Μηνιαίος εικονογραφημένος Εθνικός Κήρυξ - Ιούλιος 1916

Ύμνος Μακεδονικός
ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΟΚΚΙΝΟΥ

Ερέθισμα για το σημερινό ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ αποτέλεσε η παρτιτούρα της σύνθεσης «ΥΜΝΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ» που «ανέβασε» στο προσωπικό του λογαριασμό στο facebook ο Κωνσταντίνος (Ντίνος) Ρώμας.

 Το σπίτι της οικογένεια Ρώμα, της γνωστής ιστορικής ζακυνθινής αυτής οικογένειας, που έχει συνδέσει το όνομα της με σημαντικά γεγονότα της Ζακύνθου και της Ελλάδος, είναι ένα από τα ελάχιστα κτίσματα που δεν κατεστράφη ολοσχερώς από τον καταστροφικό σεισμό στα Επτάνησα το 1953 και σήμερα, τμήμα της οικίας Ρώμα έχει μετατραπεί σε επισκέψιμο μουσείο.

«Σκαλίζοντας» τα αρχεία του ιστορικού, συγγραφέα και βουλευτού πατέρα του, Διονυσίου, «έπεσε» στα χέρια του Ντίνου Ρώμα η συγκεκριμένη παρτιτούρα που έχει ιστορία 103 ετών περίπου. Το φύλλο με την παρτιτούρα είναι στην σελίδα 21 του εκδιδόμενου στην Αμερική «ΜΗΝΙΑΙΟΥ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΗΡΥΚΑ» στο τεύχος του Ιουλίου του 1916. Η σύνθεση είναι του «Ν. Κοκκίνου» όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, και η συγκεκριμένη παρτιτούρα είναι «δια δύο βιολιά ή μανδολίνα και κιθάραν». Στο ίδιο τεύχος, στην επόμενη σελίδα υπάρχει άλλη μία παρτιτούρα του έργου «ΠΑΙΔΙΑ Μ΄ ΣΑΝ ΘΕΤΕ ΛΕΒΕΝΤΙΑ» «δι΄ άσμα και κλειδοκύμβαλον» σε μεταγραφή του ιδίου.

Αναζητώντας περισσότερα στοιχεία διαπίστωσα ότι το συγκεκριμένο τεύχος του «ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΗΡΥΚΑ» διασώζεται ψηφιοποιημένο στα ψηφιακά αρχεία της βιβλιοθήκης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Επίσης, ότι στα ψηφιακά αρχεία του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου (Ε.Λ.Ι.Α.), και ειδικότερα στο αρχείο Φέξη, είναι καταχωρημένη η έκδοση «ΥΜΝΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ» «δια χορωδία ανδρών και κλειδοκύμβαλον».

Ο Νίκος Κόκκινος, σύμφωνα με στοιχεία που μας παραχώρησε ο φίλος και συνεργάτης της στήλης και της ΦΩΝΗΣ Θανάσης Βογιατζής από το «Λεξικό της Ελληνικής Μουσικής» του Τάκη Καλογερόπουλου, γεννήθηκε στην Αθήνα και πέθανε στην Κωνσταντινούπολη το 1920 στις 6 Ιανουαρίου.

Υπήρξε διακεκριμένος συνθέτης λαϊκών και χορωδιακών τραγουδιών (καντάδες) και θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες τραγουδοποιούς όλων των εποχών. Συνέθεσε πάνω από 300 τραγούδια, μεταξύ των οποίων και το πασίγνωστο «Αν μ΄αγαπούσες»,  η δε πρώτη σύνθεση του, η «Ξανθούλα», χρονολογείται στο 1895.

Ο μεγάλος αυτός συνθέτης ύμνησε και την ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ μας.

Ελπίζουμε σε κάποια από τις επόμενες εκδηλώσεις να προγραμματιστεί και να παρουσιαστεί ο «ΥΜΝΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ» προς τιμήν της πάνω από αιώνα ιστορίας του, προς τιμήν του ευαισθητοποιημένου συνθέτη και προς τιμή της Μακεδονίας.