Συνεχίζονται οι εργασίες του 4ου Διενούς Συνεδρίου Δημιουργικής γραφής με τη συμμετοχή πλέον των τριακοσίων συνέδρων, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία συμμετοχής.

Το συνέδριο οργανώθηκε από το «Κοινό Διαπανεπιστημιακό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών Δημιουργική Γραφή» και διεξάγεται το τετραήμερο από 12 έως 15 Σεπτεμβρίου 2019 στο χώρο του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στη Φλώρινα.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου δόθηκε συνέντευξη τύπου στις 142.9.2019 από τον πρόεδρο της επιστημονικής επιτροπής και Αναπληρωτή Καθηγητή Δημιουργικής Γραφής και Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Τριαντάφυλλο Κωτόπουλο, τον καθηγητή και συγγραφέα Marshall Moore, την καλλιτέχνιδα κα Ιωάννα Βλάχου και το μέλος της επιστημονικής οργανωτικής επιτροπής διδάσκουσα κα Άννα Βακάλη.

Ο κ. Κωτόπουλος αναφέρθηκε στα διάφορα ρεύματα που υπάρχουν ανά τον κόσμο σ’ ότι αφορά την δημιουργική γραφή με τους κύριους εκφραστές τους αλλά και στη σημασία που έχει το συνέδριο για την πόλη της Φλώρινας και την περιοχή αφού την κατατάσσει διεθνώς στον χάρτη της δημιουργικής γραφής.

Είπε πως ο στόχος του συνεδρίου είναι «να αναδείξει τις θεραπευτικές αλλά και επιστημονικές ιδιότητες που έχει η γραφή και γενικώς δημιουργική γραφή, μυεί στα μυστικά του λόγου τους εκπαιδευτικούς τους φοιτητές τους καθηγητές, γενικά τους συγγραφείς και όποιον θέλει να ασχοληθεί γενικότερα με τη γραφή».

Πρότεινε δε να γίνει προπτυχιακό τμήμα δημιουργικής γραφής το οποίο θα φέρει ανάπτυξη στη Φλώρινα. «Να φτιάξουμε το πρώτο προπτυχιακό τμήμα δημιουργικής γραφής, κάτι που υπάρχει σε όλο τον κόσμο και στις πέντε ηπείρους. Και δεν υπάρχει στην Ελλάδα. Θα είναι κρίμα να το χάσουμε αυτό, γιατί αυτό θα φέρει φοιτητές συγγραφείς διδάσκοντες και θα ακολουθήσει ποικιλότροπα η ανάπτυξη σε πάρα πολλά πράγματα.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΤΕΥΞΗ

Ξεκινώντας την τοποθέτησή μου να πω ότι είμαι ο Κωτόπουλος Τριαντάφυλλος αναπληρωτής καθηγητής της δημιουργικής γραφής και νεοελληνικής λογοτεχνίας στο πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και πρόεδρος του 4ου Διεθνούς συνεδρίου δημιουργικής γραφής που διεξάγεται αυτές τις μέρες στη Φλώρινα. Δίπλα μου είναι ο εξαιρετικός καθηγητής και συγγραφέας Marshall Moore ο οποίος μας έρχεται από το Χονγκ Κονγκ και είναι εξαιρετική χαρά μας που τον έχουμε εδώ. Έκανε ένα πολύ μεγάλο ταξίδι για νάρθει στο συνέδριό μας για πέντε μέρες και έχουμε και την κα Βλάχου Ιωάννα η οποία είναι καλλιτέχνις τραγουδίστρια και έχει αναλάβει το πολιτιστικό κομμάτι.

Το συνέδριο αυτό στοχεύει στο να αναδείξει τις θεραπευτικές αλλά και επιστημονικές ιδιότητες που έχει η γραφή και γενικώς δημιουργική γραφή, μυεί στα μυστικά του λόγου τους εκπαιδευτικούς τους φοιτητές τους καθηγητές, γενικά τους συγγραφείς και όποιον θέλει να ασχοληθεί γενικότερα με τη γραφή. Έχουμε τη μεγάλη χαρά στη Φλώρινα να έχουμε ένα από τα δύο μεταπτυχιακά που υπάρχουν στην Ελλάδα για την δημιουργική γραφή το δεύτερο είναι πάλι δημιούργημα της Φλώρινας σε συνεργασία με το Αττικό ανοιχτό πανεπιστήμιο. Και τα δύο μεταπτυχιακά μας μαζί αριθμούν κάτι περισσότερο από 1500 μεταπτυχιακούς φοιτητές οι οποίοι μεταλαμπαδεύουν τη γνώση αλλά είναι και οι καλύτεροι πρεσβευτές της Φλώρινας σε όλη την Ελλάδα.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου αυτού έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε πολύ σπουδαίους καθηγητές και συγγραφείς από το εξωτερικό, ο Marshall Moore είναι δίπλα μου, να συμμετέχουν στο συνέδριο η Λίνα Νικολακοπούλου που είναι η στιχουργός που έχει φέρει τομή ανάμεσα στο μεταμοντέρνο και το μοντέρνο σύγχρονο ελληνικό στίχο και τον αυτή τη στιγμή σπουδαιότερο ποιητή εν ζωή της Αμερικής τον Μuldoon Paul,ο οποίος να σας πω ότι έχει βραβευτεί με πούλιτζερ.

Έχουμε την τιμή να έχουμε συνέδριό μας και τον Γιώργο Λιάνη τον πρώην Υπουργό και υφυπουργό αθλητισμού έγκριτο δημοσιογράφο, ο οποίος έχει τιμήσει και έχει βοηθήσει με την παρουσία του τη Φλώρινα. Σίγουρα δεν ξεχνάω και μας τιμά η κα Βλάχου, η οποία είχε ετοιμάσει οι ωραίες εκπλήξεις γιατί φέρνει πολυμελή χορωδία από την Κέρκυρα.

Πριν από λίγο με πληροφόρησαν ότι οι 300 περίπου τσάντες που είχαμε ετοιμάσει για τους συνέδρους έχουν εξαντληθεί πριν πάμε καν στο κλείσιμο της πρώτης ημέρας. Αυτό δείχνει ότι έχουν έρθει από όλη την Ελλάδα, δείχνει ότι στη Φλώρινα κάτι συμβαίνει και δράττομαι της ευκαιρίας να πω ότι προσωπικά παλεύω χρόνια να πείσω και την κυβέρνηση, εμείς δεν έχουμε πολιτικούς χρωματισμούς, αλλά και τους τοπικούς φορείς ότι πρέπει η Φλώρινα να κεφαλαιοποιήσει αυτό που έχει πολιτισμικά και να φτιάξουμε το πρώτο προπτυχιακό τμήμα δημιουργικής γραφής, κάτι που υπάρχει σε όλο τον κόσμο και στις πέντε ηπείρους. Και δεν υπάρχει στην Ελλάδα. Θα είναι κρίμα να το χάσουμε αυτό, γιατί αυτό θα φέρει φοιτητές συγγραφείς διδάσκοντες και θα ακολουθήσει ποικιλότροπα η ανάπτυξη σε πάρα πολλά πράγματα. Δυστυχώς οι δικές μου προσπάθειες δεν εισακούστηκαν.

Ο Marshall μας εξηγεί ότι διαχρονικά υπάρχει ένα ζήτημα στη δημιουργική γραφή. Εάν διδάσκεται η δημιουργική γραφή, η τέχνη της γραφής. Αυτό είναι μία κουβέντα μεγάλη, που έχει ξεκινήσει και σε επιστημονικό επίπεδο πια. Όχι μόνο στο να διδάσκεται .

Υπήρχαν τρεις χώρες οι οποίοι κατευθύνουν ουσιαστικά την επιστημονική σκέψη, είναι η Αυστραλία είναι η Αμερική και είναι και η Αγγλία ως χώρα, αλλά τα τελευταία χρόνια είναι και άλλες χώρες, ανέφερε τη Βραζιλία, εμάς, το Ιράν, οι οποίες τροφοδοτούν με επιστημονική σκέψη το πεδίο αυτό. Και προσπαθούν να δείξουν ότι δεν είναι μόνο θέμα ταλέντου να μπορεί να γράψει κάποιος αλλά είναι και θέμα διδασκαλίας. Είπε μία έκφραση αγγλική ότι βάζει τη Φλώρινα στο χάρτη ανάμεσα στα πανεπιστήμια όλου του κόσμου.

ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Ρωτήσατε τον κ. Marshall ποια είναι η ποσόστωση ταλέντου και διδαχής. Η γνώμη του είναι ότι είναι υπερτιμημένο το ταλέντο σε ένα βαθμό, γιατί μπορούμε να διδάξουμε τα διακριτικά στοιχεία μορφών λόγου, αυτό είναι δικό μου είναι το σενάριο λογοτεχνίας και τα λοιπά και δεν είμαστε πια στην εποχή όπου περνούσες θεόπνευστα κι έφερε ως παράδειγμα τη λογοτεχνία του φανταστικού. Και είπε εκεί ότι εκεί είναι κάτι που μπορεί να διδαχτεί και είπε και κάτι πολύ σημαντικό ότι στην τέχνη γενικώς μπορεί να σου διδάξουν τα δικά της στοιχεία. Ο μεγάλος καλλιτέχνης ήταν αυτός ο Πύργος που θα σπάσει τη μορφή αλλά πρέπει να γνωρίζει την ομορφιά. Ο Σεφέρης, ο Ελύτης για να γίνουμε πιο κατανοητοί και τα λοιπά ξέρανε πώς να γράψουνε με μέτρο. Γνώριζαν άριστα τη μετρική.

Υπάρχει πιθανότητα πολύ καλοί συγγραφείς οι οποίοι είναι ακαδημαϊκοί δάσκαλοι ταυτόχρονα να συναντούν ανυπέρβλητες δυσκολίες στο να εκδώσουν. Είναι σαν να λέμε ότι μπορεί κάποιος να είναι καλός συγγραφέας αλλά μην έχει την ευκαιρία να εκδώσει, γιατί εκεί είναι τα ιδιωτικά συμφέροντα πολύ μεγάλα. Άρα δεν είναι το μέλημά τους ή η αγωνία τους να γίνουν καλύτεροι συγγραφείς.

Εμείς έχουμε ένα μότο στα δικά μας μεταπτυχιακά ότι κάνουμε υποσχόμαστε να κάνουμε καλύτερους αναγνώστες και όχι οι καλύτερες συγγραφείς αλλά υπάρχει πίσω η οπτική ότι αν γίνεις καλύτερος αναγνώστης είσαι καλύτερος άνθρωπος.

…. Ένα πολύ δυναμικά αναπτυσσόμενο επιστημονικό πεδίο το οποίο μπορεί να παράξει πολιτισμό και να αλλάξει σημαντικά τον τρόπο που σκεφτόμαστε την εκπαίδευση συνολικά, δεν λέμε ότι θα αλλάξουμε τον κόσμο αλλά για δέκα δεκαπέντε είκοσι χρόνια θα μπορούσαν να γίνουν πράγματα και στην Ελλάδα. Ακόμη και στη Φλώρινα. Αν είχαμε αξιοποιήσει αλλιώς το κεφάλαιο Αγγελόπουλος θάμασταν διαφορετικά.

Για την επιλογή των συνέδρων είχαμε μία επιστημονική επιτροπή η οποία συγκροτήθηκε με δική μου πρωτοβουλία. Είδα ποιοι άνθρωποι οι επιστήμονες στην Ελλάδα έχουν σχέση είτε με δημοσιεύσεις είτε με διδασκαλίες, πήρα την άδεια τους και συγκρότησα την επιστημονική επιτροπή και δεχτήκαμε εισηγήσεις. Είχαμε δεχτεί τα 230 περίπου εισηγήσεις από 290 που μας κατατέθηκαν και μερικές που δεν θέλω καν να σκέφτομαι. Είναι δεκαριά που δεν ξέρουν τι τους γίνεται. Νομίζω ότι ήταν μία πολύ καλή εξέλιξη να σου πω και κάτι ειλικρινά κάναμε δύο συνέδρια στην Κέρκυρα το πρώτο κάναμε στην Αθήνα Κέρκυρα Κέρκυρα. Στην Κέρκυρα είχαμε καταφέρει κάτι που είμαι περήφανος και χρωστάμε πολλά στην κα Βλάχου όπως πάρα πολλά χρωστάμε στην κα Βακάλη. Όλο το οργανωτικό κομμάτι το είχε η κα Βακάλη. Την συγχαίρω, είναι κεφάλαιο για τη Φλώρινα και μακάρι η Άννα να έχει πάντα αυτή την όρεξη.…

Θα ήθελα λοιπόν να ευχαριστήσω ξεχωριστά τις αρχές της πόλης που στάθηκαν δίπλα μας, το νέο δήμαρχο τον κο Βασίλη Γιαννάκη, τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου κο Μιχάλη Χάτζιο οι οποίοι από την πρώτη στιγμή που άκουσαν την ιδέα αυτή στάθηκαν δίπλα μας…