8 Μαρτίου 1975: Υιοθέτηση από τα Ηνωμένα Έθνη της 8ης Μαρτίου ως ημέρας για τα δικαιώματα της γυναίκας. Σαράντα δύο χρόνια μετά ο αγώνας για την προστασία τους συνεχίζεται.

Οι έμφυλες ανισότητες συνεχίζουν να υπάρχουν σε όλους τους τομείς της οικονομικής, κοινωνικής, πολιτικής και πολιτιστικής ζωής. Τα δικαιώματα των γυναικών περιορίζονται στην εργασία, με τις ίδιες να αποτελούν την πλειοψηφία των ανέργων και των μακροχρόνια ανέργων, να αμείβονται λιγότερο από τους άνδρες για την ίδια δουλειά, να διστάζουν να ανακοινώσουν την εγκυμοσύνη τους για να μη χάσουν την δουλειά τους, να υποαντιπροσωπεύονται στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, να υφίστανται έμφυλη βία και να είναι θύματα καταναγκαστικής πορνείας.

Η έμφυλη βία εξακολουθεί να καταδεικνύει με τον πιο ακαριαίο τρόπο την κυριαρχία και την άσκηση εξουσίας των ανδρών πάνω σε γυναίκες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της γραμμής βοήθειας SOS 15900, από τις 5.088 κλήσεις του 2018, οι 4116 (81%) αφορούσαν σε καταγγελίες περιπτώσεων έμφυλης βίας από τους συζύγους ή συντρόφους τους.

Μετά από τόσες δολοφονίες γυναικών που συγκλόνισαν την Ελλάδα, στα τέλη του περασμένου Μάη στα Τρίκαλα, στα τέλη Νοεμβρίου στην Ρόδο, στις αρχές Ιανουαρίου στην Κέρκυρα αλλά και πριν τρεις ημέρες στην Σητεία, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να σιωπούμε και να ανεχόμαστε περιπτώσεις βίας, είτε συμβαίνουν στο σπίτι, στη δουλειά, είτε στον δρόμο.

Η 8η Μαρτίου είναι μια μέρα μνήμης και αφύπνισης όλων μας για την προάσπιση και την προστασία των γυναικών, που καθημερινά επωμίζονται τις πολλαπλές ιδιότητες και τους ετερόκλιτους ρόλους τους: μητέρες, κόρες, μαθήτριες και φοιτήτριες, αδερφές, σύζυγοι, εργαζόμενες και άνεργες, επιστημόνισσες και αγρότισσες, μονογονείς, γυναίκες πρόσφυγες, φυλακισμένες και αποφυλακισμένες, τοξικοεξαρτώμενες, γυναίκες με αναπηρίες, καθώς και όλες οι γυναίκες του κόσμου, που μάχονται για την ανεμπόδιστη χρήση των δικαιωμάτων τους.

Ενάντια στην πατριαρχία, στα σεξιστικά πρότυπα και τους έμφυλους αποκλεισμούς, διεκδικούμε την εφαρμογή της ουσιαστικής ισότητας στην πράξη, που αποτελεί τη λυδία λίθο της κοινωνικής μας συνοχής, της ειρήνης, της δικαιοσύνης, του πολιτισμού και της Δημοκρατίας μας.

Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δήμου Φλώρινας
Κοντόπουλου 49, 53100, Τ: 23850 24081 FAX: 23850 24083.
email: symv.kentro.flo@gmail.com
blog: http:// womenaidflorina.blogspot.gr
fb: https://www.facebook.com/symvouleutikokentroflorinas