«Η ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΙΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ», όπως μας πληροφορεί το λάβαρο, ήταν η ονομασία της συντεχνίας εμπόρων, υαλοπωλών και ψιλικών της Φλώρινας με έτος ίδρυσης το 1918. Ήταν ο πρώτος εμπορικός σύλλογος που ιδρύθηκε στην Φλώρινα μετά την απελευθέρωση από την τουρκική κατοχή με βασικό «υποκινητή» για την σύσταση του τον έμπορο Λάζαρο Πέϊο (1886-1961). Την επιθυμία του δραστήριου Φλωρινιώτη εμπόρου για την ίδρυση συντεχνίας «φρενάρει» ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος. 

Όμως, το καλοκαίρι του 1918, μετά την αποχώρηση των Γάλλων από την πόλη μας, με πρόσφορο πλέον το έδαφος, το όνειρο γίνεται πραγματικότητα. Ο Λάζαρος Πέϊος αναδεικνύεται πρόεδρος και υπηρετεί τα συμφέροντα των εμπόρων της Φλώρινας από την θέση αυτή για αρκετά χρόνια. Μάλιστα, οι συνεδριάσεις της νεοσύστατης συντεχνίας γίνονται έξω από το σπίτι του ιδρυτή και πρώτου προέδρου, στην γνωστή ιστορική οικία Πέϊου στο ποτάμι, στον «Αριστοτέλη», περιοχή που είχε έντονη εμπορική δραστηριότητα τα χρόνια εκείνα. Καθώς η συντεχνία είχε ονομαστεί «Η ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΙΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ» καθιερώνεται ως γιορτή των εμπόρων η 6η Αυγούστου, ημέρα εορτασμού της εκκλησίας μας. Ο εορτασμός γίνεται στον Άγιο Γεώργιο και στον Άγιο Παντελεήμονα όπου οι έμποροι στο προαύλιο της εκκλησίας προσφέρουν στο εκκλησίασμα κεράσματα.

Αργότερα, μετά την οικοδόμηση του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου (με τον Λάζαρο Πέϊο να έχει ενεργό και σημαντική συμμετοχή στην ίδρυση και οικοδόμηση), ο εορτασμός μεταφέρεται στον Άγιο Νικόλαο.
Το λάβαρο της συντεχνίας, που παρουσιάζουμε στο σημερινό ΠΑΡΑΘΥΡΟ μας, είναι ιστορικό οικογενειακό κειμήλιο της οικογένειας Πέϊου.

Ευχαριστούμε τους γνωστούς εμπόρους της πόλης μας, αδελφούς Αντώνη και Λάζαρο Πέϊο, που με ευλάβεια φυλάσσουν την ιστορία του παππού τους και της Φλώρινας, για την παραχώρηση καθώς και για τις πληροφορίες.