Σημαντικά στοιχεία για Μακεδονομάχους του Αμυνταίου προκύπτουν από την δράση των μελών και συνεργατών των επιτροπών Άμυνας Περιφέρειας Αμυνταίου, που κατέγραψαν και παραθέτουν οι Κωνσταντίνος Μησιάλης και Ηλίας Χασιώτης. Σύμφωνα με σχετική τους ανακοίνωση υπήρξαν και αγωνιστές που επέστρεψαν από την Αμερική, όπου είχαν μεταναστεύσει, και κατετάγησαν εθελοντές με συμμετοχή στον μακεδονικό αγώνα και τους Βαλκανικούς Αγώνες. Μεταξύ άλλων αναφέρονται ο Ευάγγελος Παπαϊωάννου του Γεωργίου ή Καπετάν Βαγγέλης ο Λαμιώτης, και ο Νυμφαιώτης Στέργιος Βίσκας.

Ο καπετάν Βαγγέλης Παπαϊωάννου γεννήθηκε στις 14-3-1884 στην Υπάτη του Δήμου Λαμιέων και απεβίωσε στο Αμύνταιο στις 18-3-1962. Μετανάστευσε στην Αμερική μαζί με τον αδελφό του Παναγιώτη και επέστρεψε στην Ελλάδα για να συμμετάσχει στον Μακεδονικό Αγώνα και εν συνεχεία στους Βαλκανικούς Πολέμους 1912-1913, ως εθελοντής. Συμμετείχε στα αντάρτικα σώματα των Ανδριανάκη, Τσόντου Βάρδα, Καραβίτη μαζί με τους Σταύρο Τζήκα, Σταύρο Κωτσόπουλο, Μηνά Τσάλκο.

Ο Νυμφαιώτης Στέργιος Βίσκας, παππούς του εκδότη του ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ Στέλιου Γαβριηλίδη και του τ. Δ/ντού Δευτ/μιας Εκπ/σης Ν. Φλώρινας Νικολάου Νάτση, πολέμησε στους Βαλκανικούς Αγώνες και έλαβε από τον τότε Βασιλέα Κωνσταντίνο δίπλωμα απονομής τριών μεταλλίων για τις μάχες Οστρόβου (Αρνίσσης) και Κιλκίς-Λαχανά.