Στην εφημερίδα της κυβερνήσεως δημοσιεύτηκε, την Παρασκευή 19 Απριλίου, η κοινή υπουργική απόφαση της κήρυξης της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης του οικισμού των Αναργύρων του Δήμου Αμυνταίου για λόγους διακινδύνευσης της ζωής και των περιουσιών των κατοίκων του οικισμού, μετά την υπογραφή της από τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Γεώργιο Σταθάκη, τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Αλέξανδρο Χαρίτση και τον Υφυπουργό Οικονομίας & Ανάπτυξης κ. Ευστάθιο Γιαννακίδη.

Την ευθύνη για την υλοποίηση των διαδικασιών της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης αναλαμβάνει η Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας, που θα είναι αρμόδια για όλες τις ενέργειες μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, αν και έχουν συντελεστεί και στο παρελθόν αναγκαστικές απαλλοτριώσεις στην Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας λόγω υπαιτιότητας και δραστηριότητας της ΔΕΗ, είναι η πρώτη φορά που η υλοποίηση της διαδικασίας αναλαμβάνεται εξ ολοκλήρου από την Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας, η οποία βαρύνεται με τη δαπάνη της απαλλοτρίωσης που θα καλυφθεί με αντίστοιχη μεταφορά πιστώσεων από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) του Υπουργείου Οικονομίας & Ανάπτυξης.

Η περίπτωση των Αναργύρων ήταν "μία από τις μεγαλύτερες αδικίες στην Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας", όπως έχει δηλώσει στο παρελθόν ο Περιφερειάρχης Δ. Μακεδονίας κ. Θεόδωρος Καρυπίδης. Εκφράζοντας την απόλυτη ικανοποίησή τους, τόσο ο Περιφερειάρχης όσο και ο πρόεδρος της Τ.Κ. Αναργύρων κ. Γεώργιος Τσισμαλίδης χαρακτήρισαν τη συγκεκριμένη εξέλιξη ως πράξη δικαίου η οποία αποκαθιστά τις αδικίες του παρελθόντος.