γράφει ο Μπάμπης Θ. Τριανταφυλλίδης |parathrhthsflorina.gr

Τόπε και τόκανε ο Δήμαρχος Φλώρινας. Στη συνάντηση που είχε με τους Δημοτικούς Συμβούλους της παράταξης του πριν 50 μέρες, είπε ότι ο ίδιος δεν θα είναι υποψήφιος Δήμαρχος και πως αν κάποιος από τους Δημοτικούς του Συμβούλους ηγηθεί συνδυασμού θα τον στηρίξει.

Ότι μπορούν να είναι υποψήφιοι με όποιον συνδυασμό θέλουν πλην του συνδυασμού του κ. Κωνσταντινίδη.

«Συνομιλώντας με τους δημοτικούς συμβούλους της παράταξής μας είχα πει ότι μπορούν να συμπορευτούν με όποιον συνδυασμό επιθυμούν, αλλά, όσοι ενταχθούν στον συνδυασμό της σημερινής μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου, θα πρέπει να παραιτηθούν από τις καίριες διοικητικές θέσεις ευθύνης που κατέχουν, καθώς αυτό είναι και το νόμιμο και το ηθικό.
Δεν μπορεί να λαμβάνονται αποφάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο και να στηρίζουν τις αποφάσεις της Αντιπολίτευσης, ούτε να ανήκουν ταυτόχρονα στη Δημοτική αρχή και στην αντιπολίτευση».


Και οι δύο που παύτηκαν από τα καθήκοντα τους οι Πέτρος Σερίδης, πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και Χρήστος Μπαρδάκας Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, είναι υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι με τον συνδυασμό «Ενότητα-Συνεργασία» του Στάθη Κωνσταντινίδη, και αυτό δεν τους το συγχώρεσε.

Βέβαια το αιτιολογικό της αντικατάστασης τους είναι ότι δεν μπορούν να πατάνε σε δυο βάρκες όπως λέει ο λαός μας. Να είναι συμπολιτευόμενοι και αντιπολιτευόμενοι. Αντικαταστάθηκαν για να τηρηθεί η εύρυθμη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου και για την εφαρμογή του προγράμματος της παράταξης του.

Είναι γνωστό όμως πως τα βαθύτερα αίτια είναι ότι θεωρείται ότι η παράταξη «Ενότητα-Συνεργασία» του κ. Κωνσταντινίδη τους οδήγησε στα δικαστήρια. Είναι η υπόθεση της παράβασης καθήκοντος, κατά την οποία καταδικάστηκαν 12 Δημοτικοί Σύμβουλοι της παράταξης του κ. Βοσκόπουλου στους οποίους επιβλήθηκε εφέσιμη ποινή.

Ο κ. Σερίδης υπέγραψε όχι μόνον την παραίτηση του από τη θέση του προέδρου του ΔΣ αλλά και από τη θέση του Δημοτικού Συμβούλου.

Σημαντική είναι η αναφορά του κ. Βοσκόπουλου «περί ηθικής ευθιξίας» για την παραίτηση τους και από τη θέση του Δημοτικού Συμβούλου. «Ακόμα πιο δεοντολογικό θα ήταν να παραιτηθούν και από Δημοτικοί Σύμβουλοι, ώστε να μπορέσει η παρούσα Δημοτική Αρχή να ολοκληρώσει απρόσκοπτα τη θητεία της. Εάν έχουν την ευθιξία και αισθάνονται ότι πρέπει να παραιτηθούν και από Δημοτικοί Σύμβουλοι, ας το κάνουν». Αυτό όμως απαιτεί πολιτικό θάρρος.
Στις μέρες μας που δεν υπάρχει «τσίπα» βλέπουμε στην ίδια πλευρά θύτες και θύματα να κρατιούνται χέρι χέρι, κατήγοροι και κατηγορούμενοι σαν να μην συμβαίνει τίποτα.

Σημείο των καιρών να επιλέγεται η ηθική του σκοπού από την ηθική της ευθύνης. Να τίθενται στο περιθώριο της ζωής μας η πολιτική ευθύνη και ηθική και να κυριαρχεί το πολιτικό και ηθικό άλμα.

Οι πολίτες όμως και μνήμη έχουν και κρίση και θα βάλουν στη θέση του κάθε κατεργάρη.