Παρασκευή, 19 Απριλίου 2019


Και φέτος, εκτός απροόπτου και καιρού επιτρέποντος, νεαρά κορίτσια τηρώντας το έθιμο θα περιδιαβούν τις γειτονιές της Σκοπιάς τραγουδώντας τα «Λάζαρα», τα κάλαντα του Λαζάρου. Οι «Λαζαρίνες», τα αυτά νεαρά κορίτσια, ντυμένα με τις παραδοσιακές φορεσιές και με τα στολισμένα με λουλούδια καλαθάκια τους, μετά την εκκλησία, την λειτουργία της Κυριακής των Βαΐων, «ξεχύνονται» στα σπίτια του χωριού τραγουδώντας και χορεύοντας:

Ήρθε ο Λάζαρος Κυρά
ήρθανε τα Βάγια
ήρθε και η Κυριακή
που όλοι τρώνε ψάρια
κι εμείς σαν καλά παιδιά
τρέχουμε στη γειτονιά
και μαζεύουμε αυγά
ένα από κάθε Κυρά.

Τα καλαθάκια των νεαρών κοριτσιών γεμίζουν με αυγά που με προθυμία προσφέρουν οι κάτοικοι του χωριού, αυγά που την Μεγάλη Πέμπτη, σύμφωνα με το έθιμο, θα τα βάψουν κόκκινα για την Πασχαλιά.

Οι γυναίκες της Σκοπιάς όχι μόνο κρατάνε ζωντανό το έθιμο αλλά και καταγόμενα από την Σκοπιά κορίτσια, που κατοικούν εκτός νομού, προγραμματίζουν να έρθουν για την συμμετοχή τους στο δρώμενο.

Στην αναμνηστική φωτογραφία, Κυριακή των Βαΐων του 1976, «Λαζαρίνες» είναι (από αριστερά) η Φανή Κάϊτση, η Αγάπη Παπαναστασίου, η Χρυσούλα Ζώλη, η Ελευθερία Τυπούλη, η Αικατερίνη Νάτση, η Φρειδερίκη Μπισκάρη και η Θωμαή Γκίτση.

Η φωτογραφία είναι από το προσωπικό αρχείο της κας Αγάπης Παπαναστασίου-Χολέρη την οποία ευχαριστούμε πολύ για την παραχώρηση.0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολίασε και εσύ για το θέμα αυτό ......!!!!!!!!

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.