κείμενο : Μπάμπης Θ. Τριανταφυλλίδης
www.parathrhthsflorina.gr

κάμερα - φώτο : Κώστας Τρύφων 
www.floriniotika.gr

«Το ανθρώπινο δυναμικό του νοσοκομείου οι γιατροί και το υπόλοιπο προσωπικό έχουν κάνει μια  εξαιρετική προσπάθεια αυτά τα χρόνια να βάλουν πλάτη και να βοηθήσουν να κρατηθεί  όρθιο και λειτουργικό αυτό το νοσοκομείο, που είναι πολύ κρίσιμο για την κοινωνική συνοχή και την αξιοπρέπεια των ανθρώπων της περιοχής, μια πολύ σημαντική δομή», τόνισε με έμφαση ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός κατά την τελετή απονομής τιμητικών διακρίσεων σε όλους τους γιατρούς από άλλες υγειονομικές μονάδες, που βοήθησαν στο να λειτουργούν τα εξωτερικά ιατρεία της παιδιατρική κλινικής και η μονάδα Τεχνητού νεφρού του νοσοκομείου Φλώρινας και να μην κλείσουν.


Αναφερόμενος στο μέλλον του  νοσοκομείου  τόνισε πως  «αυτό το οποίο χρειάζεται από δω και πέρα είναι να επιταχύνουμε τα βήματα αναβάθμισης και βελτίωσης των υπηρεσιών του, να μειώσουμε επιβαρύνσεις που έχουν επιβληθεί αυτά τα χρόνια στους πολίτες, να περιορίσουμε ανισότητες στη φροντίδα ιδιαίτερα σε περιοχές δυσπρόσιτες, σε άγονα μέρη, σε περιοχές που είναι στις εσχατιές της χώρας όπως είναι η Φλώρινα».

  Επεσήμανε ότι  «ο κύκλος της εγκατάλειψης της απαξίωσης και της αποδιοργάνωσης του ΕΣΥ επίσης έχει κλείσει οριστικά και ότι τώρα μπαίνουμε σε μια νέα περίοδο που προφανώς θα έχει δυσκολίες, προβλήματα και περιορισμούς αλλά σίγουρα θα έχει και πολύ περισσότερες δυνατότητες να στηριχτεί με ισότιμο τρόπο η δημόσια περίθαλψη και φροντίδα υγείας».
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο πρόσωπο του Γιώργου Κωτακίδη, Διευθυντή της ιατρικής υπηρεσίας και διευθυντή της ουρολογικής κλινικής,  ο οποίος καταχειροκροτήθηκε και στο πρόσωπο του χειροκροτήθηκαν όλοι και όλες που κυριολεκτικά έβαλαν πλάτη για να μην καταρρεύσει το νοσοκομείο Φλώρινας. Και σίγουρα πέρα από το χειροκρότημα τους πρέπει κάθε τιμή. Αν σήμερα το νοσοκομείο Φλώρινας έχει πρόσωπο και λειτουργεί, αυτό οφείλεται στον Γιώργο Κωτακίδη και τους συναδέλφους του,  που άντεξαν στις πιέσεις, το χρόνο και τα προβλήματα, πιστοί στον όρκο τους, ποτέ από το χρέος μη κινούντες,  όρθιο το νοσοκομείο όταν  αυτό βολόδερνε και παραδίνονταν στη δίνη της κατάρρευσης. Ήταν ο καθοριστικός παράγοντας επαναφοράς του νοσοκομείου Φλώρινας στην κανονικότητα λειτουργίας του.
Για τον πρώην διοικητή κο Κοτοπούλη αναγνώρισε ότι ήταν μια αποτυχημένη επιλογή η οποία δημιούργησε προβλήματα και ανήκει πια στο παρελθόν. « Είχαμε δυστυχώς μια ατυχή επιλογή προηγουμένως, δημιούργησε προβλήματα, το αντιληφθήκαμε αυτό, προχωρήσαμε στην απομάκρυνση και στη συνέχεια επειδή υπήρξε ένα κενό διοίκησης, υπήρξε ευτυχώς η εξαιρετική και καταλυτική όπως την καταλαβαίνω συνδρομή του κ. Χιωτίδη, ο οποίος πέρα από τα καθήκοντα που είχε ανέλαβε να συνδράμει και σ’ αυτήν την προσπάθεια. Νομίζω ότι αυτή η περίοδος έχει κλείσει».


Για τον νέο διοικητή του νοσοκομείου Φλώρινας τον κ. Χρήστο Παπούλκα μας είπε ότι δεν τον γνώριζε και ότι τους έκανε εντύπωση το βιογραφικό του. «Θεωρώ ότι το σήμα σήμερα είναι πάμε σε ομαλή συνέχεια με έναν άνθρωπο που έχει σχέση με την περιοχή και τους ανθρώπους της και θεωρώ ότι με τη στήριξη και της υγειονομικής περιφέρειας και του υπουργείου ο στόχος μας είναι στο αμέσως επόμενο διάστημα να γίνουν πιο αισθητά τα βήματα βελτιώσεις και αναβάθμισης της ποιότητας υγείας».
Αξίζει να αναφέρω και την προσφορά του διοικητή Γιώργου Χιωτίδη ο οποίος επανέφερε την ηρεμία και συνεργασία στη λειτουργία του νοσοκομείου μας.
Σημειολογική ήταν  η επίσκεψη του κ. Ξανθού  μόνο στον τεχνητό νεφρό του νοσοκομείου Φλώρινας,  στέλνοντας μηνύματα προς πάσαν κατεύθυνσιν, ότι γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα για το νοσοκομείο μας.
Ο κ. Υπουργός φάνηκε ενοχλημένος από την ερώτηση μας αυτό τουλάχιστον έδειξε το ύφος που είχε κατά την διάρκεια της απάντησης του.
Επισημάναμε στον κ. Ξανθό ότι το Υπουργείο δεν έκανε όλα αυτά που έπρεπε και μπορούσε να κάνει, προκειμένου να εμπεδώσει το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών προς το νοσοκομείο μας, αναφερόμενοι φυσικά στην έλλειψη ιατρικού προσωπικού αλλά και την μικρή χρηματοδότηση του.

Απαντώντας μας είπε ότι  «… το σύστημα υγείας ήταν στο όριο του μπλακ- άουτ το 14 και 15. Αυτή η ιστορία έκλεισε ακριβώς επειδή υπήρξε ισχυρή πολιτική βούληση να στηριχτεί η δημόσια περίθαλψη.
Κριτική επί των ανεπαρκειών και των βημάτων είναι θεμιτή. Η κριτική που γίνεται από τη σκοπιά της δημόσιας περίθαλψης και της κάλυψης των αναγκών των ανθρώπων μας είναι χρήσιμη. Αλλά πραγματικά κάναμε αυτή την περίοδο αυτό που ήταν  ανθρωπίνως δυνατό και βεβαίως δεν είχαμε την ίδια δυνατότητα να στηρίξουμε μεγάλα νοσοκομεία του κέντρου και μικρά περιφερειακά  νοσοκομεία όπου έχουμε προκηρύξει κατ’ επανάληψη θέσεις που όμως βγαίνουν άγονες».

Εμείς θα το επαναλάβουμε, κι ας γινόμαστε δυσάρεστοι, πως ο νέος διοικητής χρειάζεται  στήριξη και την αμέριστη συμπαράσταση τόσο του διοικητή της υγειονομικής περιφέρειας του κ. Κίρκου όσο  και του ίδιου του υπουργού Υγείας, προκειμένου  ο κ. Παπούλκας  να ξεπεράσει σκοπέλους και υφάλους και να γίνει αποτελεσματικότερος  στο έργο του.
Κι αυτό δεν το λέμε τυχαία. Η κόπωση του προσωπικού είναι δεδομένη καθώς και τα όρια αντοχής του για υπερεργασία και υπερπροσπάθεια. Οι ελλείψεις σε πολλά τμήματα είναι σοβαρές και ως εκ τούτου υπολειτουργούν.  Η χρηματοδότηση του νοσοκομείου Φλώρινας μπορεί να αυξήθηκε αλλά δεν είναι αυτή που θα του δώσει τη δυνατότητα να προχωρήσει στη λύση των προβλημάτων του. Άμεσα να κάνει πράξη τη στήριξη που υποσχέθηκε.
Το υπουργείο Υγείας  για νοσοκομεία σαν της Φλώρινας πρέπει να θεσπίσει ειδικά κίνητρα για να τα κάνει ελκυστικά στους γιατρούς ώστε καμιά προκήρυξη πρόσληψης να μην είναι άγονη.

Κατά την παραμονή του στην περιοχή μας στις 21.12.2018 ο Υπουργός Υγείας  επισκέφθηκε το ΚΕΦΙΑΠ Αμυνταίου στο οποίο διορίστηκαν 3 φυσίατροι και σε λίγο διάστημα θα μπορεί να λειτουργήσει νέο τμήμα με την πρόσληψη φυσικά και του απαραίτητου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.


Η ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗ
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης στο νοσοκομείο έγινε και η  «αδελφοποίηση» της Δ΄ Παιδιατρικής κλινικής του νοσοκομείου Παπαγεωργίου  με την παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου Φλώρινας. Μεταξύ των δύο κλινικών υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας και  στήριξης της παιδιατρικής κλινικής  της Φλώρινας απ’ αυτήν του «Παπαγεωργίου».
Ο Διευθυντής  της παιδιατρικής του νοσοκομείου Παπαγεωργίου κ.  Ευαγγελίου φιλοδοξεί να κάνει  το νοσοκομείο Φλώρινας  Βαλκανικό κέντρο στο οποίο θα παρακολουθεί τους ασθενείς του από την FYROM  και την Αλβανία. «Η Φλώρινα θέλω να γίνει κέντρο όπου μια φορά το δίμηνο θα έρχομαι εδώ να βλέπω και να παρακολουθώ τους ασθενείς που έχω από το Μοναστήρι, το Πρίλεπ, την Κορυτσά, να τους προσφέρουμε εδώ τη βοήθεια μας, γιατί ο ανθρώπινος πόνος δεν έχει σύνορα», υπογράμμισε ο κ. Ευαγγελίου.

  Σημαντικό βήμα για την εξυπηρέτηση των ασθενών της Πρέσπας είναι η προμήθεια ενός ασθενοφόρου στο πολυδύναμο περιφερειακό ιατρείο των Πρεσπών.
Δεν λέω καλό είναι το ασθενοφόρο αλλά καλύτερα θα ήταν αν το πολυδύναμο ιατρείο Πρεσπών στελεχώνονταν με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Αυτή θα ήταν η ουσιαστική και χρήσιμη προσφορά στους πολίτες της Πρέσπας και φυσικά θα έκανε και τη διαφορά της τωρινής κυβέρνησης από τις προηγούμενες.
Φοβόμαστε ότι η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας καταποντίστηκε πριν ακόμα ξεκινήσει αφού για τις 30.000 πληθυσμό που έχει το λεκανοπέδιο Φλώρινας οι «οικογενειακοί» γιατροί είναι μόλις 6 από τους οποίους ο ένας συνταξιοδοτείται τέλος του χρόνου, σε λίγες μέρες δηλαδή, και η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών θα χρησιμοποιούν το παλιό σύστημα μιας και οι «οικογενειακοί» γιατροί εξυπηρετούν μόνο 2.000 άτομα ο καθένας.

Ακολουθούν βίντεο με την σειρά που χαιρέτισαν την εκδήλωση η επίσημοι : 

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ Γ. ΧΙΩΤΙΔΗ (τέως Δ/κτης Γ.Ν.Φλώρινας ) 


ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ Γ.ΚΙΡΚΟΥ (Δ/κτης 3ης ΥΠΕ Μακεδονίας)




ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ Υπουργού Ανδρέα ΞΑΝΘΟΥ 


ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ Χρήστου ΠΑΠΟΥΛΚΑ (νέος Δ/κτης Γ.Ν.Φλώρινας)



Τιμητικές απονομές σε ιατρούς