Νοσταλγικές εικόνες από το παρελθόν της Φλώρινας φιλοξενεί κάθε Παρασκευή η στήλη "Παράθυρο στο παρελθόν" της εβδομαδιαίας εφημερίδος "Φωνή της Φλωρίνης " και συγκεκριμένα στο σημερινό φύλλο με αριθμό κυκλοφορίας 2839/20.09.2019 ο εκδότης Σωτήριος Βόσδου, μας μιλά για την άδεια κυκλοφορίας ποδηλάτου του Πέτρου Μπίμπη το έτος 1958

Ας δούμε λοιπόν τι μας περιγράφει για την φωτογραφία αυτή : 

ΑΔΕΙΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ 
ΠΕΤΡΟΥ ΜΠΙΜΠΗ - 1958

Η χαρά των παιδιών είναι απερίγραπτη όταν «καβαλάνε» το πρώτο τους ποδήλατο. Ακόμα και όταν κάνουν βόλτες με τις «βοηθητικές». Και οι γονείς, ή οι παππούδες, άγρυπνοι φρουροί όταν επιχειρούν να ισορροπήσουν στις δύο ρόδες. Και τότε ανοίγουν άλλοι δρόμοι ψυχαγωγίας.

Σήμερα το ποδήλατο στην πόλη μας είναι κυρίως μέσο ψυχαγωγίας και αθλητισμού. Βέβαια, αρκετοί συμπολίτες μας το χρησιμοποιούν και για ορισμένες από τις μετακινήσεις τους και σε αρκετές πόλεις, ιδιαίτερα του εξωτερικού, όπως σε πόλεις της Ολλανδίας, είναι καθημερινό μέσο μετακίνησης.

Όμως, μερικές δεκαετίες πίσω, η κατοχή ποδηλάτου εξυπηρετούσε κυρίως τις επαγγελματικές υποχρεώσεις στις μετακινήσεις. Μάλιστα, το κάθε ποδήλατο είχε άδεια κυκλοφορίας που εξέδιδε η Χωροφυλακή και αριθμό κυκλοφορίας που ήταν τοποθετημένος στο πίσω μέρος του ποδηλάτου, στην σέλα, στην σχάρα ή στο φτερό. Στην άδεια κυκλοφορίας, που ήταν κοινή για ποδήλατα και μοτοσακό, εκτός από το ονοματεπώνυμο του κατόχου και την διεύθυνση κατοικίας, ανεγράφετο και ο τύπος του οχήματος και ο αριθμός του σκελετού.

Ο Πέτρος Μπίμπης, κτηνοτρόφος στην Σκοπιά από 14 ετών δραστηριοποιήθηκε ως πλανόδιος πωλητής του γάλακτος παραγωγής του. Το 1958, για τις επαγγελματικές ανάγκες της μετακίνησής του αγόρασε ποδήλατο και το εξόπλισε κατάλληλα ώστε να μπορεί να μεταφέρει τα δοχεία με το γάλα στην Φλώρινα και να κάνει την διανομή. Το ποδήλατο του, όπως αναγράφεται στην άδεια είναι Ενεσού (NSU) με αριθμό σκελετού 849873 και αριθμό κυκλοφορίας 2268. Το ποδήλατο αυτό είναι πλέον ζωντανή ανάμνηση καθώς το διατηρεί σε χώρο του σπιτιού του με όλο το εξοπλισμό, όπως όταν όργωνε την Φλώρινα για να διανείμει το φρέσκο γάλα που έθρεψε πολλά παιδιά.

Ο Πέτρος Μπίμπης, που τον ευχαριστούμε για το σημερινό ΠΑΡΑΘΥΡΟ, διατηρεί σε χώρο του σπιτιού του στην Σκοπιά μία καταπληκτική λαογραφική συλλογή από αγροτικά εργαλεία και είδη της καθημερινότητας μιας άλλης εποχής που πλέον είναι ανάμνηση.