Τρίτη, 9 Απριλίου 2019


αρ. πρωτ. Ερώτησης 6759-1/4/2019
ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς 1) Την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού
        2) Τον υπουργό Οικονομικών

Θέμα: Απαλλαγή των δωρεών σε πολιτιστικούς συλλόγους από φόρους (με προϋποθέσεις)

Κύρια/ε υπουργέ,

Οι πολιτιστικοί σύλλογοι αποτελούν σημαντικές κοιτίδες πολιτισμού. Διάσπαρτοι σε κάθε γωνιά της χώρας μας, επιτελούν σπουδαίο έργο διατηρώντας ήθη, έθιμα και παραδόσεις του τόπου μας με ρίζες αιώνων που υπό άλλες συνθήκες θα είχαν εξαφανιστεί. Μεταλαμπαδεύουν τον πολιτισμό μας στις νεότερες γενιές και τους παραδίδουν τη σκυτάλη ώστε να συνεχίσουν με τη σειρά τους τη διαιώνιση όλων αυτών των στοιχείων που συνθέτουν αυτό που ονομάζουμε Ελληνικός Πολιτισμός.

Στα χρόνια της οικονομικής κρίσης που διανύουμε, η κρατική επιχορήγηση είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη και οι περισσότεροι πολιτιστικοί σύλλογοι επιβιώνουν και επιτελούν το έργο τους κυρίως χάρη στις χορηγίες ιδιωτών που πολλές φορές δίνουν από το υστέρημά τους προκειμένου να παραμείνει και να παραδοθεί και στις επόμενες γενιές αυτό το σημαντικό κομμάτι του πολιτισμού μας.

Η φορολόγηση αυτών των δωρεών, αποτελεί ακόμα ένα εμπόδιο τόσο για τους δωρητές, όσο και για τους συλλόγους που είναι οι αποδέκτες των χρημάτων, και έχει ως αποτέλεσμα το ενδιαφέρον των ιδιωτών για δωρεές να είναι πλέον ελάχιστο. Αυτό λειτουργεί ως τροχοπέδη στο έργο των συλλόγων, με αποτέλεσμα πολλοί εξ’ αυτών να κινδυνεύουν ακόμα και να κλείσουν, μη μπορώντας να καλύψουν ακόμα και τις βασικές λειτουργικές τους δαπάνες.

Κατόπιν των ανωτέρω,
Ερωτώνται οι κ. κ. υπουργοί

Σκοπεύετε να απαλλάξετε τις χορηγίες ιδιωτών προς τους πολιτιστικούς συλλόγους από τη φορολόγηση (με κάποιες προϋποθέσεις και περιορισμούς), λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός πως λόγω της οικονομικής κρίσης ουσιαστικά δεν υφίσταται κρατική επιχορήγηση ;

Ο ερωτών βουλευτής
Γιάννης Αντωνιάδης0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολίασε και εσύ για το θέμα αυτό ......!!!!!!!!

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.