Την Τετάρτη 30/1/2019 – και καθώς τα σχολεία ήταν κλειστά – μας δόθηκε η ευκαιρία να επισκεφτούμε τις εγκαταστάσεις του Δήμου Φλώρινας στο πρώην στρατόπεδο Τάγαρη και να ενημερωθούμε για τη λειτουργία των εκχιονιστικών μηχανημάτων.

Τα παιδιά του ομίλου μας συμμετέχουν στον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ρομποτικής και Physical Computing Ανοιχτών Τεχνολογιών και μια από τις προτάσεις τους είναι το αυτόνομο εκχιονιστικό μηχάνημα για τον καθαρισμό των σχολικών αυλών, η οποία μάλιστα συγκέντρωσε την υψηλότερη βαθμολογία στην πρώτη φάση του διαγωνισμού  (https://robotics.ellak.gr/ta-apotelesmata-tou-diagonismou/). Πριν ξεκινήσουμε λοιπόν την κατασκευή της πρότασής μας, αποφασίσαμε να δούμε από κοντά τη λειτουργία αυτών των μηχανημάτων και να ενημερωθούμε από τους ανθρώπους που εμπλέκονται στη διαδικασία του αποχιονισμού.

Η επίσκεψη διήρκησε περίπου μια ώρα. Αρχικά ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Φλώρινας κ. Στεφανόπουλος Δανιήλ και ο υπάλληλος της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου και επιβλέπων αποχιονισμού κ. Σαχινίδης Βασίλειος, ενημέρωσαν τα παιδιά για τη διαδικασία αποχιονισμού, τους διάφορους τύπους μηχανημάτων που υπάρχουν, τη χρήση μέσων για την αντιμετώπιση του πάγου, όπως το χοντρό αλάτι, καθώς και τους παράγοντες που παίζουν ρόλο στην επιλογή των μεθόδων αποχιονισμού.

Στη συνέχεια ο κ. Σαχινίδης μας συνόδεψε στις εγκαταστάσεις που βρίσκονται τα μηχανήματα, όπου και πραγματοποιήθηκε επίδειξη της λειτουργίας τους από τους χειριστές που βρίσκονταν στον χώρο. Συγκεκριμένα τα παιδιά είδαν τη διαδικασία φόρτωσης αλατιού, τη λειτουργία του μηχανισμού διασποράς αλατιού στον δρόμο, τη λειτουργία των λεπίδων απώθησης του χιονιού και τον τρόπο με τον οποίο τα ελέγχουν οι χειριστές μέσα από το όχημα. Επίσης, οι χειριστές των μηχανημάτων ενημέρωσαν τα παιδιά για τις τεχνικές που χρησιμοποιούν στη δουλειά τους (πχ πόσο ψηλά έχουν τη λεπίδα, προς τα πού απωθούν το χιόνι, πώς ορίζουν την ακτίνα διασποράς του αλατιού κλπ), ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά για την εγκάρδια φιλοξενία και την πολύ όμορφη εμπειρία, τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Φλώρινας κ. Δούμτση Νικόλαο,  τους κ.κ. Στεφανόπουλο Δανιήλ και Σαχινίδη Βασίλειο, καθώς και τους  χειριστές των μηχανημάτων κ.κ. Βαραδίνη Ευάγγελο, Ιωάννου Ιωάννη, Λιάμη Νικόλαο, Μακρή Πέτρο και Μπάλλιο Σωτήριο, που με πολλή υπομονή παρουσίαζαν σε κάθε μαθητή και μαθήτρια όλες τις λεπτομέρειες των μηχανημάτων και απαντούσαν σε όλες τους τις ερωτήσεις.