Με αφορμή δημοσιεύματα της κας Θεοπίστης Πέρκα βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Φλώρινας, έχω να παρατηρήσω τα εξής:

Όταν λέμε ότι θα στηρίξουμε όλα τα Τμήματα που υπάρχουν στη Φλώρινα αλλά και το σύνολο του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, το εννοούμε και το κάνουμε πράξη.

Προσωπικά, ασφαλώς και δεν ψήφισα τον νόμο για την ενοποίηση ΑΕΙ και ΤΕΙ, διότι εκτός από την δημιουργία των νέων Τμημάτων, δεν υπήρχε καμία πρόβλεψη για τη χρηματοδότηση της λειτουργίας τους. Ήταν ένας νόμος κενός περιεχομένου. Στο παρελθόν έχουμε δει Τμήματα που δημιουργήθηκαν και δεν λειτούργησαν ποτέ, γιατί δεν υπήρξε η πρόβλεψη χρηματοδότησης τους και έμειναν στα χαρτιά.

Έτσι και σ’ αυτήν την περίπτωση, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησε Τμήματα και Σχολές με προβληματική λειτουργία και περισσή προχειρότητα. Τώρα, καλούμαστε εμείς ως υπεύθυνη κυβέρνηση να βρούμε χρήματα για το προσωπικό, για την κτιριακή υποδομή, για τις λειτουργικές δαπάνες. Στην ουσία δημιούργησαν Τμήματα «χύμα στο κύμα» όπως λέει ο λαός μας. Το δύσκολο είναι τα Τμήματα αυτά να λειτουργήσουν ομαλά και με πληρότητα. Κι αυτή η μεγάλη ευθύνη πέφτει στις δικές μας πλάτες, κι ευτυχώς για τον τόπο μας, το πανεπιστήμιο και τους φοιτητές.

Επειδή οι συμπολίτες μας δεν έχουν μνήμη χρυσόψαρου, γνωρίζουν πολύ καλά τις έντονες αντιδράσεις μου για το Τμήμα Βαλκανικών Σπουδών που έφυγε. Όπως γνωρίζουν επίσης και τις αλλεπάλληλες Ερωτήσεις που κατέθεσα για την επιστροφή του κατά την διάρκεια της βουλευτικής μου θητείας, προς την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Όσο για τον ΕΝΦΙΑ της τοπικής Κοινότητας Αναργύρων η κα Πέρκα παραβιάζει ανοιχτές πόρτες. Με αλλεπάλληλες Ερωτήσεις μου προς το Υπουργείο Οικονομικών και τοποθετήσεις μου στη Βουλή (Ολομέλεια και Επιτροπές), είχα ζητήσει την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ των κατοίκων της περιοχής για τα ακίνητά τους. Δυστυχώς το Υπουργείο Οικονομικών, με παρελκυστικές τακτικές απέφυγε να δώσει λύση. Η κα συνάδελφος του ΣΥΡΙΖΑ ξαφνικά ανακάλυψε τους Αναργύρους και τα προβλήματα της περιοχής. Έστω και τώρα μπορούμε να προχωρήσουμε μαζί για τη λύση τους. Ως προς το θέμα της απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ της Κοινότητας Αναργύρων, επί της ουσίας, γιατί αυτό ουσιαστικά ενδιαφέρει τους κατοίκους, σε νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί το Φθινόπωρο, σχετικό με ευνοϊκές ρυθμίσεις για τον ΕΝΦΙΑ σε ειδικές περιπτώσεις (κατολισθήσεις, απομακρυσμένα νησιά κλπ), θα ενταχθούν και οι κάτοικοι των Αναργύρων και η απαλλαγή τους από τον ΕΝΦΙΑ θα ισχύσει από το 2020 και μετά. Να τονίσω ότι η απαλλαγή θα αφορά όλα τα σπίτια του οικισμού και όχι μόνο αυτά που υπέστησαν ζημιές, όπως ζήτησε η κα Πέρκα, για ευνόητους λόγους.

Θα επαναλάβω ότι για μένα είναι στάση ζωής η προάσπιση της ευημερίας των πολιτών, η στήριξη των συμφερόντων τους, καθώς και η ανάπτυξη της περιοχής. Και σ’ αυτόν τον αγώνα ασυμβίβαστα δεν πρόκειται να κάνω ούτε βήμα πίσω.