Η Ερώτηση του βουλευτή Φλώρινας-ΝΔ κ. Γιάννη Αντωνιάδη, έλαβε αρ. πρωτ. 6202-6/3/2019
ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

Θέμα: Απαράδεκτες μεθοδεύσεις από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.) προς τους δικαιούχους (φοιτητές κ.λπ)
Κύριε Υπουργέ,

Εδώ και αρκετές μέρες γινόμαστε αποδέκτες πλήθους καταγγελιών από νέους (φοιτητές κ.λπ) που είτε ήδη λαμβάνουν υποτροφία από το Ι.Κ.Υ. είτε καταθέτουν για πρώτη φορά αίτηση. Όλως «τυχαίως», οι αιτήσεις τους απορρίπτονται με την αιτιολογία πως όλοι έχουν ξεχάσει να επισυνάψουν στην αίτησή τους φωτοαντίγραφο της αστυνομικής τους ταυτότητας και βεβαίωση μόνιμης κατοικίας κ.ά. Σε κάποιους μάλιστα ζητούν και το εκκαθαριστικό σημείωμα από την εφορία για τον ανήλικο αδελφό τους που ως γνωστόν οι ανήλικοι δεν υποβάλουν φορολογική δήλωση.

Είναι ηλίου φαεινότερο πως κάτι υποκρύπτει η όλη κατάσταση. Είτε το Ι.Κ.Υ. δεν έχει χρήματα να διαθέσει γιατί διατέθηκαν κάπου που δεν έπρεπε είτε απορρίπτει σκόπιμα άξιους νέους επιστήμονες για να προωθήσει άλλους «εκλεκτούς», πρακτική που θυμίζει άλλες εποχές που θέλουμε να πιστεύουμε πως έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.

Πώς είναι άραγε δυνατό όλοι οι υποψήφιοι να ξεχνούν να επισυνάψουν τα ίδια έγγραφα, όπως το φωτοαντίγραφο της αστυνομικής ταυτότητας που είναι κάτι απλό που όλοι έχουμε και δεν εκδίδεται από κάποιο φορέα του Δημοσίου. Το περίεργο είναι πως πολλοί εξ’ αυτών είναι τεταρτοετείς αριστούχοι φοιτητές που κάνουν την ίδια διαδικασία για τη συνέχιση της υποτροφίας εδώ και χρόνια και ξαφνικά «ξεχνούν» να επισυνάψουν κάποια έγγραφα.

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός
Σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε προκειμένου από τη μία να αποδοθούν ευθύνες στους υπαίτιους αυτού του μικρού σκανδάλου και από την άλλη να αποκατασταθούν οι αδικίες απέναντι στους δικαιούχους υποτροφιών;

Ο ερωτών βουλευτής
Γιάννης Αντωνιάδης