‘Eνα καλλιτεχνικό ταξίδι νέων με έμπνευση τις περιηγήσεις στο αστικό και ορεινό περιβάλλον της βόρειας Ελλάδας ξεκινά στις 25 Ιουνίου

Η προαστιακή γραμμή του τρένου που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τις πόλεις της Μακεδονίας  μεταμορφώνεται σε μέσο πολιτισμού και διάδοσης ιδεών και συνδέει 14 νέους από τη Θεσσαλονίκη, τη Βέροια, τη Φλώρινα και την Πρέσπα.

Η ιδέα του ΘΕΣ-ΠΡΕΣ στηρίζεται στη βιωματική πραγματοποίηση της πορείας Θεσσαλονίκη-Πρέσπα με περιήγηση σε σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος και με στόχο την εξοικείωση με σύγχρονες καλλιτεχνικές πρακτικές δημιουργώντας ένα περιπατητικό ημερολόγιο εντυπώσεων, με σύγχρονα ψηφιακά μέσα καταγραφής. Δεκατέσσερις νέοι θα γνωριστούν και θα εκφραστούν καλλιτεχνικά εμπνευσμένοι από τις εικόνες και τα κοινά βιώματα που θα αποκομίσουν μέσα από τις περιηγήσεις τους στη Θεσσαλονίκη, στη Βέροια, στη Φλώρινα και στις Πρέσπες. Συνοδοί και καθοδηγητές τους στην διαδρομή αυτή, δύο εικαστικοί/διδάσκουσες του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας (ΤΕΕΤ), η Σύνθια Γεροθανασίου και η Ρανια Σχορετσανίτη και η μουσειολόγος Στέλλα Συλλαίου, διδάσκουσα του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου. Συμμετοχή στον σχεδιασμό έχει και ο Γιάννης Ζιώγας, ζωγράφος, Αναπληρωτής καθηγητής, ΤΕΕΤ/ΠΔΜ.

Η ομάδα των νέων θα εξερευνήσει τον κάθε σταθμό κάτω από ένα διαφορετικό πρίσμα:

Σταθμός 1: Η Θεσσαλονίκη ως χώρος Σύγχρονου Πολιτισμού/Ιστορικής Μνήμης. Με έμφαση στις ιδιαιτερότητες του αστικού τοπίου, οι νέοι μέσω των  επισκέψεων σε σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος, θα τα «προσλάβουν» και θα τα συνδέσουν τόσο με την ιστορία όσο και με τον σύγχρονο τρόπο ζωής της πόλης. Ενδεικτικά σημεία επίσκεψης: Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Μακεδονικό Μουσείο, Τείχη, Ισλαχανέ, Εβραϊκό Μουσείο.

Σταθμός 2: Η Βέροια ως τόπος Βιωματικής Περιήγησης ενός ανοικτού Μουσείου. Οι νέοι θα περιηγηθούν στην πόλη και σε σημαντικά σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Ενδεικτικά σημεία επίσκεψης: Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας, Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας, Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη, Παραδοσιακός οικισμός Μπαρμπούτας.

Σταθμός 3: Η Φλώρινα ως πόλη των Εικαστικών Τεχνών. Οι νέοι θα περιηγηθούν στην πόλη, η οποία για λίγες μέρες θα μεταμορφωθεί σε ανοιχτό μουσείο τέχνης. Η ομάδα θα ξεναγηθεί στις πτυχιακές εργασίες του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας (ΤΕΕΤ), που θα βρίσκονται εγκατεστημένες σε διάφορα σημεία της πόλης.


Τελικός προορισμός: Πρέσπα ως Τόπος Περιπατητικής Τέχνης. Η κορύφωση της πορείας έρχεται στις Πρέσπες, όπου οι συμμετέχοντες  θα έλθουν σε επαφή και θα συζητήσουν με   καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, συμμετέχοντες της Διεθνούς Συνάντησης/Συνεδρίου «Περιπατητικές Πρακτικές / Περιπατητική Τέχνη / Περιπατητικά Σώματα». Οι νέοι των Πρεσπών θα έχουν την ευκαιρία να προσκαλέσουν τους συνεπιβάτες τους σε μία καλλιτεχνική πορεία στα προσωπικά τους μονοπάτια, αυτά της καθημερινότητας ή της μνήμης.

Το ΘΕΣ-ΠΡΕΣ διοργανώνεται στο πλαίσιο του προγράμματος POLIPRESPA, το οποίο υλοποιείται με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), και σε συνέργεια με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας-Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, Φλώρινα. Το ΘΕΣ-ΠΡΕΣ θα εξελιχθεί τις ημέρες από 25 Ιουνίου έως και 3 Ιουλίου, αποτελώντας παράλληλη εκπαιδευτική διαδικασία της Διεθνούς Συνάντησης/Συνεδρίου «Περιπατητικές Πρακτικές / Περιπατητική Τέχνη / Περιπατητικά Σώματα» που πραγματοποιείται στην Πρέσπα 1-7 Ιουλίου.

Οι καταγραφές και όλο το έργο, που θα προκύψει από το ταξίδι των νέων θα αποτελέσουν μέρος της έκθεσης που θα παρουσιάσει συνολικά στις δράσεις της Διεθνούς Συνάντησης/Συνεδρίου στη Βυζαντινή Συλλογή Αγίου Γερμανού Πρεσπών. Εγκαίνια έκθεσης: 6η Ιουλίου, ώρα 20:00μμ,  Διάρκεια έκθεσης 7 έως 21 Ιουλίου