Ρεπορτάζ - έρευνα : 
Μπάμπης  Θ. Τριανταφυλλίδης (parathrhthsflorina.gr)
Κώστας Τρύφωνος (floriniotika.gr)

επεξεργασία βίντεο : 
Κώστας Τρύφωνος (floriniotika.gr)


Τα λιγνιτωρυχεία Αχλάδας η μεγαλύτερη ιδιωτική επιχείρηση σε τσίρο και αριθμό εργαζομένων συνεχίζει τις εξορυκτικές της εργασίες από το 1936 τρεις ολόκληρες γενιές, τροφοδοτώντας λιγνίτη την ΔΕΗ και δίνοντας εργασία σε εκατοντάδες συμπολίτες μας.
Η εταιρία «Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας», «σήμερα απασχολεί 171 μισθωτούς και περίπου άλλους 400 εργολάβους της περιοχής» επισημαίνει ο αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας κ. Χρήστος Παυλίδης, στη συνέντευξη που μας παραχώρησε στο εργοτάξιο της εταιρίας στην Αχλάδα.


Το σύνολο σχεδόν των εργαζομένων προέρχεται από την περιοχή της Φλώρινας κι αυτό σημαίνει ότι μειώνει σημαντικά την ανεργία που μαστίζει την περιφερειακή ενότητα Φλώρινας.

-Να επισημάνουμε ότι η εταιρία βραβεύτηκε από το Εργατικό Κέντρο Φλώρινας για το κοινωνικό της έργο στην περιοχή αλλά και για τις πολύ καλές σχέσεις που διατηρεί με τους εργαζόμενους, κάτι που μπορεί να διαπιστώσει εύκολα ο καθένας που επισκέπτεται τους χώρους εργασίας.

- Για την προστασία του περιβάλλοντος ανέφερε ότι εφαρμόζονται οι περιβαλλοντικοί όροι καθώς η αποκατάσταση των εδαφών προχωρά κανονικά με αναβαθμίδες και δενδροφυτεύσεις αλλά και παράδοση εκτάσεων σε ιδιοκτήτες για καλλιέργεια. Το σύνολο των αποκαταστάσεων ξεπερνά τα 3500 στρέμματα.
-Οι εκτιμήσεις για την εξορυκτική διάρκεια του κοιτάσματος υπολογίζεται στα 15 χρόνια ακόμα.

-Για την αναγκαστική απαλλοτρίωση των τριών οικισμών της Αχλάδας είπε, «στις 5 Δεκεμβρίου 2018 εκδικάστηκαν όλοι οι οικισμοί μαζί, οπότε θα έχουμε τιμή μονάδας για το σύνολο της Αχλάδας. Θα έχουμε τη φάση της ολοκλήρωσης της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης για το σύνολο της Αχλάδας».

-Τόνισε το μεγάλο πρόβλημα των οφειλών της ΔΕΗ προς την εταιρία που ξεπερνά το ποσό των 8 εκατομμυρίων ευρώ και πως μόνο η δικαιοσύνη μπορεί να το λύσει. «Οι διαφορές οφείλονται στον τρόπο λειτουργίας και στον τρόπο ερμηνείας από το 2015 και έπειτα στη ΔΕΗ στην ερμηνεία της σύμβασης με τα «ΛΙΓΝΙΤΩΡΥΧΕΙΑ ΑΧΛΑΔΑΣ». Η διαφορά είναι σ’ αυτά τα τρία χρόνια.

Από το 2015 οι διαφορές μας με τη ΔΕΗ με τη σχέση εκμετάλλευσης ξεπερνά τα 8 εκατομμύρια ευρώ. Κι αυτή η σχέση εκμετάλλευσης είναι η πραγματική γιατί δουλεύτηκε .

Το πρόβλημα που δημιουργήθηκε είναι με το πώς εμείς και η ΔΕΗ ερμηνεύουμε την σύμβαση.
Η σύμβαση λέει ότι κάθε χρόνο εμείς σαν εταιρία καταθέτουμε το πρόγραμμα και με τη σχέση εκμετάλλευσης που θα δουλέψουμε την επόμενη χρονιά. Το λέω με τη σχέση εκμετάλλευσης γιατί αυτή καθορίζει την τιμή πώλησης του προϊόντος. Αυτό η ΔΕΗ με βάση τη σύμβαση πρέπει να το εγκρίνει. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια η ΔΕΗ δεν εγκρίνει αλλά επιβάλει. Επιβάλει μία σχέση εκμετάλλευσης όπου προκύπτει τελικά μία τιμή που για δικούς της λόγους μάλλον την βολεύει. Αυτό έχει σαν συνέπεια την αδυναμία των πραγματικών εκσκαφών και το να βγάλεις τον λιγνίτη που υπάρχει σ’ αυτές τις περιοχές», επεσήμανε ο κ. Παυλίδης.

Η ΣΥΝΕΝΕΤΥΞΗ : 













ΕΡΩΤΗΣΗ: Πόσους εργαζόμενους απασχολεί η επιχείρηση σας;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η «λιγνιτωρυχεία Αχλάδας» σήμερα απασχολεί 171 μισθωτούς και περίπου άλλους 400 εργολάβους της περιοχής.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Όλοι αυτοί είναι από την περιοχή μας;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το 95% των εργαζομένων και συνεργαζομένων εργολάβων είναι από την περιοχή Φλώρινας και οι περισσότεροι από τα γύρω χωριά.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Πριν λίγο καιρό υπήρξε μια αναστάτωση σχετικά με την μετεγκατάσταση των τριών οικισμών της Αχλάδας σε σχέση με την αναγκαστική απαλλοτρίωση. Που βρίσκεται σήμερα η υπόθεση αυτή;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ο νόμος δεν ορίζει μετεγκατάσταση αλλά αναγκαστική απαλλοτρίωση.
Η μετεγκατάσταση του οικισμού της Αχλάδας είναι κάτι που θα το αποφασίσουν οι κάτοικοι μόνοι τους σε συνδυασμό με την πολιτεία.
Η αναγκαστική απαλλοτρίωση και η θέση της εταιρίας μας ήτανε πάντα, ενώ είχαμε την δυνατότητα να γίνει τμηματικά στα τρία κομμάτια του οικισμού κι επειδή την Αχλάδα την βλέπουμε σαν έναν ενιαίο οικισμό γι’ αυτό συναινέσαμε και μάλιστα ήταν δική μας πρόταση να καθυστερήσει το δικαστήριο για την τιμή της μονάδας αλλά να γίνει για το σύνολο των οικισμών. Αυτή την στιγμή αφού εκδικάστηκε η υπόθεση βρισκόμαστε σε αναμονή της δημοσίευσης της απόφασης του εφετείου Κοζάνης για την προσωρινή τιμή μονάδας των οικισμών της Αχλάδας.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Η απόφαση αυτή θα αφορά και τους τρεις οικισμούς ή τον καθένα χωριστά:
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Στις 5 Δεκεμβρίου 2018 εκδικάστηκαν όλοι οι οικισμοί μαζί, οπότε θα έχουμε τιμή μονάδας για το σύνολο της Αχλάδας. Θα έχουμε τη φάση της ολοκλήρωσης της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης για το σύνολο της Αχλάδας.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Βλέπουμε το ορυχείο της εξόρυξης λιγνίτη να έχει καταλάβει ένα μεγάλο τμήμα της περιοχής. Σύμφωνα με τις δικές σας μελέτες πότε εκτιμάτε ότι θα έχει ολοκληρωθεί η εξόρυξη και πόσο ακόμα κάρβουνο έχει η περιοχή;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Εμείς μετά την περιπέτεια του 2009 και 2010 και την στρέβλωση των παλιών μελετών που έκανε η ΔΕΗ στην περιοχή της Φλώρινας και στο δικό μας ορυχείο και με βάση αυτές τις έρευνες κατασκευάστηκε και ο ΑΗΣ Μελίτης, κι επειδή εκείνες οι μελέτες για το δικό μας ορυχείο έπεσαν πολύ έξω, κι ελπίδα μας είναι αυτό να μην συμβεί και στο ορυχείο της Βεύης στο μέλλον, γιατί το ίδιο ερευνητικό πρόγραμμα έχει βγάλει και τα αποθέματα του ορυχείου της Βεύης, εκτιμήσαμε τα αποθέματα με μια μεγάλη γεωλογική και μεταλλευτική την οποία παραδώσαμε στο Υπουργείο και τη ΔΕΗ και η εκτίμηση είναι ότι από δω και πέρα υπάρχουν άλλα 30 εκατομμύρια τόνοι κοιτάσματος.
Με βάση τις συμβατικές υποχρεώσεις που έχει η εταιρία προς τη ΔΕΗ, τη «Λιγνιτική Μελίτης» και με βάση τις ανάγκες που θα προκύψουν αν αλλάξει καθεστώς ο ΑΗΣ Μελίτης η εκτίμηση είναι ότι η εξόρυξη θα διαρκέσει 13-15 χρόνια.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Μετά τα 15 χρόνια υπάρχει κάρβουνο στην περιοχή για να προμηθευτεί η μονάδα της ΔΕΗ;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Απ’ όσο γνωρίζω στα περιουσιακά στοιχεία που έχουν μεταβιβαστεί από τη ΔΕΗ στη «ΛΙΓΝΙΤΙΚΗ ΜΕΛΙΤΗΣ» είναι και η εκμετάλλευση του ορυχείου του Κλειδιού, το σύνολο του λιγνιτικού κοιτάσματος της Βεύης και του ορυχείου Λόφων-Μελίτης.

Άρα θεωρητικά κοίτασμα υπάρχει.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Υπάρχουν σήμερα δυνατότητες εφαρμογής διαφορετικών μεθόδων εξόρυξης του λιγνίτη έτσι ώστε να μειωθεί η ρύπανση του περιβάλλοντος γιατί ένα από τα προβλήματα της περιοχής είναι η μόλυνση του περιβάλλοντος.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ατμοσφαιρικά με βάση την περιβαλλοντική μελέτη είμαστε υποχρεωμένοι και έχουμε εγκαταστήσει σε όλη την περιοχή του ορυχείου στα 19500 στρέμματα μετρητές. Όπου η ατμοσφαιρική ρύπανση από τις εργασίες του ορυχείου είναι ελάχιστη. Απ’ όσο γνωρίζω ο σταθμός της Μελίτης που είναι και ο πιο σύγχρονος που έχει στην ιδιοκτησία της η ΔΕΗ, κι από κει είναι ελάχιστη η ρύπανση.

Οι μέθοδοι εξορύξεις του λιγνίτη είναι πολύ συγκεκριμένοι. Σκάβεις χώμα, βγάζεις τον λιγνίτη, δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα. Αυτό που πρέπει να γίνεται γενικότερα είναι, κι εκεί είμαστε σύμφωνοι σε διάφορες αλλαγές που έχουν γίνει, όσον αφορά την αντιμετώπιση πως η κάθε εταιρία και ο κάθε λιγνιτοπαραγωγός σέβεται και εφαρμόζει τις περιβαλλοντικές μελέτες.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Εδώ όμως πρέπει να προσθέσουμε και το εξής κε Παυλίδη. Βλέπουμε τεράστιες τρύπες και από εξορύξεις παρελθόντων ετών δίπλα στο χωριό και από τις σημερινές εξορύξεις. Σ’ αυτά δεν προβλέπεται από τη σύμβαση σας αποκατάσταση εδαφών;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Βεβαίως. Αυτό γίνεται σταδιακά. Σε κάποια σημεία έχει γίνει και δενδροφύτευση κάποιων περιοχών αλλά δυστυχώς σε ένα ορυχείο η οριστική περιβαλλοντική αποκατάσταση γίνεται με την εξόρυξη του λιγνίτη κι εκεί θα υπάρξει η δυνατότητα της λιγότερο δυνατής ρύπανσης με την έννοια της οπτικής ρύπανσης και της αποκατάστασης του εδάφους.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Δηλαδή θα περιμένουμε άλλα 15-20 χρόνια για να γίνει η αποκατάσταση των εδαφών;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σταδιακά θα βλέπετε αποκατάσταση σε τμήματα του ορυχείου. Αλλά για την συνολική αποκατάσταση της περιοχής έτσι ώστε να επανέλθει σε μια μεταλιγνιτική εποχή, αυτό θα γίνει μετά από 15 χρόνια. Ήδη σε κάποιες περιοχές έχει ολοκληρωθεί η αποκατάσταση με αναβαθμίδες και δενδροφύτευση. Υπάρχει περιοχή που πριν τρία χρόνια ήταν μια μεγάλη τρύπα 70 μέτρων, αποκαταστάθηκε το έδαφος και έχει δοθεί για καλλιέργεια σε ιδιοκτήτες.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Η ιδιοκτησία των εδαφών αυτών ανήκει σε σας, στη ΔΕΗ ή το Δημόσιο;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Εμείς έχουμε το δικαίωμα μίσθωσης σε μια έκταση 19.500 στρεμμάτων.
Η πολιτική της εταιρίας γενικότερα και η βούληση της ήτανε να νοικιάζουμε τα εδάφη που ανήκαν σε διάφορους ιδιοκτήτες, να εξορύξουμε τον λιγνίτη, να κάνουμε την αποκατάσταση του και μετά να επιστρέφουμε τη γη στους ιδιοκτήτες.

Δυστυχώς αυτό έχει διαταραχθεί τα τελευταία χρόνια κι έχουμε προβεί στο μέτρο της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης όπου η εταιρία μας δεν έχει καμιά σχέση με την ιδιοκτησία της γης. Εκεί η εταιρία απαλλοτριώνει για λογαριασμό του δημοσίου. Δηλαδή τα εδάφη που απαλλοτριώνει γίνονται στη συνέχεια δημόσια περιουσία.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Υπάρχει στην ευρωπαϊκή μια δυσμενής εξέλιξη για την εξόρυξη του λιγνίτη. Ο λιγνίτης έχει κηρυχθεί υπό διωγμό προβάλλοντας την παραγωγή ενέργειας από τις ΑΠΕ.
Το δικό σας ορυχείο πόσο επηρεάζεται από την στροφή αυτή της πολιτικής της ΕΕ και αν θα μπορέσει να συνεχίσει τις εργασίες της η εταιρία σας μέχρι το τέλος της εξόρυξης του κοιτάσματος;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Βάζετε ένα τεράστιο θέμα που είναι η σχέση της χώρας με την λιγνιτική ενέργεια. Η λιγνιτική ενέργεια υπάρχει κοντά 50 χρόνια και είναι ένας μοχλός ανάπτυξης. Η χώρα έχει μια ενεργειακή σταθερότητα και μια ενεργειακή βάση ανεξάρτητη με το τι γίνεται στις διεθνείς αγορές και στο διεθνές περιβάλλον του φυσικού αερίου.

Στην εποχή που ζούμε είναι προφανές ότι θα πρέπει να στραφούμε και σε πράσινες ενέργειες όπως είναι οι ΑΣΠΕ, τα φωτοβολταϊκά, τα αιολικά τα οποία και κόστος έχουν και δεν δίνουν την ανάπτυξη στους συγκεκριμένους τόπους που εγκαθίστανται γιατί δεν παράγουν θέσεις εργασίας.

Είναι προφανές λόγω της προστασίας του περιβάλλοντος γενικότερα πρέπει ν’ αρχίσουμε να τα βλέπουμε όλα με ένα διαφορετικό μάτι.

Το πρόβλημα στη Φλώρινα και την περιοχή μας είναι ότι μπαίνει βίαια σε μια μεταλιγνιτική εποχή χωρίς όμως να έχει περάσει τα οφέλη της λιγνιτικής εποχής. Μπορεί εμείς σαν εταιρία να μην αντιμετωπίσουμε τόσα θέματα με τις αλλαγές στη λιγνιτική ενέργεια στη χώρα και τι θα γίνει με τον ΑΗΣ Μελίτης. Αλλά πρέπει να γίνει μια συζήτηση την οποία πρέπει να κάνουμε τοπικά αλλά και η χώρα για τον ενεργειακό σχεδιασμό. δυστυχώς στο κομμάτι αυτό είμαστε πολύ πίσω και δυστυχώς πολλές φορές επηρεάζεται ο ενεργειακός σχεδιασμός από τοπικά προβλήματα που έχουν διάφορες περιοχές.

Θεωρώ απαράδεκτο να κατασκευάζεται η 5η μονάδα και τόσα χρόνια να μην έχει γίνει η Μελίτη 2 που θα φέρει σαν οφέλη στην περιοχή μας άλλα δύο ορυχεία ανοικτά της Βεύης και του Κλειδιού και περίπου 2000 θέσεις μόνιμης εργασίας στην περιοχή μας.

ΕΡΩΤΗΣΗ: κε Παυλίδη έχουμε μία επιστολή ενός μέλους της εταιρίας «ΛΙΓΝΙΤΙΚΗ ΜΕΛΙΤΗΣ» ο οποίος σας κατηγορεί ως κύριο προμηθευτή της ΔΕΗ ότι παραδίδετε στη ΔΕΗ λιγότερη ποσότητα λιγνίτη απ’ αυτή που είστε υποχρεωμένος από την σύμβαση και αναρωτιέται αν θα σβήσει το φουγάρο της ΔΕΗ. Λέει πως με τον τρόπο αυτό θέλετε να απαξιώσετε την μονάδα «Μελίτη 1» έτσι ώστε να πέσει στα χέρια των αγοραστών σε πολύ χαμηλή τιμή.
Ο κ. Δεληγιώργης όμως είναι ερωτών και ερωτώμενος διότι απευθύνεται στον Διευθυντή του της «ΛΙΓΝΙΤΙΚΗΣ ΜΕΛΙΤΗΣ» και δεν είναι καθόλου κολακευτική η επιστολή του σ’ αυτούς που αναφέρεται.

Τι απαντάτε στον κ. Δεληγιώργη;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Οι παραδοξότητες που υπάρχουν σε όλα αυτά που είπατε με ξεπερνούν.

Εμείς έχουμε μια διαχρονική σχέση με τον ΑΗΣ Μελίτης από το 2002. Κι ενώ έπρεπε να προμηθεύουμε το 50% από την αστοχία της ΔΕΗ και του ενεργειακού σχεδιασμού που προείπαμε, φτάσαμε να τροφοδοτούμε κάποιες χρονιές και το 100%. Το ορυχείο της Βεύης δεν τροφοδότησε ποτέ τον ΑΗΣ Μελίτης, το ορυχείο του Κλειδιού πολύ λίγο και έκλεισε.

Για το συγκεκριμένο όπου ο ερωτών είναι και ερωτώμενος θα έπρεπε να γνωρίζει ο ίδιος ή τα μέλη του σωματείου τα οποία ρωτάνε τον διευθυντή του ΑΗΣ Μελίτης ότι η σύμβαση που έχει η εταιρία μας με τη ΔΕΗ με την «ΛΙΓΝΙΤΙΚΗ ΜΕΛΙΤΗΣ» από το καλοκαίρι και έπειτα έχει μία σειρά θεμάτων τα οποία είναι σε διαδικασία είτε φιλικών είτε εχθρικών τρόπων επίλυσης μέσω των δικαστηρίων.
Θέλω να επισημάνω ότι ακόμα και αν όλα κυλούσαν ομαλά στη δική μας σύμβαση που αποκαλούμαστε βασικός προμηθευτής, εμείς θα εξυπηρετούσαμε το 70% των αναγκών του σταθμού. Δεν βλέπω πουθενά κανένας να στηλιτεύει το υπόλοιπο 30% που εδώ και χρόνια προμηθεύεται η ΔΕΗ και τώρα η «ΛΙΓΝΙΤΙΚΗ ΜΕΛΙΤΗΣ» με τι κόστος το προμηθεύεται και τι συνέπειες έχει αυτό το κόστος.
Εμείς λέμε ότι οι διαφορές επιλύονται αν δεν βρεθεί άλλος τρόπος πάμε στα δικαστήρια στα οποία έχουμε μεγάλη εμπιστοσύνη.
Έχουμε μεγάλες διαφορές με τη ΔΕΗ τα τελευταία χρόνια όσον αφορά την εκτέλεση της συγκεκριμένης σύμβασης.

Οι απαιτήσεις της εταιρίας μας ξεπερνούν το 8 εκατομμύρια ευρώ, τεράστιο ποσό και ιδιαίτερα στις μέρες μας, γιατί αυτά τα χρήματα δεν είναι χρήματα που λείπουν από κάποιες καταθέσεις μας, είναι χρήματα τα οποία η εταιρία μας τα έχει πληρώσεις σε εργολάβους από αποχωματώσεις και εκσκαφές που έχουν γίνει αυτά τα χρόνια. Αλλά αυτό είναι ένα θέμα που θα λυθεί στα δικαστήρια.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Μπορείτε να μας περιγράψετε σε αδρές γραμμές που οφείλονται αυτές οι διαφορές;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Οι διαφορές οφείλονται στον τρόπο λειτουργίας και στον τρόπο ερμηνείας από το 2015 και έπειτα στη ΔΕΗ στην ερμηνεία της σύμβασης με τα «ΛΙΓΝΙΤΩΡΥΧΕΙΑ ΑΧΛΑΔΑΣ». Η διαφορά είναι σ’ αυτά τα τρία χρόνια.
Η σύμβαση που έχει υπογράψει η εταιρία μας από το 2007 με τη ΔΕΗ ΑΕ, μέχρι το 2015 λειτούργησε σε ένα καλό επίπεδο και σώθηκε ο ΑΗΣ Μελίτης με διάφορες αλλαγές που κάνουν. Εμείς περιμέναμε μαζί με τη ΔΕΗ με τις έρευνες που κάνανε για 70 εκατ. Τόνοι στο ορυχείο με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και στη συνέχει η ίδια η ΔΕΗ μας είπε το2011 ότι είναι 52 εκατ. τόνοι.

Αυτό είχε σαν συνέπεια να αλλάξουμε την σύμβαση και να πληρωνόμαστε με τη σχέση εκμετάλλευσης με απώτερο στόχο την ολοκλήρωση της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης, έτσι ώστε επιτέλους το ορυχείο να μπει στις περιοχές με την καλύτερη σχέση εκμετάλλευσης και ποσοτικά και ποιοτικά αλλά και σε επίπεδο τιμής.

Από το 2015 οι διαφορές μας με τη ΔΕΗ με τη σχέση εκμετάλλευσης ξεπερνά τα 8 εκατομμύρια ευρώ. Κι αυτή η σχέση εκμετάλλευσης είναι η πραγματική γιατί δουλεύτηκε.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Αυτή την σχέση πως την έχετε αποτυπώσεις
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Προέρχεται από τα προγράμματα που έχουμε κάνει και έχουν τεθεί υπό την έγκριση της ΔΕΗ, αλλά πάντα ζητάμε να είναι υπό την έγκριση της ΔΕΗ γιατί είναι διαφορετικό να εγκρίνεις ένα πρόγραμμα και άλλο να επιβάλλεις ένα πρόγραμμα με βάση την τιμή που θα ήθελες να αγοράσεις.

Δυστυχώς ο λιγνίτης είναι κάτι που είναι στη γη. Ακόμα και από τα προγράμματα που γίνονται με βάση τις μελέτες με διεθνή πρότυπα γίνονται κατά προσέγγιση. Ελπίζεις σκάβοντας αυτές να ανταποκριθούν στην πραγματικότητα.

Το θέμα εδώ δεν είναι η έγκριση ενός προγράμματος αλλά έχουμε απολογιστικά στοιχεία, όπου στις συγκεκριμένες περιοχές που δουλεύτηκε το ορυχείο εξορύχτηκε ο λιγνίτης. Άρα η σχέση εκμετάλλευσης είναι πολύ συγκεκριμένη. Η διαφωνία μας αυτή μόνο έκπληξη επιστημονικά μας δημιουργεί.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Αυτή η πραγματική σχέση εκμετάλλευσης είναι στοιχείο με το οποίο σας πληρώνει η ΔΕΗ ή ζητάτε να πληρωθείτε με βάση την σύμβαση που έχετε υπογράψει;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το πρόβλημα που δημιουργήθηκε είναι με το πώς εμείς και η ΔΕΗ ερμηνεύουμε την σύμβαση.

Η σύμβαση λέει ότι κάθε χρόνο εμείς σαν εταιρία καταθέτουμε το πρόγραμμα και με τη σχέση εκμετάλλευσης που θα δουλέψουμε την επόμενη χρονιά. Το λέω με τη σχέση εκμετάλλευσης γιατί αυτή καθορίζει την τιμή πώλησης του προϊόντος. Αυτό η ΔΕΗ με βάση τη σύμβαση πρέπει να το εγκρίνει. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια η ΔΕΗ δεν εγκρίνει αλλά επιβάλει. Επιβάλει μία σχέση εκμετάλλευσης όπου προκύπτει τελικά μία τιμή που για δικούς της λόγους μάλλον την βολεύει. Αυτό έχει σαν συνέπεια την αδυναμία των πραγματικών εκσκαφών και το να βγάλεις τον λιγνίτη που υπάρχει σ’ αυτές τις περιοχές. Γιατί όταν σε μια περιοχή έχει σχέση εκμετάλλευσης 10 προς 1 και κάποιος σου εγκρίνει μια σχέση 7 προς 1 τότε κάτι δεν πάει καλά. Κι όταν αφού τελειώσεις τις εκσκαφές έχει αποδειχτεί αυτό. Το παράδοξο είναι ότι με τη ΔΕΗ δεν έχουμε καμιά διαφωνία στο χώμα που βγαίνει. Γίνονται τοπογραφικές αποτυπώσεις με δορυφορικά συστήματα και δεν έχει προκύψει διαφορά στις ποσότητες χώματος.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τότε πως διαφωνείτε;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Μάλλον κρύβουμε κάρβουνο.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Σας συμφέρει αυτό το πράγμα;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Μάλλον είμαστε τόσο τρελοί ώστε να κρύβουμε το προϊόν που πουλάμε.
Θα ήμασταν τρελοί να απαξιώσουμε τον σταθμό που αυτή τη στιγμή τροφοδοτούμε και θα συνεχίσουμε να τροφοδοτούμε. Η απαξίωση του σταθμού θα σήμαινε απαξίωση στην ίδια μας την εργασία.
ΕΡΩΤΗΣΗ : Εσείς αυτή τη στιγμή παραδίδετε ποσότητες κάρβουνου σύμφωνα με την σύμβαση σας. Αν η ΔΕΗ χρειάζεται κι άλλες ποσότητες μπορεί να τις βρει από άλλες πηγές.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Μα τις βρίσκει από άλλες πηγές. Απλά δεν γίνεται καμιά συζήτηση πως ο συγκεκριμένος σταθμός προμηθεύεται τις άλλες ποσότητες.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Αυτό δεν πρέπει να το γνωρίζει το διοικητικό Συμβούλιο της «εταιρίας «ΛΙΓΝΙΤΙΚΉ ΜΕΛΙΤΗΣ»;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αυτό είναι θέμα του βασικού μετόχου. Εγώ δεν θα ανεχόμουν μέλος του ΔΣ να μην το γνωρίζει.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Πρόσφατα το εργατικό κέντρο στο πλαίσιο της διάκρισης εταιριών, επιχειρηματιών που προσφέρουν κοινωνικό έργο αλλά και θέσεις εργασίας στην περιοχή, σας τίμησε στο πλαίσιο της νέας σχέσης ανάμεσα στον εργαζόμενο και τον εργοδότη. Μπορείτε να μας δώσετε περισσότερα στοιχεία;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Είμαστε χαρούμενοι και είναι μεγάλη τιμή για μας η διάκριση αυτή, που βραβεύτηκε η κα Ρόζα για την προσφορά της εταιρίας στο κοινωνικό και εργασιακό τομέα.

Βάζετε ένα πολύ βασικό θέμα. Σταματήσαμε και στην Φλώρινα να δαιμονοποιούμε τον επιχειρείν και τη σχέση εργοδότη και εργαζόμενου.

Στην εταιρία μας ιδιαίτερα με την διοίκηση της κας Ρόζα ο εργοδότης και ο εργαζόμενος πάνε χέρι χέρι και πολλές φορές και υπέρ του δέοντος. Αλλά στη Φλώρινα είναι καλό να σταματήσουμε να δαιμονοποιούμε αυτή τη σχέση γιατί είμαστε ο μόνος νομός που αν κάποιος φορέας πάει κάπου με κάποιον επιχειρηματία είναι δαιμονικό φαινόμενο στη Φλώρινα, ενώ στους γειτονικούς νομούς οι φορείς μαζί με τους επιχειρηματίες πηγαίνουν να διεκδικήσουν για το καλό των επιχειρήσεων για το καλό των εργαζομένων στις επιχειρήσεις αυτές. Χαίρομαι που αυτή η νοοτροπία αρχίζει να αλλάζει. πρέπει να αφήσουμε να αξιοποιηθεί το υγιές επιχειρείν. Και το υγιές επιχειρείν είναι διαχρονικό. Εμείς έχουμε μια παρουσία στην περιοχή από το 1936 και είμαστε από τις λίγες επιχειρήσεις στην Ελλάδα που έχουν περάσει στην τρίτη γενιά. Μακάρι να έχουμε λιγνίτη για να φτάσει και στην τέταρτη γενιά.



Ρεπορτάζ - έρευνα : 
Μπάμπης  Θ. Τριανταφυλλίδης (parathrhthsflorina.gr)
Κώστας Τρύφωνος (floriniotika.gr)

επεξεργασία βίντεο : 
Κώστας Τρύφωνος (floriniotika.gr)