γράφει η Αλεξάνδρα Λιώτση 


Αρχίζω με αποσπάσματα από την πρόσφατη ανακοίνωση του Φ.Σ.Φ.«Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ» στις εφημερίδες της Φλώρινας:

«Η Φλωρινιώτισσα μαέστρος Αλεξάνδρα Παπά αναλαμβάνει την διεύθυνση της μικτής χορωδίας του Συλλόγου του
Φ.Σ.Φ.… Η ΑΛΕΞΆΝΔΡΑ ΠΑΠΆ ΑΠΌ ΤΗΝ ΗΛΙΚΊΑ
ΤΩΝ 5 ΕΤΏΝ ΈΩΣ ΤΑ 18 ΉΤΑΝ ΜΈΛΟΣ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΉΣ ΧΟΡΩΔΊΑΣ «ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΩΤΣΗΣ» ΚΙ ΈΠΕΙΤΑ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΊΑΣ ΚΟΡΙΤΣΙΏΝ... είναι απόφοιτος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιόνιου Πανεπιστημίου με κατεύθυνση στα Μουσικοπαιδαγωγικά κι έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στην Ειδική Αγωγή. 

Από το 2008 έχει αναλάβει τη διεύθυνση και διδασκαλία και των τριών τμημάτων του Συλλόγου Φίλων Μουσικής «Βελβεντινές Φωνές» Παράλληλα είναι μαέστρος σε παιδική σχολική Χορωδία και σε μικτή χορωδία ενηλίκων στην Κοζάνη»

Για μένα είναι μεγάλη ικανοποίηση και χαρά που ένα ακόμα παλιό μέλος της Π.Χ. αναλαμβάνει να διευθύνει την χορωδία
του «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ»

Άλλη μια λοιπόν μαέστρος που έχει βγει από την Π.Χ. Δημήτρη Λιώτση . Η Σοφία Μούλη που διδάσκει και διευθύνει τη χορωδία πάνω από 18 χρόνια, με σπουδές στα Ανώτερα Θεωρητικά, πιάνο, διεύθυνση χορωδίας και ορχήστρας, έχει ήδη αποδείξει τις ικανότητες της στο κοινό της Φλώρινας.

Και δεν είναι μόνο αυτές οι δυο κοπέλες, που ήταν μέλη της Π Χ. και ασχολούνται επαγγελματικά με την μουσική. Είναι αρκετά τα παιδιά που έκαναν σοβαρές μουσικές σπουδές και
απέκτησαν τα εφόδια για να γίνουν επαγγελματίες μουσικοί. Στο Ωδείο της Φλώρινας εργάζονται επαγγελματικά αρκετά από τα παλιά μέλη της Π,Χ,. Φυσικά στην Π.Χ. πήραν μόνο τις βάσεις και το κίνητρο για να στραφούν στη μουσική. Το
γεγονός είναι πως όταν ιδρύθηκε η Π.Χ.τον Νοέμβριο του 1983, τα παιδιά δεν είχαν, αυτό που λένε , ιδέαν μουσικής.

Δεν ήξεραν τι είναι νότες, ποιοι ήταν οι μεγάλοι κλασικοί συνθέτες (Mozart, Beethoven.Schubert…) δεν ήξεραν απολύτως τίποτα. Ούτε υπήρχε ωδείο για να μάθουν μουσική. Το Ωδείο της Φλώρινας έγινε πολύ αργότερα μετά από 14-15 χρόνια. Όσα από τα δικά μας παιδιά ήθελαν να προχωρήσουν στη μουσική, πήγαιναν στο Ωδείο της
Πτολεμαϊδας ,όπου μάθαιναν πιάνο και ανώτερα θεωρητικά με τον Καθηγητή κ, Ροδόλφο Πατρικίδη ενώ κάποια άλλα
πήγαν σε ωδεία της Αθήνας όπως η Χριστίνα Βακάλη, η οποία πήρε δίπλωμα πιάνου ( την φιλοξενούσαμε εμείς στα
χρόνια των σπουδών της) η Μαρία Λιούκρα κ.α.

Και δεν σταματάμε εκεί 

Στην τελευταία χριστουγεννιάτικη συναυλία αλλά και σε κάθε συναυλία η Σοφία Μούλη κάνει σπουδαίο έργο. Ακολουθώντας τα χνάρια του δασκάλου της Δημήτρη Λιώτση, προβάλλει και προωθεί παιδιά σε διάφορες δραστηριότητες (συνοδεύουν στο πιάνο και σε άλλα όργανα, διευθύνουν τη χορωδία κ.λ.π, Έτσι είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρξει διαδοχή και συνέχεια. Ήδη σπουδάζουν στο ωδείο της Φλώρινας αρκετά από τα τωρινά μέλη της Π.Χ.

Δηλαδή αυτή η συγκεκριμένη χορωδία στα 34 χρόνια της λειτουργίας της εκτός από τη γενική ωφέλεια που έχουν όλα τα παιδιά, έχει ακριβώς αυτή την ιδιαιτερότητα που πιθανόν να μην έχει γίνει αντιληπτή από τον πολύ κόσμο της Φλώρινας, αν και τον αφορά. ΠΑΡΆΓΕΙ ΜΟΥΣΙΚΟΎΣ, ΑΚΌΜΑ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΊΕΣ.

Αλεξάνδρα Λιώτση
Γενάρης 2019