Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Μετά από αρκετούς μήνες διαβουλεύσεων και συστηματικής εργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων, κατατέθηκε στη Βουλή το Πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο αφορά τις συνέργειες Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, το νέο σύστημα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, τα πειραματικά σχολεία και πλήθος διατάξεων για την ενίσχυση του εκπαιδευτικού συστήματος.
Θα μου επιτρέψετε, όμως, να εστιάσω τις παρατηρήσεις μου στο Α’ Μέρος του Νομοσχεδίου και κυρίως στα άρθρα 13-22 που αφορούν τη συνέργεια του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας. Είναι αλήθεια ότι με αυτό το νομοσχέδιο γίνεται πράξη ένα τεράστιο εκπαιδευτικό εγχείρημα για τη Δυτική Μακεδονία. Μετά την ψήφιση του Νόμου, το νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας θα είναι ένα ισχυρό και ανταγωνιστικό ακαδημαϊκό ίδρυμα με αναπτυξιακό αποτύπωμα για ολόκληρη την περιοχή.
Με τη συνέργεια αυτή θα γίνει πράξη η σύνδεση της θεωρητικής γνώσης του Πανεπιστημίου με την τεράστια τεχνολογική εμπειρία του ΤΕΙ.
Δεδομένης της θέσης της περιφέρειάς μας ως πύλης εισόδου στα νοτιοδυτικά Βαλκάνια, η παρουσία αυτού του ισχυρού Πανεπιστημίου που φτιάχνουμε είναι αναγκαία συνθήκη, ώστε να προσφέρει στη νέα γενιά την ευκαιρία να παραμείνει στον τόπο της και να μπορέσει να αποκτήσει υψηλού επιπέδου εκπαίδευση σε διάφορους τομείς τοπικού ενδιαφέροντος όπως η ενέργεια, οι ανθρωπιστικές σπουδές, ο πρωτογενής τομέας, οι τέχνες.
Με το νομοσχέδιο αυτό θα θωρακίσουμε ολόκληρη την περιφέρεια από τα προβλήματα που είχαν σωρευτεί τις προηγούμενες δεκαετίες και αφορούν την υψηλή ανεργία, τις αλλαγές στο ενεργειακό τοπίο με τη μείωση των διαθέσιμων πόρων αλλά και την επιβολή περιορισμών στην παραγωγή για περιβαλλοντικούς όρους.
Το νέο ισχυρό Πανεπιστήμιο θα λειτουργήσει ως αντιστάθμισμα στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί όλα αυτά τα χρόνια από τις βιομηχανικές δραστηριότητες.        
Το νομοσχέδιο αυτό είναι αποτέλεσμα μιας πολύμηνης διαβούλευσης για το νέο ισχυρό Ίδρυμα στη Δυτική Μακεδονία. Δημιουργήθηκαν επιτροπές, έγιναν  επανειλημμένες συναντήσεις του Υπουργού Παιδείας όχι μόνο με τα μέλη της Επιτροπής αλλά και με τη διευρυμένη συμμετοχή των θεσμικών οργάνων και των δύο Ιδρυμάτων. Έγιναν θεσμικές συναντήσεις του Υπουργού με τους Βουλευτές. Ακολούθησε τέλος και η επίσημη ανοιχτή διαβούλευση.
Όλη αυτή η απολύτως δημοκρατική και διαφανής διαδικασία δεν θυμίζει σε τίποτα το περιβόητο και σκοτεινό «Σχέδιο Αθηνά», που εφήρμοσε η ΝΔ το 2013, το οποίο με προεδρικά διατάγματα έκλεισε εν μία νυκτί εκατοντάδες πανεπιστημιακά τμήματα σε όλη την Ελλάδα. Ειδικά δε στη Φλώρινα, την οποία εκπροσωπώ, το Σχέδιο Αθηνά έκλεισε τότε το Τμήμα Βαλκανικών Σπουδών και συγχώνευσε τα τρία τμήματα του ΤΕΙ σε ένα. Είχαμε δηλαδή απώλεια τριών πανεπιστημιακών τμημάτων.
Με το σημερινό νομοσχέδιο αλλάζει άρδην ο ακαδημαϊκός χάρτης της πόλης μας. Ιδρύεται νέο Τμήμα Ψυχολογίας στην Σχολή Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών, η οποία θα έχει την έδρα της στη Φλώρινα. Το τμήμα Ψυχολογίας θα έχει άμεση λειτουργία. Ιδρύεται η Σχολή Γεωπονικών Επιστημών με έδρα τη Φλώρινα. Το υφιστάμενο Τμήμα του ΤΕΙ μετεξελίσσεται σε Τμήμα Γεωπονίας(πενταετούς φοίτησης) ενώ ιδρύεται και δεύτερο Τμήμα, το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής. Στα θετικά σημεία των βελτιώσεων του νομοσχεδίου σε σχέση με τη διαβούλευση είναι η προσθήκη του τομέα της Διατροφής στο τμήμα αυτό, το οποίο επίσης θα είναι πενταετούς φοίτησης. Μετά την εξασφάλιση των απαραίτητων θέσεων ΔΕΠ για το νέο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής, οι οποίες συστήνονται με τον νόμο αυτό, η Σχολή Γεωπονικών Επιστημών θα είναι σε θέση να λειτουργήσει και αυτό το τμήμα με τις καλύτερες προοπτικές.  
Επίσης, στη Φλώρινα ιδρύονται και τρία νέα Ινστιτούτα, το Ινστιτούτο Ελληνικής Γλώσσας, το Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών Ερευνών αλλά και το Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Τεχνών, το οποίο έρχεται να ενισχύσει το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, που έχει την έδρα του στη Φλώρινα. 
Με το Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Τεχνών, η γνωστή σε όλη την Ελλάδα Σχολή Καλών Τεχνών της Φλώρινας, θα αποκτήσει νέα δυναμική και θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τις ήδη εξαιρετικές της δράσεις. Σε αυτή την κατεύθυνση θα συμβάλει και η ίδρυση του κέντρου οπτικοακουστικής παραγωγής στις εγκαταστάσεις του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας. 
Έχουν ήδη γίνει σημαντικές επαφές ανάμεσα στον Πρόεδρο της ΔΕΗ, τον Υφυπουργό Ψηφιακής Πολιτικής κύριο Κρέτσο αλλά και τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, οι οποίοι έχουν εκφραστεί δημόσια με απόλυτα θετικό τρόπο για την παραχώρηση εγκαταστάσεων του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας ώστε να δημιουργηθούν στούντιο και υποδομές επεξεργασίας οπτικοακουστικών παραγωγών στις κτιριακές εγκαταστάσεις του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, με την σύμπραξη της ΔΕΗ και της αυτοδιοίκησης. Με αυτό τον τρόπο θα δημιουργηθεί ένας καλλιτεχνικός άξονας Φλώρινα –Πτολεμαΐδα που θα μπορέσει να υποστηρίξει ένα ΔΕΥΤΕΡΟ ΤΜΗΜΑ στην Σχολή Καλών Τεχνών στη Φλώρινα σχετικό με τις οπτικοακουστικές παραγωγές. 
Επίσης, πρέπει να αναφέρουμε ότι έχει ήδη ενταχθεί στο ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας το έργο «Ανάπτυξη κτιριακών εγκαταστάσεων Σχολής Καλών Τεχνών Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στη Φλώρινα» με προϋπολογισμό 11 εκ. ευρώ. Η Σχολή Καλών Τεχνών θα αποκτήσει σύντομα νέες κτιριακές εγκαταστάσεις.   
Με αυτά τα δεδομένα θα μπορούσε να ενταχθεί στο νομοσχέδιο και ένα Τμήμα Κινηματογράφου στην Σχολή Καλών Τεχνών, γεγονός απολύτως συμβατό με την καλλιτεχνική παράδοση της Φλώρινας, στην οποία άφησε το κινηματογραφικό του αποτύπωμα ο μεγάλος σκηνοθέτης Θεόδωρος Αγγελόπουλος. Υπό τις παραπάνω προϋποθέσεις, η ίδρυση ενός Τμήματος Κινηματογράφου στη Φλώρινα πληροί όλα τα απαραίτητα ακαδημαϊκά κριτήρια για να μπορέσει να λειτουργήσει.
Όχι, όμως, μόνο η Φλώρινα αλλά και οι υπόλοιπες πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας διαμορφώνουν νέα και σημαντικά δεδομένα στον ακαδημαϊκό τους χάρτη. Φτιάχνουμε ένα ΙΣΧΥΡΟ Πανεπιστήμιο με σύμμαχο της τοπική κοινωνία. Υπάρχουν, όμως, και οι φωνές που παραμένουν προσκολλημένες στο παρελθόν, που δεν επιθυμούν την αλλαγή, που δημιουργούν ένα κλίμα άρνησης για μικροπολιτικούς λόγους. Αυτούς θα τους αφήσει η ιστορία πίσω. Συνηθίζουν άλλωστε να την παραχαράσσουν για ίδιον όφελος. 
Όσον αφορά το άρθρο 18 παρ. 5 και τις μετακινήσεις των μελών ΔΕΠ για την ενίσχυση των νέων τμημάτων, θα πρέπει να εξασφαλιστεί οπωσδήποτε ότι οι μετακινήσεις αυτές δεν θα διαταράξουν την εύρυθμη λειτουργία των τμημάτων από τα οποία αποχωρούν. Τα θεσμικά όργανα του Πανεπιστημίου θα είναι σε θέση να εξασφαλίσουν αυτό το ζήτημα.   
Καλώ, λοιπόν, όλους τους Βουλευτές της ΝΔ της Δυτικής Μακεδονίας να ψηφίσουν ΝΑΙ σε αυτό το νομοσχέδιο, που φέρνει νέα τμήματα στις πόλεις τους. Να αφήσουν πίσω τους την διάλυση που έφερε το ΣΧΕΔΙΟ ΑΘΗΝΑ και να πούνε ΝΑΙ στο νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Καλώ τον συνάδελφο Βουλευτή Φλώρινας τον κ. Αντωνιάδη να ψηφίσει ΝΑΙ. Καλώ τον Βουλευτή της ΝΔ της Κοζάνης και υποψήφιο Περιφερειάρχη να ψηφίσει ΝΑΙ. Αν δεν το κάνουν σημαίνει ότι δεν θέλουν τα νέα τμήματα στις πόλεις μας. Ας μας απαντήσουν ευθέως γι’ αυτό. Φοβούνται όμως αυτό που πρόκειται να γίνει γιατί η σύγκριση με αυτά που έκαναν αυτοί στα περιφερειακά πανεπιστήμια και ΤΕΙ θα είναι μοιραία. ΑΥΤΟΙ διέλυσαν. ΕΜΕΙΣ ΧΤΙΖΟΥΜΕ.                     
Με το νομοσχέδιο αυτό θα κάνουμε πράξη ένα σπουδαίο για την περιοχή μας εγχείρημα. Το Πανεπιστήμιο είναι μέρος της ζωής μας. Θα συνεχίσουμε να το στηρίζουμε ενεργά.