Παρασκευή, 11 Ιανουαρίου 2019

on


ΦΛΩΡΙΝΙΩΤΕΣ ΣΤΑ ΧΙΟΝΙΣΜΕΝΑ ΜΑΣ ΒΟΥΝΑ

Οι υπερβολές στα δελτία ειδήσεων διαδέχονται η μία την άλλη. Για πρωτοφανή καιρικά φαινόμενα κάνουν αναφορά οι δημοσιογράφοι που, στην προσπάθεια τους να εντυπωσιάσουν, καταφεύγουν σε εκφράσεις που απέχουν από την πραγματικότητα.

Είναι γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες το χιόνι κάλυψε πάλι την περιοχή μας αλλά και άλλες περιοχές της χώρας μας. Και το κρύο είναι τσουχτερό με το θερμόμετρο να έχει δείξει, όπως ανακοίνωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (και αναφέρεται στην πρώτη σελίδα) μείον 23 βαθμούς Κελσίου, θερμοκρασία ρεκόρ. Φυσικά, είναι θερμοκρασία που μετρήθηκε σε σταθμό της ΕΜΥ γιατί σε άλλα σημεία είναι προφανές ότι η θερμοκρασία έπεσε πολύ χαμηλότερα.

Αλλά, είναι χειμώνας. Και, όπως όλοι ξέρουμε, οι χαμηλές θερμοκρασίες και τα χιόνια είναι χαρακτηριστικά του χειμώνα. Και κάθε χειμώνας έχει τα χαρακτηριστικά του, άλλοι είναι πιο ήπιοι και άλλοι πιο σφοδροί. Όπως το 1953 το ύψος του χιονιού ήταν πολύ υψηλότερο, όπως και τον χειμώνα του 1984-1984. Πολλοί χαμηλές θερμοκρασίες, με ολικό παγετό πολλών ημερών αλλά και χιονοπτώσεις, είχαμε και τον χειμώνα του 2011 -2012.

Και ας μη ξεχνάμε, αυτή είναι η Φλώρινα που αγαπάμε. Είναι η πόλη, η περιοχή που επιλέξαμε να ζήσουμε.

Όσο και αν μας δυσκολεύουν οι συνθήκες που διαμορφώνονται τον χειμώνα και που έχουν επιπτώσεις στην υγεία και στην τσέπη μας.

Το χιονισμένο Φλωρινιώτικο τοπίο είναι μαγευτικό. Και αυτή την μαγεία αναζητούν πολλοί συμπολίτες μας στα γύρω βουνά απολαμβάνοντας ταυτόχρονα και την γλυκιά ησυχία και ηρεμία. Ησυχία που διακόπτουν ο ήχος της πατημασιάς στο παγωμένο χιόνι και οι ανάσες. Ο παγωμένος αέρας που διαπερνά τις φυλλωσιές.

Στην φωτογραφία μας, από το 1971, γνωστοί ορειβάτες της Φλώρινας, ξαποστένουν κατά την πορεία του στα απάτητα από το χιόνι μονοπάτια. Διακρίνονται, ο Γιάννης Σανόπουλος, Τάκης Μπορόβας και Ηλίας Βυζάντης.

1 σχόλια:

  1. Οι παλιοί ήταν ωραίοι αλλα και νέοι φυσιολάτρες ορειβάτες το ίδιο ..μέχρι τα Ιμαλάια άγγιξε Θ.Φάτσης αξιος συνεχιστής του αειμνήστου πατέρα του. Αυτοί είμαστε

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολίασε και εσύ για το θέμα αυτό ......!!!!!!!!

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.