Νοσταλγικές εικόνες από το παρελθόν της Φλώρινας φιλοξενεί κάθε Παρασκευή η στήλη "Παράθυρο στο παρελθόν" της εβδομαδιαίας εφημερίδος "Φωνή της Φλωρίνης " και συγκεκριμένα στο σημερινό φύλλο με αριθμό κυκλοφορίας 2840/27.09.2019 ο εκδότης Σωτήριος Βόσδου, μας μεταφέρει στο έτος 1949

Ας δούμε λοιπόν τι μας περιγράφει για την φωτογραφία αυτή : 

ΙΟΥΛΙΟΣ 1949 - ΟΠΛΙΤΕΣ Τ.Ε.Α. ΦΛΩΡΙΝΑΣ

«Ενθύμιο Στρατού με την αχώριστη παρέα, 10/7/49» έχει αναγράψει στο πίσω μέρος της φωτογραφίας ο Βασίλης Σφέτκος, ο τυπογράφος και στενός συνεργάτης της ΦΩΝΗΣ από τη ίδρυση της μέχρι σήμερα.

Ο Βασίλης Σφέτκος εκείνη την περίοδο υπηρετούσε στα Τ.Ε.Α., τα Τάγματα Εθνοφυλακής Αμύνης, που είχαν αποστολή να συνδράμουν στην δράση του Στρατού.

Μπροστά στο καζάνι η παρέα των οπλιτών του Τ.Ε.Α. Φλώρινας, με καταγωγή από την Φλώρινα και την γύρω περιοχή, περιμένοντας την διανομή του συσσιτίου έβγαλε αυτήν την αναμνηστική φωτογραφία. Ξεχωρίζει η θρυλική στρατιωτική καραβάνα που κρατάει ο καθισμένος οπλίτης ενώ ο Βασίλης Σφέτκος, τρίτος από δεξιά, κρατάει την κουτάλα

Η περίοδος εκείνη ήταν πολύ ταραγμένη καθώς λίγοι μόνο μήνες είχαν περάσει από την επίθεση των ανταρτών στην Φλώρινα και οι πολεμικές επιχειρήσεις ήταν σε εξέλιξη. Σημαντικό ρόλο στην προάσπιση των πόλεων και των χωριών διαδραμάτισαν τα Τ.Ε.Α. και οι οπλίτες που τα στελέχωναν.