Πραγματοποιήθηκε στο Αμμοχώρι η αγροτική ημερίδα που διοργάνωσε η Δημοτική παράταξη "Ενότητα Συνεργασία "
με καλεσμένο το πρώην Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτική Ανάπτυξης και Τροφίμων και υποψήφιος ευρωβουλευτής Δημήτρη Μελά.


Το θέμα της ημερίδας ήταν : "Αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή στον Δήμο Φλώρινας Ευκαιρίες προκλήσεις και η νέα ΚΑΠ .Ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης " 

Την ημερίδα ξεκίνησε με ανάπτυξη θέσεων για τους αγρότες του Δήμου ο επικεφαλής της παράταξης και υποψήφιος δήμαρχος Στάθης Κωνσταντινίδης.

παρακολουθήστε την ομιλία του κ Κωνσταντινίδη στο παρακάτω βίντεο ενώ ακολουθεί και απομαγνητοφωνημένο το κείμενο της ομιλίας:  


Αγαπητοί φίλες και φίλοι,
Η αγροτική παραγωγή στον Δήμο Φλώρινας πέρασε την δικιά της κρίση . Λανθασμένες επιλογές και προσανατολισμοί οδήγησαν στην δραματική μείωση του ζωικού κεφαλαίου στον Δήμο Φλώρινας ,αλλά και ένα σημαντικό αριθμό στρεμμάτων ακαλλιέργητων εκτάσεων . Το πιο θλιβερό όμως είναι ότι η νέα γενιά αναζητεί επαγγελματικές διεξόδους σε άλλους τομείς . Υπάρχει όμως προοπτική στην αγροτική παραγωγή του Δήμου μας ; Η απάντησή μας είναι φυσικά και υπάρχει προοπτική.


Επιτρέψτε μου να παραθέσω επιγραμματικά μερικές σκέψεις γύρω από τους άξονες που πρέπει να κινηθεί ο αγροτικός τομέας για να αποκτήσει δυναμισμό και μέλλον .

1ος ΑΞΟΝΑΣ : Αναδιάρθρωση των καλλιεργειών

Τις τελευταίες δεκαετίες η αγροτική καλλιέργεια εγκλωβίστηκε στο καθεστώς των επιδοτούμενων καλλιεργειών εγκαταλείποντας παραδοσιακές καλλιέργειες του τόπου . Σας θυμίζω την φράουλα του Τροπαιούχου ,την πιπεριά Φλωρίνης του Περάσματος, το μήλο του Φλαμπούρου ,το φασόλι της Τριανταφυλλιάς , τα βύσσινα της Φλώρινας ,το κάστανο Αλώνων και φυσικά την πατάτα του Αμμοχωρίου . Καλλιέργειες απόλυτα προσαρμοσμένες στις εδαφικές και κλιματικές συνθήκες του τόπου με πολύ υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά. Ως Δημοτική Αρχή δεσμευόμαστε με την αναβάθμιση των γεωτεχνικών υπηρεσιών και σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα να βοηθήσουμε τον Φλωρινιώτη αγρότη να κάνει τις σωστές επιλογές που θα διασφαλίσουν την ανάπτυξη της φυτικής παραγωγής.

2ος ΑΞΟΝΑΣ : Πιστοποίηση των αγροτικών προϊόντων

Με την πιστοποίηση των αγροτικών μας προϊόντων σαν προϊόντα ονομασίας προέλευσης ή προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης θα πετύχουμε οι παραγωγές μας να αποκτήσουν ονοματεπώνυμο , να συνδεθούν με τον τόπο παραγωγής τους και φυσικά προστιθέμενη αξία. Ως δημοτική αρχή στις προτεραιότητές μας είναι η σύνταξη φακέλων μαζί με τον αγροτικό συνεταιρισμό Φλώρινας για την πιστοποίηση συγκεκριμένων προϊόντων με πρώτο την πιπεριά Φλωρίνης .

3ος ΑΞΟΝΑΣ: Καθετοποίηση της παραγωγής

Δεν αρκεί όμως σε πολλές περιπτώσεις η παραγωγή ποιοτικών προϊόντων από μόνης της. Η δημιουργία μικρών ή μεγαλύτερων μεταποιητικών μονάδων που θα μεταποιεί την φράουλα ,την πιπεριά ,συσκευαστηρίων που θα τυποποιεί το μήλο ή το αχλάδι θα συμβάλλει στην απορρόφηση της παραγωγής και στην αύξηση του κέρδους . Αν σε όλα αυτά προστεθεί και ο εξαγωγικός χαρακτήρας των πιστοποιημένων μεταποιητικών προϊόντων ,η επιτυχία δεν είναι μακριά . Φυσικά δεν λέμε ότι ο Δήμος θα αντικαταστήσει τη ιδιωτική πρωτοβουλία των αγροτών αλλά θα στέκεται αρωγός σε κάθε βήμα τους.

4ος ΑΞΟΝΑΣ: Βελτίωση των καλλιεργητικών τεχνικών και χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας

Στον δήμο μας υπάρχει ένα δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών που παραμένει αναξιοποίητο. Τα χρήσιμα μετεωρολογικά δεδομένα μπορούν να προστατέψουν τον αγρότη μας αλλά και να συμβάλλουν στην μείωση του κόστους παραγωγής. Η εφαρμογή πετυχημένων μοντέλων γεωργίας ακριβείας ,σαφώς και αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο αλλά και βελτίωση και εξέλιξη των καλλιεργητικών τεχνικών.

Επιτρέψτε μου ένα μικρό παράδειγμα :

Η θερμοκηπιακή καλλιέργεια της φράουλας στον δήμο μας σε συνδιασμό με μια καλή έρευνα αγοράς θα επιμηκύνει την εμπορική περίοδο των προϊόντων καθώς και τα κέρδη που θα προκύψουν.

Σε όλα τα παραπάνω θα επιδιώξουμε και την σύνδεση της παραγωγής με τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και κυρίως με την ίδρυση Γεωπονικής Σχολής στην Φλώρινα για την μεταφορά τεχνογνωσίας.

5ος ΑΞΟΝΑΣ : Ζωική παραγωγή

Στην ζωική παραγωγή επιμένουμε στην απλοποίηση του νομοθετικού πλαισίου για την αδειοδότηση κτηνοτροφικών μονάδων . Αντίστοιχα ,όπως και στην φυτική παραγωγή προτείνουμε την δημιουργία πιστοποιημένων προϊόντων και προώθηση της μεταποίησης με την δημιουργία μικρών τυροκομείων ,μικρών ή μεγαλύτερων μονάδων παστερίωσης και εμφιάλωσης γάλακτος .

6ος ΑΞΟΝΑΣ : Δημιουργία και εκμετάλλευση υποδομών

Ο τελευταίος άξονας – και δεν είναι τυχαίο που αναφέρομαι στο τέλος σε αυτόν- είναι η σωστή εκμετάλλευση και η δημιουργία νέων και υφιστάμενων υποδομών . Σε συνεργασία με την Περιφερειακή Αρχή θα προσανατολιστούμε στην πραγματοποίηση και ολοκλήρωση αναδασμών του δήμου μας. Αλλά και η αξιοποίηση υφιστάμενων δομών όπως αυτή του φράγματος Τριανταφυλλιάς με την δημιουργία ενός πρότυπου αρδευτικού δικτύου που θα αναβαθμίσει και θα ισχυροποιήσει τον κάμπο.
Με βεβαιότητα ,η επιλογή του επαγγελματία αγρότη και κτηνοτρόφου είναι μια δύσκολη επιλογή . Οι σωστές αποφάσεις ,όμως, θα είναι εκείνες που θα καταστήσουν το επάγγελμα ανταγωνιστικό και κερδοφόρο.

Κοντά μας έχουμε την χαρά και την τιμή να φιλοξενούμε τον πρώην γενικό γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ,έναν άνθρωπο με βαθιά γνώση της φυτικής και ζωικής παραγωγής.

Σας ευχαριστώ θερμά .