γράφει ο Μπάμπης Θ. Τριανταφυλλίδης

Νικηφόρο το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών της 7ης Ιουλίου για την Πέτη Πέρκα που ανέτρεψε τον πρώην Βουλευτή Κώστα Σέλτσα και την επανεκλογή του Γιάννη Αντωνιάδη της ΝΔ.

Η ΝΔ τοπικά αύξησε τη δύναμη της κατά 3.247 ψήφους σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του 2015 και κατά 1011 ψήφους σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2019.

Αν δε λάβουμε υπόψιν μας ότι στις ευρωεκλογές ψήφισαν 2427 λιγότεροι η νίκη της ΝΔ στις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 γίνεται ακόμα μεγαλύτερη.

Ο επανεκλεγείς βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Αντωνιάδης κόντεψε να διπλασιάσει τον αριθμό ψήφων του στις τελευταίες εκλογές κι αυτό είναι στα θετικά του.
Στα θετικά του είναι και το γεγονός ότι πέτυχε να αυξήσει τον αριθμό ψήφων της παράταξης του τόσο σε σχέση με τις εκλογές του 2015 αλλά και των ευρωεκλογών του 2019.

Διασφάλισε τον χώρο της ΝΔ από διαρροές προς την «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ» η οποία είχε υποψήφιο τον πρώην Δήμαρχο και αυτοδιοικητικό στέλεχος της ΝΔ Γιάννη Βοσκόπουλο.

Κι αυτό ήταν ένα προσωπικό στοίχημα που κέρδισε ο κ. Αντωνιάδης. Όταν μάλιστα πολλά γαλάζια τοπικά στελέχη προεξοφλούσαν ότι ο κ. Βοσκόπουλος με την κόμμα του κ. Βελόπουλου θα ξεπερνούσε τις 4.000 ψήφους.

Το ψηφοδέλτιο της ΝΔ είχε τις αδυναμίες του. Αποτελούνταν μόνο από τον κλάδο των εκπαιδευτικών λες και δεν υπάρχουν άλλοι που ζουν στην περιοχή μας πλην των εκπαιδευτικών.

Είχε υποψηφίους, όπως αποδεικνύουν και τα αποτελέσματα με μη ικανοποιητική κοινωνική πρόσβαση για έναν υποψήφιο βουλευτή. Και το γεγονός αυτό προκάλεσε δυσφορία και κάποιες εκτιμήσεις έφερναν την ΝΔ να μην πηγαίνει καλά.

Να επισημάνω ότι η κα Μπούτσκου είναι η ανερχόμενη πολιτική δύναμη στο χώρο της ΝΔ, η οποία ήρθε δεύτερη στην προτίμηση των ψηφοφόρων. Η αλήθεια είναι ότι άφησε πολύ καλές εντυπώσεις κατά την κοινή παρουσίαση των γαλάζιων υποψηφίων με τον σύντομο απλό και περιεκτικό της πολιτικό λόγο, που μπόρεσε να συνδυάσει τα πολιτικά ζητήματα με το συναίσθημα.

Ο αγώνας του κ. Αντωνιάδη δεν ήταν αν θα εκλεγεί βουλευτής ή όχι αλλά αν η ΝΔ θα μπορούσε να κρατήσει τα ποσοστά που πήρε στις βουλευτικές του 2015 και στις ευρωεκλογές του 2019.

Είναι ο μεγάλος νικητής των εκλογών για τον διμέτωπο αγώνα που έκανε διπλασιάζοντας περίπου τις προσωπικές του ψήφους αλλά και αυξάνοντας την εκλογική δύναμη της ΝΔ στην ΠΕ Φλώρινας.

Να τονίσουμε ότι ο κυβερνητικός βουλευτής έχει να επιτελέσει ένα πολύ δύσκολο έργο που δεν έχει καμιά απολύτως σχέση με το έργο του ως βουλευτή της αντιπολίτευσης. Έχει μεγάλα ζητήματα η περιοχή μας στα οποία καλείται να δώσει ικανοποιητικές λύσεις αλλά να αντιμετωπίσει και τις γενικότερες κυβερνητικές υποσχέσεις. Θα κρίνεται καθημερινά από τους συμπολίτες του.

Αν επαναπαυθεί στις εκλογικές του επιτυχίες και αντιμετωπίσει τους πολίτες με λεονταρισμούς, εγωισμούς και κριτική στον απελθόντα ΣΥΡΙΖΑ, είναι βέβαιο ότι θα χάσει το τρένο.

Να αποφύγει με κάθε τρόπο την προκλητική συμπεριφορά, τους αφορισμούς, τους επικίνδυνους χαρακτηρισμούς, κάτι που κάνει η ΝΟΔΕ Φλώρινας με το τελευταίο της ΔΤ, η οποία φαίνεται να ζει στην κοσμάρα της αποκομμένη από τα τοπικά και πανελλαδικά προβλήματα. Έχει ο καιρός γυρίσματα και τότε θα υποχρεωθεί να καταπιεί τη γλώσσα της.

Τα δύσκολα έρχονται. Τα πρώτα δείγματα της νέας κυβέρνησης είναι αποθαρρυντικά και απογοητευτικά. Στη λογική των μεταρρυθμίσεων και του δημόσιου συμφέροντος, φοβάμαι ότι θα ξεπουλήσουν στους ιδιώτες ότι απέμεινε από τα μνημόνια. Δεν θα μείνει κολυμπηθρόξυλο.

-Στον ΣΥΡΙΖΑ έγινε η μεγάλη ανατροπή. Η κα Πέρκα εξαφάνισε τον κ. Σέλτσα, κερδίζοντας τον με 1151 ψήφους διαφορά. Με σωστή οργάνωση και εκλογική τακτική, με συγκεκριμένες στοχεύσεις, μπόρεσε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών και να ξεπεράσει τον κ. Σέλτσα. Ο ρόλος της δεν είναι πια δύσκολος όπως αυτός του νεοδημοκράτη συναδέλφου της. Η κινητικότητα που την διακρίνει θα της δώσει την δυνατότητα να πρωταγωνιστήσει στα πολιτικά πράγματα της περιοχής.

Στην ΠΕ Φλώρινας ο ΣΥΡΙΖΑ διατήρησε τις δυνάμεις του τις οποίες αύξησε κατά 2417 σε σχέση με τις ευρωεκλογές αλλά μειώθηκαν κατά 270 σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του 2015.

Στην περιοχή μας κατά την τετραετία ΣΥΡΙΖΑ δεν εγκαινιάστηκε ούτε ένα έργο παρά μόνο ο οδικός άξονας Φλώρινα-Νίκη και το φράγμα της Τριανταφυλλιάς, που όμως ήταν εξ ολοκλήρου έργα της προηγούμενης κυβέρνησης.
Όλα τα μεγάλα έργα είχαν βαλτώσει και μόνο την προεκλογική περίοδο ή λίγο κοντά σ’ αυτήν υπήρξε μια κινητικότητα που δεν έπεισε, δεν είχε το αναμενόμενο αποτέλεσμα, γιατί όλοι αντιλαμβάνονταν ότι είναι προεκλογικά πυροτεχνήματα.

Το κυβερνητικό έργο για την ΠΕ Φλώρινας στην ουσία είναι ανύπαρκτο, αφού τίποτα απ’ αυτά που απασχολούν τα μεγάλα κοινωνικά στρώματα και τον τόπο μας δεν βρήκαν τις λύσεις τους.
Ο κόσμος απογοητεύτηκε γιατί άλλα περίμενε και άλλα βρήκε, σε αντίθεση με την ΝΔ που μπόρεσε να γίνει αξιόπιστη και να επανακάμψει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε και στο επικοινωνιακό παιχνίδι αφού απουσίαζε ο διάλογος του με τα κοινωνικά στρώματα. Συνδιαλέγονταν με κάποιες ομάδες οι οποίες ελάχιστη σχέση είχαν με τους πολίτες και τα προβλήματα τους.

Το αν κρατήθηκαν οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ στην ΠΕ Φλώρινας στα ίδια επίπεδα με αυτά του 2015, αυτό οφείλεται κατά πολλούς στην θετική αντιμετώπιση της συμφωνίας των Πρεσπών, θεωρώντας την ικανοποιητική για την περιοχή μας.

Ο κ. Κώστας Σέλτσας έχασε πανηγυρικά, γιατί:

-Κατά την διάρκεια της βουλευτικής του θητείας δεν έδωσε ούτε μια συνέντευξη τύπου, πρωτοφανές για βουλευτή. Προτιμούσε τον μονόλογο και την σιγουριά του κρατικού ραδιοφώνου. Απέφυγε βέβαια τις δύσκολες απαντήσεις και τον δημόσιο έλεγχο αλλά έχασε στο επικοινωνιακό πεδίο.

-Του έλειπε η εμπειρία διαχείρισης σοβαρών θεμάτων για τα οποία προτιμούσε τη σιωπή, χώνοντας τα κάτω από το χαλί, φοβούμενος να έρθει σε αντίθεση με την κυβερνητική πρακτική.
-Δεν είχε ουσιαστική παρουσία στα δρώμενα της ΠΕ Φλώρινας με αποτέλεσμα να διογκώνεται η δυσαρέσκεια των πολιτών την οποία εισέπραττε εξ ολοκλήρου ως κυβερνητικός βουλευτής.

-Έλειψε ο διάλογος με τους πολίτες. Ήτανε κρυψίνους και δεν έβγαινε να πει την αλήθεια στους συμπολίτες του, να τους εκφράσει τις απόψεις του, τις ανησυχίες του, για να τους έχει συμμάχους. Δεν φτάνει να πηγαίνεις στα πανηγύρια και να βγάζεις «δεκάρικους» χαιρετισμούς.

-Πλήρωσε τον κάκιστο τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε την συμφωνία των Πρεσπών.

Ο κ. Γιάννης Βοσκόπουλος έκανε πολιτικό χαρακίρι μεταπηδώντας στο κόμμα «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ.

Η έντονη δυσαρέσκεια και απογοήτευση του από τον κ. Μητσοτάκη, γιατί δεν τον συμπεριέλαβε στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ τον παρέσυρε σε εντελώς λαθεμένες κινήσεις. Ο εγωισμός, το πείσμα και η υπέρμετρη αυτοπεποίθηση του τον οδήγησαν στο κόμμα του κ. Βελόπουλου και υποψήφιο του στην ΠΕ Φλώρινας.

Στην πολιτική αυτή αυτοκτονία προφανώς δεν είχε κάποιον να τον συγκρατήσει από παρορμητικές συμπεριφορές.

Λόγω της πολιτικής εμπειρίας του θα έπρεπε να γνωρίζει δύο τουλάχιστον πράγματα, ότι οι ασχολούμενοι με τα κοινά πρέπει να έχουν υπομονή και στομάχι αμπάρι που να χωράει τέτοιες κομματικές αποφάσεις, γιατί τα κόμματα εξουσίας δεν εκβιάζονται. Το άλλο που έπρεπε να γνωρίζει είναι η ρήση του Ευάγγελου Αβέρωφ πως το πρόβατο που φεύγει από το κοπάδι το τρώει ο λύκος. Γιατί στην περίπτωση του ισχύει η θεωρία της χαμένης ψήφου ειδικά στους δύσκολους καιρούς που ζούμε. Ήταν φυσιολογικό οι πολίτες, οι «δήθεν» φίλοι του να του γυρίσουν την πλάτη.

Ο κ. Βοσκόπουλος απέδειξε με τον καλύτερο τρόπο ότι σωστά ο κ. Μητσοτάκης δεν τον συμπεριέλαβε στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ, γιατί στην πρώτη δυσάρεστη γι’ αυτόν απόφαση την έκανε με «ελαφρά πηδηματάκια» και προσχώρησε στην «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ» του κ. Βελόπουλου.

Η θρυλούμενη προεκλογικά ζημιά της τάξης των 4.000 ψήφων που θα επέφερε στη ΝΔ τελικά αποδείχτηκε ότι ήταν άνθρακες ο θησαυρός.

Η ΝΔ όχι μόνο δεν ζημίωσε από την υποψηφιότητα του αλλά αύξησε την δύναμη της στην ΠΕ Φλώρινας. Κι αν λάβουμε υπόψιν μας ότι η «ΕΛΛΗΥΝΙΚΗ ΛΥΣΗ» στις ευρωεκλογές χωρίς την ένταξη του κ. Βοσκόπουλου σ΄αυτήν έλαβε 1100 ψήφους τότε η δυναμική του κ. Βοσκόπουλου εξαντλείται στους 800 ψήφους. Ο ίδιος όμως αφανίστηκε πολιτικά.

Το ΚΙΝΑΛ τοπικά κινήθηκε στο πανελλαδικό κλίμα, λίγο πάνω, λίγο κάτω από το σύνηθες ποσοστό, που όμως βρίσκεται πολύ μακριά από αυτό της λαϊκής έκφρασης και εκπροσώπησης των πλατειών λαϊκών μαζών. Που σημαίνει ότι το πολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται είναι αποτέλεσμα εσωτερικών μηχανισμών και απέχει πολύ απ’ αυτό που θέλει ο λαός. Κοντά μια δεκαετία δεν μπορεί να ξεκολλήσει από το μονοψήφιο ποσοστό και να βρει την περπατησιά του. Να συγκινήσει και να γίνει πόλος συσπείρωσης της κεντροαριστεράς και να επανακάμψουν οι πολίτες.

Κι αυτό σημαίνει ότι πρέπει άμεσα να προχωρήσει σένα πραγματικό συνέδριο αρχών και θέσεων και γιατί όχι και νέας ηγεσίας με νέους ανθρώπους με όρους κοινωνίας και όχι μηχανισμών όπως έγινε την προηγούμενη φορά. Γιατί διαφορετικά θα ανακυκλωθούν τα προβλήματα και οι κομματικοί μηχανισμοί, που δεν εκφράζουν πια παρά μόνο τους εαυτούς τους. Με παλιά υλικά αναπαλαίωση κάνεις όχι ανανέωση.

Αν πάλι δεν μπορέσουν να αποκτήσουν την εμπιστοσύνη του λαού ας δούνε τότε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος κάνει θαρραλέα βήματα μετασχηματίζοντας και επανιδρύοντας το κόμμα για να το αντιστοιχήσει με την κοινωνία και τις δομές της.
Μπάμπης Θ. Τριανταφυλλίδης