Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΦΑΝΗΣ ΚΟΥΣΙΠΕΤΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Η συνέντευξη της Φανής Κουσιπέτκου, καθηγήτριας Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού και υποψήφιας δημοτικής συμβούλου με τον συνδυασμό του Στάθη Κωνσταντινίδη ΕΝΟΤΗΤΑ- ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, ξεπέρασε τα αναμενόμενα.
Δεν ήταν ένα προεκλογικό πυροτέχνημα, όπως θα μπορούσε κανείς να την χαρακτηρίσει. Η χρονική στιγμή, δηλ. συνέντευξη κατά την διάρκεια προεκλογικής περιόδου με ένα θέμα τόσο καυτό για την Φλώρινα, όπως η Τουριστική Ανάπτυξη, δικαιολογεί τέτοιου είδους σκέψεις.

Η πρότασή της εκ μέρους του συνδυασμού ΕΝΟΤΗΤΑ –ΣΥΝΕΡΓΑΣΊΑ, ήταν μία πρόταση ολοκληρωμένη, με στοιχεία, παραδείγματα, δομημένη σε άξονες ΠΑΡΟΝ – ΜΕΛΛΟΝ , όπου με ευχέρεια και σαφήνεια εντοπίζει τα λάθη του παρελθόντος αναφερόμενη στο παρόν και σκιαγραφεί λεπτομερώς το μέλλον.
 Με παραδείγματα και διαδικασίες λειτουργίας, ΚΑΤΑΛΗΓΟΥΜΕ  στο συμπέρασμα , πως ναι, μπορούμε να έχουμε τουριστική ανάπτυξη.

Αποδέκτες της πρότασης είναι αυτονόητο, πως είναι όλη η Φλώρινα. Κυρίως οι άνθρωποι εκ μέρους των φορέων και ειδικότερα επιχειρήσεις.
Αξιοσημείωτη ήταν η παρουσία του ΕΒΕ Φλώρινας, δια του Προέδρου κ. Σαπαλίδη ο οποίος εμπράκτως αποδεικνύει το ενδιαφέρον του για την ανάπτυξη του τόπου και δη την τουριστική.
Να θεωρήσουμε πως και τα τοπικά ΜΜΕ εκπροσωπήθηκαν από τον  κ. Γιώργο Περιβολάρη από το neaflorina, o οποίος κάλυψε όλη την εκδήλωση. Ας τους δικαιολογήσουμε όμως, διότι κατά την  προεκλογική περίοδο τα τοπικά ΜΜΕ είναι ιδιαιτέρως φορτισμένα.
Αξίζει όμως να ενημερωθούν στη συνέχεια, διότι αποδεικνύεται από όσα θα δούμε παρακάτω, πως η πρόταση της Φανής Κουσιπέτκου αλλά κυρίως  η ίδια η Φανή Κουσιπέτκου, μπορεί να διαδραματίσουν έναν ουσιαστικό και αποτελεσματικό ρόλο στο μέλλον, είτε εκλεγεί , είτε δεν εκλεγεί.

Η κάθε πρόταση που κατατίθεται δεν αρκεί να είναι ολοκληρωμένη και βιώσιμη. Πρέπει να υλοποιείται. Και για να υλοποιηθεί χρειάζεται ανθρώπους που γνωριζουν το αντικείμενο. Δεν αρκεί, μία πρόταση, όσο καλά δομημένη και να είναι.
Το αν η Φανή Κουσιπέτκου είναι χαρτί για το μέλλον, είναι επειδή εκτός του να σχεδιάζει , γνωρίζει και πως να υλοποιεί αυτό το οποίο προτείνει.
Απόδειξη η αποτελεσματική συνεργασία που έχει με άλλες περιοχές της Ελλάδος.

Η Φανή Κουσιπέτκου μπορεί να την υλοποιήσει σε συνεργασία με όλους τους φορείς και τις επιχειρήσεις, που εκ των πραγμάτων συμμετέχουν.
Μέχρι σήμερα το θέμα του τουρισμού, είναι διαχειρίσιμο από ανθρώπους που έχουν μεν πολύ καλή διάθεση, αλλά δεν έχουν την δυνατότητα να γνωρίζουν την μεθοδολογία που θα ακολουθήσουν, και γι αυτό αναγκάζονται να αυτοσχεδιάσουν.

Η εφημερίδα μας, με το παρόν δημοσίευμα προσπαθεί να σας μεταφέρει με όσο το δυνατόν πιο απλό τρόπο, τα πολύπλοκα θέματα που αφορούν στην τουριστική ανάπτυξη.
Δεν επιδοτούμε την υποψηφιότητα της Φανής Κουσιπέτκου με αυτό το δημοσίευμα. Όσοι θέλουν να την ψηφίσουν για τους λόγους που αυτοί κρίνουν.
Θέλουμε μ αυτόν τον τρόπο, να προλάβουμε κακές πρακτικές του παρελθόντος.

Ποιες είναι αυτές;
Η πολύ γνωστή πρακτική της εκάστοτε εξουσίας μέχρι σήμερα, που ανθρώπους με γνώσεις και δυνατότητες τους αποφεύγει. Και επιλέγει να αυτοσχεδιάζει και χωρίς αποτέλεσμα, με όποιον την βολεύει, για τους γνωστούς λόγους.
Η Φανή Κουσιπέτκου και η κάθε Φανή με χαρακτηριστικά την γνώση και τις δυνατότητες,  είτε εκλεγεί, είτε δεν εκλεγεί αυτή και ο συνδυασμός της, έχει πολύ λίγη σημασία.
Το αύριον πλησιάζει , και αυτό θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε.
Γι αυτό και χρειαζόμαστε ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΙΚΑΝΟΥΣ!

ΤΙ ΜΑΣ ΛΕΕΙ Η ΦΑΝΗ ΚΟΥΣΙΠΕΤΚΟΥ

ΕΝΤΟΠΙΖΕΙ ΤΑ ΛΑΘΗ ΜΑΣ
Πολύ σωστά,  η Φανή Κουσιπέτκου, εντοπίζει το ΜΕΓΑ ΛΑΘΟΣ, στο οποίο επιμένουμε. Όλοι μιλάνε για τουριστική ανάπτυξη , όλοι την θέλουν αλλά κανείς δεν μας έχει πει μέχρι σήμερα ποιός είναι ο υποψήφιος επισκέπτης στον οποίον απευθύνονται με έντυπα, με συνεργασίες που κάνουν με τουριστικά πρακτορεία.
Αυτό θυμίζει λίγο «ψαρεύουμε και όποιος τσιμπήσει».

Κάπως έτσι καταλήξαμε να έχουμε επισκέπτες μίας ημέρας, κυρίως διερχόμενους, οι οποίοι πίνουν κανέναν καφέ στις όντως ωραίες καφετέριες που έχουμε, τρώνε στις ακόμα πιο ωραίες ταβέρνες μας και αγοράζουν και κανένα γλυκό κουταλιού. Λίγο από δω και λίγο από εκεί δηλαδή και νά ‘χαμε να λέγαμε.
Δεν έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής το target group που θα φέρει δωδεκάμηνο τουρισμό και θα αφήσει χρήματα στην πόλη.
Μία κίνηση παρουσιάζεται στις Φωτιές  και κινείται λίγο η αγορά, ακόμα μία φορά με τα  Πρέσπεια , να και οι αγώνες σκάκι και οι αγώνες ξιφασκίας, και αυτό ήταν όλο.
Εξακολουθούμε να είμαστε προσκολλημένοι στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού και στον αγροτουρισμό, που ο στόχος τους ήταν να τονώσουν το αγροτικό εισόδημα και αναπτύχθηκαν οι ξενώνες κλπ. , αλλά αυτό δεν είναι τουριστική ανάπτυξη.
Δεν τα καταδικάζει αυτά η Φανή Κουσιπέτκου στην πρότασή της. Αντίθετα αναγνωρίζει πως έχουν γίνει πράγματα αλλά έχουν τεθεί σε λάθος βάσεις.

Η ΦΑΝΗ ΚΟΥΣΙΠΕΤΚΟΥ ΔΙΝΕΙ ΛΥΣΕΙΣ !

ΠΩΣ  Η ΦΑΝΗ ΚΟΥΣΙΠΕΤΚΟΥ ΕΝΤΟΠΙΖΕΙ ΤΟΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗ!
Βγαίνει η Φανή Κουσιπέτκου από τα όρια της Φλώρινας. Δεν είναι απλός παρατηρητής.
Μέσα από την ενασχόλησή της με την αναρρίχηση και την ορειβασία, κινείται  εντός, εκτός  και επί τα αυτά. Κινείται σε πανελλήνια και διεθνή κλίμακα. Βλέπει, ακούει παρατηρεί.
Τα πράγματα έχουν αλλάξει. Ο τουρισμός στην χώρα μας δεν στέκεται από εγχώριους επισκέπτες. Το τουριστικό εισόδημα το στηρίζουν ξένοι απ όλον τον κόσμο, που έχουν χρήματα να ξοδέψουν. 

Αυτούς θέλουμε! Επισκέπτες με εισόδημα!

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΚΑΙ ΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ;
Εμείς βέβαια καλά τους θέλουμε. Το θέμα είναι τι θέλουν, και τι πληρώνουν για να το έχουν;

Οι άνθρωποι αυτοί είναι οικογένειες , και κοινωνικές ομάδες που αγαπούν τα σπόρ, τον αθλητισμό και τις δραστηριότητες αναψυχής.
Επισκέπτονται περιοχές που έχουν αναπτυγμένο αθλητισμό τουρισμό!
Το προφίλ του ανθρώπου που κάνει αθλητικό τουρισμό είναι στην κλίμακα των κορυφαίων 10 τουριστών με υψηλές δαπάνες.
Είναι πιο τολμηροί, τους αρέσει να ταξιδεύουν, έχουν τη συνήθεια να έχουν την οικογένεια τους μαζί, καθώς ο αθλητισμός είναι οικογενειακή διασκέδαση και τείνουν επίσης να επιστρέφουν στον τόπο προορισμού, που τους προσέφερε αξέχαστες εμπειρίες και δημιούργησε μοναδικές αναμνήσεις.
Σύμφωνα με έρευνες, ο μέσος τουρίστας ξοδεύει 800$ ενώ ο τουρίστας που κάνει αθλητικό τουρισμό ξοδεύει 1.648$, λίγο δηλαδή πάνω από το διπλάσιο.

ΤΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνα είναι το κορυφαίο αθλητικό γεγονός στην Ελλάδα και η κορυφαία Αθλητική διοργάνωση Τουρισμού που άλλαξε  και χάραξε νέο δρόμο για τους ξενοδόχους της Αθήνας.
Το Zagori Mountain Running των ανθρώπων από τα Ζαγοροχώρια και της αγόγγυστης προσπάθειας της οικογένειας Τζουμάκα από τα Ιωάννινα, έχει αλλάξει  την τουριστική προσέγγιση σχεδόν όλης της Ηπείρου!
Η The North Face, μια εταιρεία, ένας χορηγός, στην Κάλυμνο μαζί με κάποιους ονειροπόλους αναρριχητές και δημιούργησαν ρεύμα αναρριχητικού τουρισμού στην Ελλάδα που μόνο τα κρι-κρι έβλεπε να σκαρφαλώνουν στα βουνά της Κρήτης.
Η Σαντορίνη, τον Οκτώβριο που μας πέρασε, κατάφερε να έχει περισσότερες ξένες συμμετοχές από ό,τι ελληνικές σε μοναδικούς αγώνες  του Santorini Experience στην καλντέρα και το ηφαίστειο, προσφέροντας κάτι που δεν έχει κανένας άλλος τόπος τον κόσμο και καταφέρνοντας όχι μόνο να κρατήσει, αλλά και να αυξήσει τις αεροπορικές πτήσεις τον μήνα αυτό!
Η Ρόδος, με την πληθώρα των αθλητικών εκδηλώσεων μέσα στο χρόνο, οι Σπέτσες με το τρέξιμο, την ιστιοπλοΐα και το ποδήλατο (tweed run), ο Βόλος με τις πολλές διοργανώσεις ομοσπονδιών (μπάσκετ, κολύμβηση, πόλο) είναι παραδείγματα τρανά της επίδρασης του Αθλητικού Τουρισμού στην Ελλάδα της κρίσης. Στην Ελλάδα που έψαξε και βρήκε λύσεις για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.
Να σας θυμίσω το Navarino Challenge , στην Μεσσηνία  μια εκδήλωση που προωθεί τον Αθλητικό Τουρισμό, χωρίς να είναι υπερβολικό, όπως ίσως καμία άλλη σε όλο το κόσμο, τουλάχιστον όχι με τα ίδια χαρακτηριστικά.
Προωθώντας τον μήνυμα του Ολυμπισμού, όλοι οι συμμετέχοντες λαμβάνουν μετάλλια, Ολυμπιονίκες (κάτοχοι μεταλλίων) τρέχουν, κολυμπάνε, αθλούνται δίπλα σε ερασιτέχνες αθλητές και όλοι μαζί μιλάνε για πρώτη φορά ανοικτά πως ο αθλητισμός ενώνει (#sportsunitepeople).
το Navarino Challenge δικαίως υπερηφανεύεται για το νέο κύμα Αθλητικού Τουρισμού που έφερε στη Μεσσηνία, την Πελοπόννησο και την Ελλάδα. Μίλησε για Τουρισμό Ευεξίας, όταν δεν υπήρχε ακόμα στα σκαριά όχι μόνο σε ελληνικό επίπεδο, αλλά και σε παγκόσμιο, όπου μόλις έκανε δειλά βήματα.
Με πάνω από 2.500 συμμετοχές, με 28 δραστηριότητες σε σχεδόν 48 ώρες, με τεράστια συμμετοχή οικογενειών, πάνω από 1.500 παιδιά και το εντυπωσιακό 43% ποσοστό συμμετοχής γυναικών και 57% ανδρών, Πιο συγκεκριμένα, το 2013, η αξία του«Τουρισμού Ευεξίας» (wellness tourism) ήταν κοντά στα 400 δισ., το 2015 είχε ήδη αύξηση 20%, για να φτάσει σήμερα κοντά στα 650 δισ.!  Pilates, Yoga, Aqua Aerobic, Ποδηλατάδα, Αναρρίχηση εσωτερικού χώρου είναι μόνο μερικές δράσεις που κάποιος μπορεί εδώ και επτά χρόνια να απολαύσει κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης.
Όσον αφορά τη δυναμική του Navarino Challenge, να αναφέρω χαρακτηριστικά πως ξεκίνησε με 205 συμμετοχές το 2013, στην κυριολεξία μεταξύ φίλων, αλλά με πολύ υπομονή, όνειρα, φιλοδοξίες , κατάφερε να φτάσει στις πάνω από 2.500 συμμετοχές το 2018!
Μικροί και μεγάλοι από την Καλαμάτα, την Κυπαρισσία, τα Φιλιατρά, την Κορώνη, άνθρωποι από όλη την Ελλάδα (υπάρχει οικογένεια που ταξίδεψε από την Θεσσαλονίκη οδικώς, όταν έκλεισε από βροχές το αεροδρόμιο της Καλαμάτας), αλλά κυρίως από 36 διαφορετικές χώρες, έρχονται στην Costa Navarino, στην Πύλο, διαμένουν σε όλη την περιοχή και συμμετέχουν σε μια μεγάλη γιορτή του Αθλητισμού. 
Δεν είναι τυχαίο που οικογένεια Αμερικανών έρχεται επί πέντε συναπτά έτη στο event και επισκέπτεται την περιοχή, όπου διαμένει πάνω από μια εβδομάδα. Επιβεβαιώνει άλλωστε και τη σχετική έρευνα του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Ευεξίας: Πάνω από το 70% των Αμερικανών θα ταξιδέψουν μαζί με τον/την σύντροφο και οι περισσότεροι προγραμματίζουν ταξίδια ευεξίας με διάρκεια μια ολόκληρη εβδομάδα.
Άφησα μια σημαντική λεπτομέρεια για το τέλος. Όλα αυτά συμβαίνουν το μήνα Οκτώβριο. Στα μέσα Οκτωβρίου συγκεκριμένα και ενισχύεται έτσι το κύμα ταξιδιωτών παρέα με τα «Ναυαρίνεια», την επέτειο της ιστορικής Ναυμαχίας του Ναυαρίνου, την τεράστια αυτή γιορτή της Ελλάδος.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ  Ο ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ;
Ο αθλητικός τουρισμός εκτός από μία σύγχρονη και ραγδαία εξελισσόμενη μορφή τουρισμού, το πλαίσιο λειτουργίας του συνοψίζεται σε 3 επίπεδα και πλήθος δράσεων σε κάθε επίπεδο ώστε να δημιουργεί ένα καλεντάρι όπως λέγεται στην τουριστική γλώσσα, δηλ. μία ατζέντα με δράσεις για όλον τον χρόνο.

Τα επίπεδα λειτουργία του αθλητικού τουρισμού είναι
1.ΤΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΙ ΤΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ
2. ΟΙ ΥΠΑΙΘΡΙΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
3. Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Αναλυτικά:
ΤΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ δεν είναι χοροί και τραγούδια. Είναι πολυήμερες εκδηλώσεις με θέμα τον αθλητισμό, που περιλαμβάνουν συμπληρωματικά και δράσεις από τον τοπικό πολιτισμό, την ιστορία, την γαστρονομία κλπ. ενδεχομένως και τον πολιτισμό, την λαογραφία κλπ .
 Ο αθλητισμός  είναι αυτός που μπορεί να κρατήσει περισσότερες ημέρες τον επισκέπτη. Μπορεί ο επισκέπτης να παρακολουθήσει αθλητικά δρώμενα αλλά και να συμμετέχει σε αυτά.
Μπορείς να  προσφέρεις  στον επισκέπτη εκτός των στοιχειωδών δηλ διαμονή, διατροφή, και διασκέδαση και ξενάγηση και ό,τι άλλο σκεφτείς και μπορείς να διαμορφώσεις σαν υπηρεσία μέσα από τον πολιτισμό, την λαογραφία κλπ. π.χ. Φεστιβάλ Γυμναστικής για όλους ή ξιφασκίας ή σκάκι.

Αν παρατηρήσετε , έχουμε μία βάση από όλα αυτά. Τα στοιχειώδη δεν μας λείπουν! Αλλά δεν τα έχουμε αξιοποιήσει μέσα από ένα πρόγραμμα για να κάνουμε ένα τουριστικό πακέτο.

ΟΙ ΥΠΑΙΘΡΙΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑΣ
είναι η αναρρίχηση με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και το ορεινό τρέξιμο. Σε ένα καλεντάρι βεβαίως και μπορούν να ενταχθούν κάποιες μορφές εναλλακτικού τουρισμού ως συμπληρωματικές.
Ιδιαίτερα η αναρρίχηση έχει μεγάλο ενδιαφέρον και όπως μας λέει η κ Κουσιπέτκου, ο Σκοπός της Φλώρινας μπορεί να γίνει διεθνές πάρκο αναρρίχησης. Οι βράχοι στον Σκοπό είναι από γρανίτη ! Αυτό και μόνο και χώρια το ονειρικό φυσικό τοπίο , είναι προϋποθέσεις εξαιρετικά ανταγωνιστικές.
Το παράδειγμα της Καλύμνου μπορεί να σας βοηθήσει να το κατανοήσετε καλύτερα. «Η Κάλυμνος δέχεται 10.000 αναρριχητές το χρόνο» σημειώνει, περίπου 1.500 άτομα το Μάιο και 3.000 τον Οκτώβριο, καθώς αυτοί είναι οι μήνες αιχμής. «Το καλοκαίρι έχουμε από 500 ως 800 άτομα κάθε μήνα», μια και οι μήνες του καλοκαιριού αποφεύγονται λόγω της ζέστης. Το νησί έχει 2.700 αναρριχητικές διαδρομές και, «αν υπήρχαν πτήσεις low cost στην Κω και το Νοέμβριο, θα είχαμε και τότε κόσμο» τονίζει. Οι αναρριχητές έρχονται στην Κάλυμνο από όλο τον κόσμο, με κύρια προέλευση την Ευρώπη, ενώ 20% είναι από ΗΠΑ, Καναδά και Ιαπωνία.
Διαβάστε περισσότερα: https://etravelnews.gr/h-kalymnos-noumero-1-anrihitikos-proorismos/

Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, είναι γνωστός σε όλους.
Παλαιότερα η Φλώρινα φιλοξενούσε αθλητικές ομάδες για προπονήσεις κατά την φάση προετοιμασίας τους.
Δεν αρκεί να επαναλάβουμε καλές πρακτικές του παρελθόντος διότι και εδώ τα πράγματα έχουν αλλάξει. Χρειάζεται το κάτι παραπάνω .Πέραν λοιπόν του ήδη υπάρχοντος υψομέτρου στο Δήμο μας, η δημιουργία υποξικού προπονητηρίου προσομοιώνει τις συνθήκες μεγάλου υψομέτρου και δίνει την δυνατότητα σε αθλητές να εκτινάξουν τα νούμερα της προσωπικής τους επίδοσης!
Πλέον,  παγκοσμίως, αθλητές είτε μεμονωμένοι είτε ομάδων, κάνουν προετοιμασία σε υποξικό προπονητήριο.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ 
Όπως αντιλαμβάνεστε ο αθλητικός τουρισμός, αποδεδειγμένα μπορεί να ευδοκιμήσει στην Φλώρινα, με συμπληρωματικές δράσεις σε υποδομές και σε εκδηλώσεις , με την αξιολόγηση των σημείων τουριστικού ενδιαφέροντος και την δημιουργία μία ατζέντας για να υπάρχουν δραστηριότητες κάθε μήνα όλον τον χρόνο.

ΤΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ

Θα έχετε ακούσει να μιλάνε διάφοροι φορείς ή υποψήφιοι συνδυασμοί  για μονοπάτια και συγκεκριμένα για αξιοποίηση ή και για δημιουργία μονοπατιών .
Μονοπάτια έχουμε. Σας θυμίζω, ότι και τα 2  διεθνή μονοπάτια Ε4 και Ε6  διασταυρώνονται εδώ στην Φλώρινα.
 Η κ. Φανή Κουσιπέτκου μας μίλησε για κάτι διαφορετικό.
Μας μίλησε για  τα πιστοποιημένα μονοπάτια. Άλλο τα μονοπάτια που έχουμε εδώ και άλλο τα πιστοποιημένα μονομάτια! Μην σας πάει το μυαλό σε τίποτα μονοπάτια στα βουνά απλώς σηματοδοτημένα και με κανένα κιόσκι ή κανένα παγκάκι ή και καμία πηγούλα. Δεν είναι αυτό τα πιστοποιημένα μονοπάτια.

Τα πιστοποιημένα μονοπάτια είναι ουσιαστικά μια αλυσίδα αξιοθέατων του φυσικού και του αστικού περιβάλλοντος αλλά και  επιχειρήσεων που ενώνονται μέσω μιας  μεγάλης πεζοπορικής διαδρομής, η οποία διαφημίζεται παγκοσμίως.

Φέρουν ένα πιστοποιητικό ποιότητας, αξιοπιστίας, ασφάλειας για τους επισκέπτες και επάρκειας λειτουργίας  της πεζοπορικής γραμμής, φροντίδας,  συντήρησης και τα σχετικά.    Αυτό το πιστοποιητικό, δίνει την δυνατότητα σε μία περιοχή, να αναπτύξει μία επιχείρηση για τον τουρισμό , πιο λαϊκά μια μπίζνα, στην οποία θα μπορούν να συμμετέχουν όλες οι τοπικές επιχειρήσεις. Αυτό   το πιστοποιητικό εκδίδεται από  διεθνή φορέα (European Ramblers Association) και εφ όσον το πάρεις, έχεις πάρει και το εισιτήριο για να βγείς στην διεθνή αγορά Ευρώπη, Αμερική κλπ. και να αναζητήσεις επισκέπτες για τουλάχιστον 3 μέρες διαμονή!

Το πιστοποιητικό αυτό απονέμεται από την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Πεζοπόρων ERA (european ramblers association) και κάνει τα δίκτυα αυτών των μονοπατιών πολύ πιο ελκυστικά στα μέλη των εθνικών ομοσπονδιών πεζοπόρων 33 κρατών της Ευρώπης, που αριθμούν περισσότερα από 3 εκατομμύρια μέλη.
Η διάρκεια του πιστοποιητικού αυτού κρατάει 3 χρόνια.
Τί σημαίνει αυτό. Ότι θα είμαστε δεσμευμένοι να συντηρούμε συνεχόμενα όλο αυτό το δίκτυο μονοπατιών για να μπορούμε κάθε 3 χρόνια να ξαναπάρουμε την πιστοποίηση και να διαφημιζόμαστε παγκοσμίως.

Έτσι δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας. Όλοι οι φορείς και ομάδες που έχουν κοινωνική ή οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή του μονοπατιού , όπως οι δασικές και άλλες περιβαλλοντικές υπηρεσίες, ομάδες τουριστικών συμφερόντων, ορειβατικοί και πεζοπορικοί σύλλογοι, ιδιοκτήτες  και τοπική αυτοδιοίκηση, πρέπει να είναι ενήμεροι για τη διαδικασία από τα αρχικά στάδια. Είναι μια συνέργεια λοιπόν πολλών φορέων και ανθρώπων. Αφορά τους πάντες διότι όλοι θα δουλέψουν.

Καταλαβαίνετε ότι τα μίνιμουμ 50 χιλιόμετρα δεν πραγματοποιούνται σε μία μέρα. 
Η διαδρομή θα είναι σπασμένη σε κομμάτια και φυσικά ο τουρίστας που θα έρθει γι αυτό το σκοπό δεν θα κάτσει μία μόνο ημέρα και θα φύγει, όπως γίνεται μέχρι σήμερα.
Κρατάμε το ενδιαφέρον του επισκέπτη  για τουλάχιστον 3 με 4 μέρες!

Η πιστοποίηση γίνεται για την ποιότητα των υπηρεσιών και των υποδομών σε μία διαδρομή πάνω από 50 χλμ.
Σε αυτή την διαδρομή συμπεριλαμβάνονται από κεντρικούς δρόμους μέχρι δύσβατα μονοπάτια και θα δείτε παρακάτω με παραδείγματα την λειτουργία της διαδρομής .  Περιλαμβάνει αστικά τοπία, αγροτικά χωριά, πανοραμική θέα, θέσεις φυσικής αξίας, τοπικό πολιτισμό, εθνικά και ιστορικά μνημεία,χώρους αναψυχής, διαμονή, εστίαση, μετακίνηση από ή προς το τέλος του μονοπατιού από δημόσια μέσα μεταφοράς ή συμφωνημένο δίκτυο ταξί, ενημέρωση επισκεπτών.Σημ ακολουθεί πράδειγμα για την Φλώρινα.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Τα πιστοποιημένα μονοπάτι είναι το κλειδί της υπόθεση, αλλά χρειάζεται προετοιμασία .

Τα πιστοποιημένα μονοπάτια είναι μία ευκαιρία να συγκεντρώσουμε όλες τις δράσεις που κάναμε μέχρι σήμερα , να τις ενισχύσουμε με νέες δράσεις με υποδομές που εκ των προτέρων γνωρίζουμε την χρήση τους και γι αυτό δεν θα πάνε χαμένες όπως π.χ. το κολυμβητήριο, για να πάρουμε πιστοποίηση.

Τα πιστοποιημένα μονοπάτια, είναι η προϋπόθεση για να δημιουργηθεί η νέα αγορά με επισκέπτες που θα μείνουν πάνω από τις τρεις ημέρες.

Ο αθλητικός τουρισμός με τις δράσεις που προβλέπει, σου εξασφαλίζει την δυνατότητα να διαμορφώσεις τα τουριστικά πακέτα.

  Αν δεν ακολουθηθεί αυτή η μεθολογία, θα μείνουμε στα ίδια και τουριστική ανάπτυξη δεν θα έχουμε.
Πιστοποιημένα μονοπάτια και αθλητικός τουρισμός είναι αλληλένδετες έννοιες, θεωρητικά και πρακτικά.

ΤΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Τρανταχτό παράδειγμα είναι τα πιστοποιημένα μονοπάτια Leading Quality Trails - Best of Europe, τα οποία διαφημίζονται παγκοσμίως. Έχουμε 3 στην Ελλάδα.
Το πρώτο που πήρε την πιστοποίηση είναι το πασίγνωστο Μαίναλον Trail στην Πελοπόννησο και ακολούθησαν το Άνδρος trail στο νησί της Άνδρου και το Ursa Trail στο Μέτσοβο. Τα μονοπάτια αυτά προτιμώνται από 3 εκατομμύρια πεζοπόρους όλης της Ευρώπης και πραγματοποιούνται αγώνες σε αθλήματα βουνού με συμμετοχές από όλο τον κόσμο.

 ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
 Η Φλώρινα μπορεί να αξιοποιήσει τον φυσικό της πλούτο και το έμψυχο δυναμικό της! Φύση, ιστορία, πολιτισμός και άνθρωποι, είναι το μεγάλο κεφάλαιο!
Το καλεντάρι μας, μπορεί να γεμίσει με δραστηριότητες και προτάσεις φιλοξενίας το λιγότερο με διάρκεια 3 ημερών,σε όλα τα σημεία ενδιαφέροντος, σε όλη την περιοχή!
 Η διοργάνωση φεστιβάλ και αθλητικών δρώμενων σε συνεργασία του δήμου με όλα τα αθλητικά σωματεία μας, μπορούν να εξασφαλίσουν επισκεψιμότητα κάθε μήνα, μέσα από αγώνες, επιδείξεις κλπ.  να γεμίζουν ολόκληρη την πόλη, τα ξενοδοχεία και τα μαγαζιά
Τα βράχια πάνω από την λίμνη του Σκοπού μπορούν να αποτελέσουν διεθνή αναρριχητικό προορισμό,να μιμηθούν και να ξεπεράσουν τα παραδείγματα της Καλύμνου και του Πρίλεπ.
Ο προπονητικός τουρισμός που έχει και ένα παρελθόν στην Φλώρινα με την φιλοξενία αθλητικών ομάδων, αν προσαρμοστεί στις σύγχρονες απαιτήσεις της αγοράς π.χ με υποξικό προπονητήριο, εξασφαλίζει απολύτως ικανοποιητικά επίπεδα τουριστικής ανάπτυξης.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ
Σκεφθείτε μία διαδρομή μέσα από ένα πολύ καλά οργανωμένο δίκτυο μονοπατιών 50 χλμ που μπορεί να διασχίζει όλον τον νομό Φλώρινας,με επάρκεια υποδομών, ασφάλεια και αξιοπιστία, να περιλαμβάνει από κεντρικούς δρόμους μέχρι δύσβατα μονοπάτια,,βουνοκορφές, πανοραμική θέα, αστικό τοπίο, τοπικό πολιτισμό, αγροτικά χωριά, χώρους αναψυχής, εστίασης και διαμονής, εθνικά και ιστορικά μνημεία, οργανωμένη μεταφορά στην είσοδο και έξοδο της διαδρομής.

Σκεφτείτε να περνάει μέσα από όλα τα σημεία ενδιαφέροντος που έχει να αναδείξει αυτός ο τόπος.
Θα είναι ένα σημείο αναφοράς για τον επισκέπτη για να περιηγηθεί στην φύση και να αναπτύξει σπορ ,να γνωρίσει την ιστορία, την λαογραφία, τις τοπικές γεύσεις και να φιλοξενηθεί.
Σκεφτείτε πως αυτή η διαδρομή επειδή θα διαθέτει πιστοποιητικό,  θα αποτελέσει πόλο έλξης για περισσότερο από 3.000.000 μέλη ομοσπονδιών πεζοπόρων από όλη την Ευρώπη και θα μας εξασφαλίσει την δυνατότητα υποδοχής επισκεπτών από το εξωτερικό.
Αυτονόητο είναι πως όλες οι επιχειρήσεις μπορούν να δουλέψουν, από περίπτερα μέχρι ξενοδοχεία.
Μέχρι και οι πέτρες μπορούν να αξιοποιηθούν! Όλες οι επιχειρήσεις είναι δυνατόν να δουλέψουν!

 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
ΤΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ
Καλύπτουν όλα τα σημεία ενδιαφέροντος σε όλη την περιοχή, εξασφαλίζουν δουλειά σε όλες τις επιχειρήσεις από περίπτερα μέχρι ξενοδοχεία!

  ΤΟ ΧΘΕΣ
Μέχρι σήμερα, ο αυτοσχεδιασμός και η μεμονωμένη αξιοποίηση σημείων τουριστικού ενδιαφέροντος, δεν κατάφερε να δημιουργήσει προοπτικές ανάπτυξης.
Με μεμονωμένη αξιοποίηση σημείων ενδιαφέροντος του Δήμου θα κάνουμε τα λάθη του παρελθόντος. Έργα βιτρίνας δηλαδή!
Παράδειγμα, ο λόφος του Αγίου Παντελεήμονα που είναι πολυσυζητημένο θέμα.
Ακόμα και αν αναμορφωθεί με τον καλύτερο τρόπο, μπορεί να προσελκύσει μικρή μερίδα επισκεπτών ή να εξυπηρετήσει εσωτερική κατανάλωση.
Εάν όμως αποτελέσει μέρος ενός πιστοποιημένου μονοπατιού, με συμπληρωματικές δράσεις, αποκτά άλλη αξία.

ΤΟ ΑΥΡΙΟ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ!
Χρειαζόμαστε ένα δυναμικό πρόγραμμα, μία τεράστια ομπρέλα που θα καλύπτει ανάγκες και προοπτικές,που θα τα συμπεριλαμβάνει όλα, για να συνθέσει ένα ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης,διαχείρισης και λειτουργίας, άμεσα εφαρμόσιμο, με χρονοδιαγράμματα και  δείκτες αποτελεσματικότητας.

Χρειάζεται η συνεργασία και η συμμετοχή όλων! Αφορά όλες τις επιχειρήσεις !

Κυρίως χρειαζόμαστε άνθρωπο ή ανθρώπουςπου θα κατευθύνει τα πράγματα και θα τα υλοποιήσει συ συνεργασία με όλους τους ενδιαφερόμενους.
Εδώ χρειαζόμαστε την Φανή Κουσιπέτκου και μακάρι να βρεθούν και άλλοι 10 ή 100 άνθρωποι με τις δυνατότητές της! 

ΟΦΕΛΗ
Τα οφέλη τα αντιλαμβάνεστε πλέον όλοι.

Μπορούμε να εξασφαλίσουμε επισκέπτες για να ανεβάσουμε το τουριστικό εισόδημα και να έχουμε επισκέπτες όλον τον χρόνο. Με αυτόν τον τρόπο δουλεύει όλη η αγορά και δημιουργούνται θέσεις εργασίας.

Έχουμε ανάδειξη όλης της περιοχής σε όλα τα επίπεδα!
 Προστατεύουμε το περιβάλλον διότι ζούμε από αυτό.
Έχουμε συνεργασία όλοι με όλους! Ο φιλόσοφος Δημόκριτος πολύ σωστά είχε πει  το γνωστό «Από ομονοίης τα μεγάλα έργα».

Εάν σας ζάλισα με την Φανή Κουσιπέτκου, φταίει το έλλειμμα προτάσεων και ανθρώπων  που υπάρχει στην Φλώρινα. Με μεγάλη μας χαρά, θα δεχτούμε και τις δικές σας ιδέες για να τις δημοσιοποιήσουμε.
Ελπίζουμε η Φανή Κουσιπέτκου να υπάρχει και αύριο για την Φλώρινα. Ελπίζουμε να μην την φάει το σύστημα για μία ακόμα φορά και να μην χαλάσει την σούπα ορισμένων.
           ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΕ ΓΟΝΙΜΕΣ ΙΔΕΕΣ!   

Ντόρη Κουτουράτσα
21-5-2019