Μετά από πολλούς μήνες διαβουλεύσεων και συστηματικής προσπάθειας, το Υπουργείο Παιδείας έθεσε σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για την συγχώνευση του Πανεπιστημίου με το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας. Από τον νόμο αυτό η Φλώρινα κερδίζει την ίδρυση δύο νέων πανεπιστημιακών τμημάτων (Ψυχολογίας και Επιστήμης Τροφίμων). Κερδίζει, επίσης, την αναβάθμιση του ΤΕΙ Τεχνολόγων Γεωπόνων σε Πανεπιστημιακή Σχολή Γεωπονικών Επιστημών (Τμήμα Γεωπονίας- πενταετούς φοίτησης).

Με βάση το νέο χωροταξικό πλαίσιο του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, στην Φλώρινα θα λειτουργούν οι εξής σχολές και τμήματα:

1) Σχολή Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών

• Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης
• ΠαιδαγωγικόΤμήμα Νηπιαγωγών
• Τμήμα Ψυχολογίας (νέο τμήμα)

2) Σχολή Γεωπονίας

• Τμήμα Γεωπονίας
• Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων (νέο τμήμα)

3) Σχολή Καλών Τεχνών
• Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών

Ειδικά στη Γεωπονική Σχολή θα υπάρχει δυνατότητα ίδρυσης διετών προγραμμάτων κατάρτισης για αποφοίτους της επαγγελματικής εκπαίδευσης σε τομείς απολύτως συναφείς με τον πρωτογενή τομέα (οινοποιία, βοηθών κτηνιάτρων κ.α.). Επίσης, ιδρύονται στην Φλώρινα το Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Τεχνών αλλά και Ελληνικής Γλώσσας.

Μέχρι τώρα λειτουργούσαν στην Φλώρινα 4 Τμήματα ενώ πλέον με τον νέο νόμο θα λειτουργούν 6 τμήματα και δύο Ινστιτούτα και στην πόλη μας θα βρίσκεται η έδρα τριών Σχολών του νέου Πανεπιστημίου. Σε αντίθεση με το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ», που εφήρμοσε η ΝΔ, και απομάκρυνε εν μία νυκτί από τη Φλώρινα το Τμήμα Βαλκανικών Σπουδών και έκλεισε 2 τμήματα του ΤΕΙ, η δική μας Κυβέρνηση ενισχύει την πόλη μας με νέα πανεπιστημιακά τμήματα δίνοντας νέα αναπτυξιακή ώθηση στην περιοχή μας. Η έλευση εκατοντάδων νέων φοιτητών θα ενισχύσει την ακαδημαϊκή, την κοινωνική και την οικονομική ζωή της πόλης μας.

Εκφράζω την βαθύτατη ικανοποίησή μου γι’ αυτή την εξέλιξη, καθώς θεωρώ ότι η Φλώρινα αποκτά αυτά που της αξίζουν. Με το νομοσχέδιο αυτό θα κάνουμε πράξη ένα σπουδαίο για την περιοχή μας εγχείρημα. Το Πανεπιστήμιο είναι μέρος της ζωής μας. Θα συνεχίσουμε να το στηρίζουμε ενεργά.

Με εκτίμηση,
Ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Ε. Φλώρινας
Κωνσταντίνος Σέλτσας