ΕΞΥΠΝΟΣ ΔΗΜΟΣ

Η βαθιά κρίση που πλήττει την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, είναι προφανές, πως έχει τις ρίζες της στην οικονομία. Οι περιορισμένοι οικονομικοί πόροι πλήττουν τα σύγχρονα βιώσιμα παραγωγικά μοντέλα και απαιτούν την ανάγκη για ευέλικτο σχεδιασμό χωρίς υπέρογκα κόστη. Ένας από τους κρίκους στην αλυσίδα του νέου παραγωγικού μοντέλου είναι η αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού, που αποτελεί και τον πλέον γνήσιο θεσμό άμεσης δημοκρατίας.

Το μοντέλο που ακολουθείται σήμερα στην συντριπτική πλειοψηφία λειτουργίας των Δήμων, είναι απαρχαιωμένο, αναποτελεσματικό, συγκεντρωτικό, προβλέψιμο και αδύναμο να λύσει τα προβλήματα της κοινωνίας και του τόπου. Η χρήση νέων τεχνολογιών και αντιλήψεων για καλύτερη ποιότητα ζωής των πολιτών, θεωρείται μακρινό όνειρο.

Τα χρονικά περιθώρια αντίδρασης έχουν εξαντληθεί και χρειάζονται άμεσα πρωτοβουλίες, οι οποίες θα ανοίξουν το δρόμο προς την ανάκαμψη και την ανάπτυξη.

Στην προσπάθεια αυτή, καλούμαστε όλοι να αποκτήσουμε κεντρικό ρόλο. Με εφαλτήρια και όπλα τις γνώσεις, την τεχνολογία και την εμπειρία μας, έχουμε όλα τα εχέγγυα ώστε να καινοτομήσουμε, να πρωταγωνιστήσουμε, να βελτιώσουμε και να κάνουμε τον δήμο μας ανταγωνιστικό σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, οδηγώντας τον προς την αναπτυξιακή πορεία που του αξίζει. Στο επίκεντρο της δικής μας πολιτικής βρίσκεται μόνο ο δημότης και τα προβλήματα του.

Είναι ανάγκη να δημιουργήσουμε έναν έξυπνο δήμο σχεδιάζοντας και υλοποιώντας δράσεις που εξυπηρετούν τους βασικούς άξονες της «έξυπνης δραστηριότητας» που είναι: ενέργεια και περιβάλλον, βιώσιμη κινητικότητα και μεταφορές, ανοιχτή και έξυπνη διακυβέρνηση, υποδομές ευρυζωνικότητας και έξυπνη διαβίωση.

Το μοντέλο του έξυπνου δήμου έχει ως στόχο τον άνθρωπο και σκοπό την εξυπηρέτηση των αναγκών του και την βελτίωση της ποιότητας ζωής του με γνώμονα την βιώσιμη ανάπτυξη.

Η οργάνωση δικτύων Smart Cities είναι σαφές ότι θα αλλάξει την ζωή μας όπως την ξέραμε μέχρι σήμερα, με τρόπο που να διασφαλίζει την ποιότητα ζωής, με χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα και αειφόρα λογική.

Όλα τα βήματα που γίνονται τόσο στην Ελλάδα, όσο και παντού στον κόσμο με έξυπνες εφαρμογές εξυπηρέτησης του πολίτη, στοχεύουν σε έναν δήμο με υπηρεσίες που θα διευκολύνουν την καθημερινότητα του πολίτη, θα στοχεύουν στην βέλτιστη διαχείριση πόρων αλλά και απορριμμάτων, δημιουργώντας ένα καθαρό περιβάλλον για μια βιώσιμη κοινωνία.

Η δημοτική κίνηση «ΦΛΩΡΙΝΑ ΤΟΠΟΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ», με ρεαλιστικούς τρόπους, επενδύει στην τεχνολογία στην καθαρή ενέργεια και σε ένα καθαρό περιβάλλον. Το όραμά μας για έναν έξυπνο δήμο αγκαλιάζει με συγκεκριμένες δράσεις τις καινοτόμες εφαρμογές. Η τηλεθέρμανση, το φυσικό αέριο και η γεωθερμία, η έξυπνη κάρτα δημότη με προνομιακή τιμολόγηση υπηρεσιών στα πλαίσια του Δήμου, ο έξυπνος φωτισμός με LED και αισθητήρες, η έξυπνη στάθμευση συνδεδεμένη με την δημοτική κάρτα, η διαδικτυακή διαδραστική επικοινωνία δήμου – δημότη και η άμεση πληροφόρηση του, η διαχείριση των υδάτινων πόρων και των αστικών αποβλήτων, η εφαρμογή παροχής ψηφιακών δικαιολογητικών, η ύδρευση με τηλεχειρισμό που εξοικονομεί υδάτινους πόρους, η δημιουργία εφαρμογών όπως οι θερμικές/ψηφιακές κάμερες για αποτροπή πυρκαγιών, η έξυπνη διαχείριση απορριμμάτων με ογκομετρικούς κάδους, η εγκατάσταση GPRS στα οχήματα καθαριότητας για εξορθολογισμό της διαδικασίας και η ανταποδοτική ανακύκλωση είναι μόνο μερικά βήματα προς έναν ολοκληρωμένο έξυπνο δήμο.

Ο έξυπνος δήμος μπορεί να συνδέσει την τεχνολογία και την πληροφορική, με το πολιτικό όραμα σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα βελτίωσης του δημοτικού χώρου και των δημοτικών υπηρεσιών, που θα δώσουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Κλειδί, βέβαια, της επιτυχίας για κάθε δήμο είναι η συνεργασία και η εξωστρέφεια. Οι προβληματισμοί, οι ευκαιρίες και οι ιδέες είναι πολλές, όπως μεγάλη είναι και η βούληση να υλοποιήσουμε τους παραπάνω στόχους μας.

Ο δήμος μας πρέπει να μας χωράει όλους. Να μας αγκαλιάζει και να μας αποδέχεται. Να μην περισσεύει κανείς. Πρέπει να απελευθερώσουμε τη δύναμη του. Να πατήσουμε γερά στη γη και να τολμήσουμε να σηκώσουμε τα μάτια ψηλά. Να σηκωθούμε εμείς για να σηκώσουμε το δήμο μας εκεί που του αρμόζει και να δώσουμε στους δημότες αυτό που τους αξίζει.

Βασίλης Γιαννάκης
Υποψήφιος Δήμαρχος
με τον συνδυασμό 
«ΦΛΩΡΙΝΑ ΤΟΠΟΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ»