Στο 2ο Φόρουμ Δημάρχων Λιγνιτικών Περιοχών της Ευρώπης στο Weisswasser της Γερμανίας, συμμετείχε ο Δήμαρχος Φλώρινας Βασίλης Γιαννάκης, το διήμερο 12 και 13 Σεπτεμβρίου 2019.

Μαζί με Δημάρχους από έξι χώρες της Ευρώπης, ο κ. Γιαννάκης επισκέφτηκε το ανοιχτό ορυχείο του Νόχτεν και την αποκατεστημένη περιοχή της λίμνης στο Μπόξμπεργκ.
Παράλληλα, είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με την Υπουργό Περιβάλλοντος της Γερμανίας, Svenja Schulze, στην οποία αναλύθηκε η σημερινή εικόνα της περιοχής μας, αλλά και η ανάγκη δημιουργίας ενός ευρύτερου, διεθνούς δικτύου φορέων με στόχο την αποτελεσματικότερη ανάδειξη του ζητήματος της δίκαιης μετάβασης σ’ ένα νέο μεταλιγνιτικό παραγωγικό μοντέλο ανάπτυξης στις λιγνιτικές περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη διεκδίκηση των απαραίτητων ευρωπαϊκών κονδυλίων.

«Η κοινωνία μας δεν είναι αυτή τη στιγμή έτοιμη να μεταβεί σε ένα νέο μοντέλο τοπικής ανάπτυξης. Παρόλα αυτά, εμείς πρέπει να ενεργήσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση», ανέφερε ο κ. Γιαννάκης.

Παράλληλα, τόνισε την άμεση ανάγκη κατάρτισης και υλοποίησης σχεδίου τοπικής ανάπτυξης, σε συνεργασία με άλλους ενεργειακούς δήμους. «Είναι μια δύσκολη περίοδος, γιατί αν περάσουμε σε μια βίαιη μετάβαση, θα έχουμε σημαντικές απώλειες σε θέσεις εργασίας και εισοδήματος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται» πρόσθεσε.
Η δίκαιη μετάβαση σε ένα πράσινο αύριο είναι μονόδρομος, υποστήριξε ο Δήμαρχος Φλώρινας.

Με το τέλος των εργασιών του Φόρουμ, υπεγράφη Διακήρυξη στην οποία οι Δήμαρχοι εκφράζουν την αγωνία τους για το μέλλον των περιοχών τους στην μεταλιγνιτική εποχή, και επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους στη δημιουργία ισχυρού μηχανισμού για τον συντονισμό και τη συνεργατική δράση μεταξύ τους, για τη δίκαιη μετάβαση σ’ αυτήν.