Λεξικό του Μιχαήλ Γ. Ταχιάου από το Κρούσοβο.
Αγοράστηκε στην τιμή της 1½ τουρκικής λίρας από τον Μοναστήρι
ΛΕΞΙΚΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΗΣ ΣΥΝΤΕΘΕΝ ΜΕΝ ΥΠΟ ΣΚΑΡΛΑΤΟΥ Δ. ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ

Επί τη βάσει πάντων των άχρι τούδε εκδεδομένων Ελληνικών Λεξικών, Ιδίως δε του εν Παρισίοις εκδιδομένου ΘΗΣΑΥΡΟΥ του ΕΡΡΙΚΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ, και πλουτισθέν διαφόροις πίναξι Χρονομετρικοίς, Νομισματολογικοίς κλπ κατά το εν Ελλάδι νενομοθετημένον μετρικόν σύστημα.

Οίς προσετέθη επί τέλους και ΛΕΞΙΚΟΝ ΕΠΙΤΟΜΟΝ των εν τοις Ελληνικοίς συγγράμμασιν απαντωμένων Κυρίων Ονομάτων, Εκδοθέν δε ΣΤΕΡΕΟΤΥΠΩΣ ΥΠΟ ΑΝΔΡΕΟΥ ΚΟΡΟΜΗΛΑ ΚΑΙ ΑΦΙΕΡΩΘΕΝ ΤΩ ΜΕΓΑΛΕΙΩΤΑΤΩ ΒΑΣΙΛΕΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΟΘΩΝΙ ΤΩ Α΄.

ΤΟΜΟΣ Α΄.
ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ, ΕΚ ΤΗΣ ΤΥΠΟΓΡΑΦΙΑΣ ΑΝΔΡΕΟΥ ΚΟΡΟΜΗΛΑ.
ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΟΔΟΝ ΤΟΥ ΕΡΜΟΥ ΑΡΙΘΜ. 215, 1852

Την ιστορία χιλιάδων οικογενειών που έζησαν, δραστηριοποιήθηκαν και, όχι λίγοι, μεγαλούργησαν στα εδάφη της Μακεδονίας της περιοχής του Μοναστηρίου, του Κρουσόβου, της Αχρίδας και των γύρω περιοχών βάναυσα επιχειρεί να διαγράψει η περιβόητη συμφωνία των Πρεσπών. Οι οικογένειες αυτές πρόσφυγες ήρθαν να εγκατασταθούν στα εδάφη του Ελληνικού κράτους όταν οι εστίες τους περιήλθαν υπό το Σερβικό Βασίλειο. Μετακινήθηκαν στην Ελληνική επικράτεια και ιδιαίτερα στα χώματα της Ελληνικής Μακεδονίας για να είναι κοντά στην πατρογονική τους γη. Και για την ακμάζουσα παρουσία τους, ακόμα και σήμερα, υπάρχουν αναρίθμητες μαρτυρίες. Ελληνική ήταν και η μόρφωση που έλαβαν στα διδακτήρια, από όπου αποφοίτησαν διαπρεπείς επιστήμονες.

Πριν λίγες ημέρες, ο Τάσος Ταχιάος, γιός του αείμνηστου καθηγητή της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. και ακαδημαϊκού Αιμίλιου Ταχιάου, ανάρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook το φυλαγμένο στην βιβλιοθήκη του καθηγητή πατέρα του λεξικό της ελληνικής γλώσσας που ανήκε στον προπάππου του Μιχαήλ Ταχιάο, έκδοσης 1852, και χρησιμοποιούσαν οι μαθητές στο σχολείο του Κρουσόβου. Και όπως σημειώνει ο κ. Τάσος Ταχιάος «Το 1852 οι κάτοικοι του Κρούσεβου, μάθαιναν Ελληνικά κι' αγόραζαν τα λεξικά πληρώνοντας σε τουρκικές λίρες! Πως είναι δυνατόν να δεχθούμε μια οποιαδήποτε συμφωνία που διαστρεβλώνει την πραγματικότητα;;;»