κείμενο -φωτορεπορτάζ και βίντεο : 
εφημερίδα ΗΧΩ Φλώρινας

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε και φέτος, την Κυριακή 28 Ιουλίου, η Γιορτή Πατάτας στην Τοπική Κοινότητα Σκλήθρου, μια εκδήλωση που έχει αναδειχθεί σε θεσμό καθώς μετρά τον 21ο χρόνο υλοποίησής της.
Όσοι παραβρέθηκαν στον κατάμεστο αύλειο χώρο του δημοτικού σχολείου Σκλήθρου είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν πλήθος παραδοσιακών εδεσμάτων που ετοίμασαν με μεράκι οι γυναίκες του χωριού με βάση την πατάτα Σκλήθρου, ένα αγροτικό προϊόν υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας που αποτελεί σήμα κατατεθέν της περιοχής.
Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε ο διευθυντής του δημοτικού σχολείο Φιλώτα και κάτοικος Σκλήθρου Σταύρος Πασπάλης ενώ χαιρετισμό απηύθυναν κατά σειρά ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Σκλήθρου Γιάννης Τσαφκόπουλος, ο βουλευτής Φλώρινας της ΝΔ Γιάννης Αντωνιάδης, ο νυν Δήμαρχος Αμυνταίου Κώστας Θεοδωρίδης, ο περιφερειακός σύμβουλος Γιάννης Κιοσές, ο ιερέας του χωριού και ιδρυτικό μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου Σκλήθρου πάτερ Δημήτριος Παυλίδης και ο νέος Δήμαρχος Αμυνταίου Άνθιμος Μπιτάκης. Στην εκδήλωση έδωσε το παρών και ο νέος Περιφερειάρχης Δ. Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης καθώς και νυν και νεοεκλεγέντες δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Αμυνταίου.

Στο καλλιτεχνικό μέρος παρουσιάστηκαν παραδοσιακοί χοροί από το μεγάλο χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου ενώ ακολούθησε γλέντι μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες υπό τους ήχους της ορχήστρας «Τοπική Παράδοση».

Παράλληλα, για μια ακόμα χρονιά, από τις 26 έως τις 28 Ιουλίου, λειτούργησε με επιτυχία η 6η Έκθεση Δημιουργίας Γυναικών από τον Σύλλογο Γυναικών Σκλήθρου με εκθέματα, μεταξύ άλλων, χειροποίητα κοσμήματα, οικολογικά προϊόντα, χειροκατασκευές, ντεκουπάζ και πίνακες ζωγραφικής. Αξίζει να επαινεθεί τόσο η προσπάθεια του Συλλόγου όσο και η καθοριστική συμβολή στην εκδήλωση των εθελοντών και της νεολαίας του χωριού, που συνεχίζουν εδώ και δύο δεκαετίες να αναδεικνύουν την παράδοση, τον πολιτισμό και τα προϊόντα του τόπου τους.

Δείτε το σχετικό βίντεο