατηρούσε σχέσεις, εμπορικές και κοινωνικές, ιδιαίτερα με την Κορυτσά.

Έτσι, πολλοί Βορειοηπειρώτες από την Κορυτσά, τα γύρω χωριά και άλλες περιοχές, ιδιαίτερα όταν η Αυτονομία της Βορείου Ηπείρου δεν μακροημέρευσε, επέλεξαν την Φλώρινα για την εγκατάστασή τους. Ο ιστορικός σύλλογος των Βορειοηπειρωτών ιδρύθηκε το 1921 και μέχρι σήμερα παραμένει ενεργός. Αυτές τις ημέρες διοργανώνει, όπως αναφέρει, μουσειακή έκθεση με φωτογραφικό υλικό και τοπικές ενδυμασίες.

Στην φωτογραφία μας, από παρέλαση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, το λάβαρο του συλλόγου Βορειοηπειρωτών περήφανα φέρει ο Αναστάσιος Γραμπόβας και τον πλαισιώνουν ο Θεόδωρος Χρήστου (αριστερά στην φωτογραφία) και ο Κωνσταντίνος Δημητρίου.