Ένα βήμα πιο κοντά στις προμήθειες του CERN βρίσκονται οι ελληνικές επιχειρήσεις, μετά και την πρόσφατη οργανωμένη αποστολή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Τεχνόπολης Θεσσαλονίκης στην έδρα του ευρωπαϊκού οργανισμού πυρηνικών ερευνών στη Γενεύη. Σύμφωνα με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ήδη περίπου 50 ελληνικές επιχειρήσεις, οι περισσότερες από την Κεντρική Μακεδονία, έχουν ενταχθεί στη λίστα των προμηθευτών του CERN. Πρόκειται για εταιρείες που είτε εκπροσωπήθηκαν στις δύο αποστολές που διοργάνωσε η Περιφέρεια είτε είχαν επιχειρήσει, μέσω πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, κάποια επικοινωνία με τον ερευνητικό οργανισμό.

Τρία εκατομμύρια ευρώ το ύψος των προμηθειών του CERN σε ελληνικές εταιρείες το 2018.

«Η εταιρεία μας δέχτηκε πρόσκληση από τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος να λάβει μέρος στην πρόσφατη αποστολή» επισημαίνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η μηχανολόγος μηχανικός Θωμαή Τιριακίδου, υπεύθυνη για τον ποιοτικό έλεγχο στην Εταιρεία «Β & T Composites», από τη Φλώρινα. Διευκρινίζει, ωστόσο, ότι η εταιρεία είχε συμμετάσχει νωρίτερα σε ημερίδα που είχε γίνει στη Θεσσαλονίκη, παρουσία εκπροσώπων του Οργανισμού. Εκεί ενημερώθηκε για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος να έρθει σε επικοινωνία με το CERN.
Η κ. Τιριακίδου επισημαίνει ότι η εταιρεία παράγει προϊόντα από σύνθετα υλικά με πρώτες ύλες τα ανθρακονήματα και τα υαλονήματα. Τα προϊόντα αυτά αντικαθιστούν τα μεταλλικά υλικά, καθώς έχουν πολύ χαμηλότερο βάρος και παρόμοιες ή καλύτερες ιδιότητες. Χρησιμοποιούνται δε σε εφαρμογές όπως οι άξονες μετάδοσης ισχύος, οι ρομποτικοί βραχίονες, συστήματα ναυσιπλοϊας κ.α. «Επιλέξαμε να πάμε στη Γενεύη, γιατί και μόνο το όνομα του CERN είναι ένα πολύ καλό σημείο αναφοράς για κάθε εταιρεία» τόνισε η κ. Τιριακίδου. Γνωστοποίησε, παράλληλα, ότι ήδη η εταιρεία βρίσκεται σε επαφή και σε επικοινωνία με ανθρώπους του αρμόδιου τμήματος του CERN για τις προμήθειες, έχει ενταχθεί στη σχετική λίστα, ενώ έχει ήδη καταθέσει και προσφορά για συγκεκριμένη προμήθεια.

Ολόκληρο το άρθρο στο παρακάτω link:

http://www.amna.gr/macedonia/article/332942/Pos-mia-etaireia-mporei-na-mpei-sti-lista-promitheuton-tou-organismou-CERN