Τιμήσαμε σήμερα την 59η επέτειο από την έναρξη του αντιαποικιακού αγώνα της ΕΟΚΑ (Εθνική Οργάνωση Κυπρίων Αγωνιστών). Η μαθηματικός του Σχολείου μας, κα Ελένη Μαρκοπούλου, με τη βοήθεια του π. Επιφανίου Χατζηγιάγκου, προϊστάμενου του Ι. Μητροπολιτικού Ναού, της Εκκλησιαστικής Εστίας της Ι. Μητροπόλεως και διατελέσαντα επί εικοσαετία εκπαιδευτικό (φυσικός) του Σχολείου μας, ετοίμασαν μία σεμνή όσο και μεστή ιστορικής γνώσης και διαχρονικών μηνυμάτων εκδήλωση.

Η 1η Απριλίου 1955 ήταν η ημέρα που οι Βρετανοί κατακτητές της Μεγαλονήσου βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις αντάρτικες ομάδες που οργάνωσε ο Κύπριος συνταγματάρχης Γεώργιος Γρίβας ο οποίος πήρε το ψευδώνυμο «Διγενής». Τα τέσσερα χρόνια του αγώνα γράφτηκαν σελίδες απίστευτου ηρωισμού με τους Βρετανούς να οδηγούν στην αγχόνη και να εκτελούν όποιον συλλαμβανόταν με όπλο. Εννέα νέοι άνθρωποι, μεταξύ των οποίων οι Καραολής, Δημητρίου, Πατάτσος, Παναγίδης κ.α. στάθηκαν μπροστά στην αγχόνη ψάλλοντας τον εθνικό ύμνο και φωνάζοντας ζήτω η Ελλάδα. Ο τελευταίος που απαγχονίστηκε ήταν ο 18χρονος μαθητής Ευαγόρας Παλληκαρίδης, στον οποίο η σημερινή Βασίλισσα της Αγγλίας Ελισάβετ αρνήθηκε να δώσει χάρη. Η ευχή και προσευχή του Παλληκαρίδη να είναι ο τελευταίος που εκτελείται εισακούσθηκε και η ποινή όσων ανέμεναν τη σειρά τους για εκτέλεση μετατράπηκε σε ισόβια κάθειρξη. Οι απαγχονισθέντες για να αποφευχθούν οι λαϊκές αντιδράσεις θάφτηκαν μέσα στο χώρο των φυλακών που σήμερα έχουν γίνει τόπος προσκυνήματος με την ονομασία «Φυλακισμένα Μνήματα».

Ο στόχος του αγώνα, που ήταν η ένωση με την Ελλάδα, τελικώς δεν επετεύχθη, παρά το ότι στο δημοψήφισμα του 1950 το 97% των Κυπρίων είχε ταχθεί υπέρ της ενσωμάτωσης της Μεγαλονήσου στον ελληνικό κορμό. Μεταξύ των ψηφισάντων υπέρ της ένωσης ήταν ακόμα και Τουρκοκύπριοι. Οι συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου οδήγησαν στην ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Κύπρου, η οποία αποδείχθηκε θνησιγενής, αφού οι συμφωνίες περιείχαν τον σπόρο του διχασμού και της αντιπαράθεσης μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, με την συνέχιση της βρετανικής στρατιωτικής παρουσίας μέσω των κυρίαρχων βάσεων.

Σήμερα σε όλες τις πόλεις της Κύπρου πραγματοποιούνται δοξολογίες και εκδηλώσεις για την επέτειο της 1ης Απριλίου.