Piano Plus Festival - Ιόνιο Πανεπιστήμιο - Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας


 ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΜΠΑΡΟΥΤΑΠΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ…!

Στην Φλώρινα φέτος και όχι στο Κίελο της Γερμανίας θα πραγματοποιηθεί ένα πρωτόγνωρο καλλιτεχνικό γεγονός για τα ελληνικά δεδομένα! «Διεθνείς Μουσικές Μέρες Brache - Internationale Musiktage Brache»

Mετά από δεκαέξι χρόνια δημιουργικής παρουσίας στο Κίελο της Γερμανίας, οι Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Brache  (Internationale Musiktage Brache) μεταφέρονται στην ακριτική Φλώρινα, στην Ελλάδα. Στην ιστοσελίδα του Piano Plus Festival διαβάζουμε:

«Ξεκινήσαμε το 2003 με το όραμα να συγκροτήσουμε μια μουσική κοινότητα με υψηλούς στόχους, έμπνευση και συναίσθημα. Με όπλο μας μια κοινή μουσική αισθητική και με εμπιστοσύνη στην ωριμότητα και την ουσία των καλλιτεχνών που αποτέλεσαν τον πυρήνα της ομάδας μας, βιώσαμε μια εξαιρετικά συνεκτική και ενιαία μουσική εμπειρία που μοιράστηκε ανάμεσα στο τραγούδι, την μουσική δωματίου, την πιανιστική τέχνη, τη μαγεία του βιολιού, της βιόλας και του τσέλου. 

Η ομάδα μας εξελισσόταν συνεχώς και η απήχηση των δασκάλων-καλλιτεχνών στη νεότερη γενιά ήταν μεγάλη. Τόσο μεγάλη που η ανάγκη να επιστρέψουμε στην Ελλάδα και να μοιραστούμε και με τους δικούς μας ανθρώπους, όλα αυτά που ζήσαμε και ζούμε στο Brache, γινόταν όλο και πιο επιτακτική.»

Έτσι λοιπόν, η Τέχνη, η Μουσική επιστρέφει στους αρχέγονους ορφικούς τόπους, σε τελετουργικά που οι μύστες κοινωνούσαν το Θείο. Ο τόπος έχει μνήμη! Μνήμες πανάρχαιες που ο μυημένος τις αφουγκράζεται στα δέντρα, στη γη, στις γλώσσες, στο πολυπολιτισμικό ψηφιδωτό. Λαοί αρχαίοι, ο Ορφέας, ο Διόνυσος και ο Απολλώνας. Η Μουσική, ο αναγκαίος δρόμος για να συμμετέχεις, κοινωνήσεις, μετουσιωθείς. Αυτά δεν έσβησαν ποτέ στη Φλώρινα!

Οι πάνω από εβδομήντα καλλιτέχνες που είναι αυτή τη στιγμή εγγεγραμένοι στα σεμινάρια δίχνουν πως όλα είναι έτοιμα για να υποδεχθεί η πόλη της Φλώρινας τις Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Brache! Το καλλιτεχνικό γεγονός θα διεξαχθεί από τις 28 Ιουλίου μέχρι και τις 4 Αυγούστου. Οι συμμετέχοντες σπουδαστές, θα φιλοξενηθούν στη φοιτητική εστία του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, την οποία φρόντισε να ανακαινίσει ο πρύτανης του κύριος Τουρλιδάκης, προκειμένου να φιλοξενήσει το συγκεκριμένο καλλιτεχνικό γεγονός. Οι δε καθηγητές στο ξενοδοχείο «Φαίδων», ευγενική προσφορά της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας η οποία παρέχει και τις κτιριακές εγκαταστάσεις για του Ωδείου Φλώρινας οι οποίες θα φιλοξενήσουν τα καθημερινά πολύωρα μαθήματα και τις βραδυνές συναυλίες.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Ωδείου Φλώρινας Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας κ. Κίτσος μας αναφέρει: “To Ωδείο Φλώρινας Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας έχει ως μέλημά του όχι μόνο την προαγωγή του εκπαιδευτικού του έργου, αλλά και την ανάπτυξη συνεργασιών με σημαντικούς φορείς με γνώμονα την πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου. Στο πνεύμα αυτό χαιρετίζουμε την υποδοχή της επιτυχημένης διοργάνωσης Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Brache (Internationale Musiktage Brache), στην πόλη της Φλώρινας. Η πολυετής εμπειρία και το υψηλό καλλιτεχνικό επίπεδο των συμμετεχόντων εγγυώνται μια πολύτιμη εμπειρία για τους μαθητές του Ωδείου που θα παρακολουθήσουν τα σεμινάρια και το κοινό που θα απολαύσει τις συναυλίες”.

Κάθε μέρα οι σπουδαστές θα παρακολουθούν στο Ωδείο Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, σεμινάρια εξατομικευμένα αλλά και με δυνατότητα παρακολούθησης από όσους σπουδαστές το επιθυμούν από διακεκριμένους μουσικούς της διεθνούς μουσικής σκηνής. Συγκεκριμένα, θα διδάξουν αλλά και θα δώσουν ρεσιτάλ οι: Λάμπης Βασιλειάδης (πιάνο, Καλλιτεχνικός Διευθυντής Διεθνών Μουσικών Ημερών), Hideyo Harada (πιάνο), Andreas Reibenspies (τραγούδι), Ειρήνη Τσιρακίδου (τραγούδι), Γιάννης Κορμπέτης (βιολί), Δημήτρης Χανδράκης (βιολί), Χαρά Σειρά (βιόλα), Mario De Secondi (βιολοντσέλο), Clemens Müller (πιανιστική συνοδεία) και Δήμητρα Κοκκινοπούλου (πιανιστική συνοδεία).

Καθημερινά στις 20:30 το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να απολαύσει μοναδικά ρεσιτάλ και συναυλίες με ελεύθερη είσοδο στο Πολιτιστικό Κέντρο Φλώρινας - αίθουσα “Θεόδωρος Αγγελόπουλος”.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Κυριακή 28 Ιουλίου - Ρεσιτάλ πιάνου με τον Λάμπη Βασιλειάδη

Δευτέρα 29 Ιουλίου -Ρεσιτάλ πιάνου με την Hideyo Harada

Τρίτη 30 Ιουλίου  - Ρεσιτάλ καθηγητών με τους Andrea Reibenspies (βαρύτονος), Clemens Müller (πιάνο), Mario De Secondi (βιολοντσέλο)

Τετάρτη 31 Ιουλίου - Ρεσιτάλ με το κουαρτέτο πιάνου του Brache: Λάμπης Βασιλειάδης (πιάνο), Δημήτρης Χανδράκης (βιολί), Χαρά Σειρά (βιόλα), Mario De Secondi (βιολοντσέλο)

Πέμπτη 1 Αυγούστου - Συναυλία καθηγητών με τους Γιάννη Κορμπέτη (βιολί) και Ειρήνη Τσιρακίδου (σοπράνο) Πιάνο: Λάμπης Βασιλειάδης, Δήμητρα Κοκκινοπούλου

Τέλος και οι σπουδαστές θα έχουν την δυνατότητα να εκφραστούν καλλιτεχνικά τις τρεις τελευταίες μέρες και σε μια γιορταστική ατμόσφαιρα να πάρουν τα πιστοποιητικά συμμετοχής τους. 


Παρασκευή 2 Αυγούστου - Συναυλία σπουδαστών σεμιναρίου Ι

Σάββατο 3 Αυγούστου - Συναυλία σπουδαστών σεμιναρίου ΙΙ

Κυριακή 4 Αυγούστου - Απονομή διπλωμάτων και συναυλία σπουδαστών σεμιναρίου ΙΙΙ

Περισσότερες πληροφορίες για το φεστιβάλ, τα σεμινάρια και τους καλλιτέχνες θα βρείτε στην ιστοσελίδα www.pianoplusfestival.gr καθώς και www.internationalemusiktagebrache.com