Ιωάννα Παπαδημητρίου |prlogos.gr

Η παράταση των ωρών λειτουργίας του ΑΗΣ Αμυνταίου από μόνη της, όπως αυτή πανηγυρικά παρουσιάστηκε δεν είχε τελικά αίσιο τέλος. Η εισήγηση του προέδρου της  ΔΕΗ κ. Μανόλη Παναγιοτάκη για απόσυρση του ΑΗΣ , μιας και δεν είναι σύννομος σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία τα λέει όλα. Μπορεί να μην τέθηκε τελικά υπόψη του διοικητικού συμβουλίου, αλλά το κλείσιμο του σταθμού είναι γεγονός. Η ΔΕΗ δεν μπορεί να συμπεριλάβει άλλο τις δύο μονάδες του ΑΗΣ Αμυνταίου γιατί και φορτώνεται με πρόστιμα από την Ε.Ε. και από τους ανταγωνιστές της , αφού κατηγορείται ότι νοθεύει τον ανταγωνισμό. Εξάλλου ούτε   η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας  τις επιλέγει.

Οι 32.000 ώρες θα συμπληρωθούν ως το Μάιο του 2021 και ο ΑΗΣ θα κλείσει. Η περιβαλλοντική αναβάθμιση απαιτεί 150 εκατομμύρια και ακόμα και αν γίνει, κάτι που θεωρείται αδύνατον, θα χρειαστεί τουλάχιστον πέντε χρόνια να ολοκληρωθεί. Οπότε για να πάρει πράσινο φως από την Κομισιόν και να μην πέφτουν πρόστιμα ,χρειάζονται και πολλά  χρόνια και επενδυτής με ρίσκο… Μέχρι τότε το λουκέτο είναι σίγουρο και δεκάδες κόσμος θα χάσει την εργασία του.

Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι η επιμήκυνση ωρών λειτουργία και του ΑΗΣ Καρδιάς την ίδια τύχη θα έχει και θα φέρει και αύξηση της οριακής τιμής του συστήματος. Οι υποσχέσεις Σταθάκη και κυβερνητικών βουλευτών αποδεικνύονται ψεύτικες .Η χαμηλή ζήτηση  ηλεκτρικής ενέργειας απειλεί την Περιφέρεια  Δυτικής Μακεδονίας και κανένα αντιστάθμισμα δεν υπάρχει για τις αρνητικές συνέπειες αυτής της κατάστασης.