Νοσταλγικές εικόνες από το παρελθόν της Φλώρινας φιλοξενεί κάθε Παρασκευή η στήλη "Παράθυρο στο παρελθόν" της εβδομαδιαίας εφημερίδος "Φωνή της Φλωρίνης " και συγκεκριμένα στο σημερινό φύλλο με αριθμό κυκλοφορίας 2838/13.09.2019 ο εκδότης Σωτήριος Βόσδου, μας μιλά για το κτίριο όπου κατοικούσε μέχρι τον θάνατό του ο παλιός Δήμαρχος Φλωρίνης Παντελής Παπαθανασίου.

Ας δούμε λοιπόν τι μας περιγράφει για την φωτογραφία αυτή : 

ΕΝΑ ΚΤΙΡΙΟ ΠΟΥ ΕΖΗΣΕ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Αίσθηση μυστηρίου προκαλούσε η «κουρτίνα» από κισσό στην οδό Καλλέργη, στην διασταύρωση με την οδό Φιλίππου, που έκρυβε το περίγραμμα του κτιρίου. Η περίφραξη, για κάποιον που δεν είχε αντικρίσει παλιά το κτίριο, προϊδέαζε για μία ιδιαίτερα προσεγμένη κατασκευή, ένα αρχοντικό. Πριν λίγες ημέρες το επιβλητικό κτίριο «αποκαλύφθηκε» μετά τον καθαρισμό του από συνεργείο του Δήμου Φλώρινας και αποτελεί ερέθισμα για να «σκαλίσουμε» τις μνήμες των παλιών και να πληροφορηθούν οι νεώτεροι.

Στο παλιό αυτό αρχοντικό κατοικούσε μέχρι τον θάνατό του, σε ηλικία 91 ετών τον Ιανουάριο του 1976, ο παλιός Δήμαρχος Φλωρίνης Παντελής Παπαθανασίου. Στην μνήμη των παλιών Φλωρινιωτών έχει μείνει ως ένας από τους πιο δραστήριους και δυναμικούς Δημάρχους της πόλης μας.

Εξελέγη για δύο συνεχείς τετραετίες, από την 15-4-1951 μέχρι την 5-4-1959 Δήμαρχος Φλωρίνης. Επί της θητείας του εκτελέστηκαν έργα (δίκτυο υδρεύσεως-αποχετεύσεως, γέφυρες και κρηπιδώματα του ποταμού, ασφαλτοστρώσεις οδών, πεζοδρόμια, άλση κ.λ.π.) που συνέβαλαν στην αναμόρφωση της μεταπολεμικής Φλώρινας. Επί τουρκοκρατίας, η εντολή που έδωσε σε μια ορχήστρα Φλωρινιωτών, σε κάποια γιορτή, να παίξει τον Εθνικό μας ΄Υμνο, είχε ως επακόλουθο την σύλληψη και φυλάκιση του στις φυλακές του Μοναστηρίου. Εκεί γνώρισε τον μετέπειτα Οικουμενικό Πατριάρχη Αθηναγόρα (1886-1972), που τότε υπηρετούσε ως διάκονος στην Μητρόπολη Πελαγονίας-Μοναστηρίου, και αναπτύχθηκε μεταξύ τους μια μακρόχρονη και δυνατή φιλία. Το έτος 1908, μαζί με άλλους νέους της εποχής, ήταν από τα ιδρυτικά μέλη του περίφημου πρώτου Μουσικού Συλλόγου Φλωρίνης «Ο ΟΡΦΕΥΣ». Διετέλεσε Βουλευτής Φλωρίνης της Γ΄ Εθνοσυνέλευσης, (1 Νοεμβρίου 1920 - 21 Σεπτεμβρίου 1922) σύμφωνα με το Μητρώο της Βουλής. Υπήρξε, επίσης, προσωπικός φίλος και οπαδός του μεγάλου Έλληνα πολιτικού, διπλωμάτη και εξαίρετου συγγραφέα Ίωνα Δραγούμη, που από το 1915 έως το 1920 υπήρξε Βουλευτής του Νομού μας.

(Τα στοιχεία αντλήθηκαν από δημοσίευμα του Θανάση Βογιατζή, «ΜΝΗΜΗ ΠΑΝΤΕΛΗ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΦΛΩΡΙΝΗΣ (1951 – 1959) - ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ στην «Φωνή» στις 4 Μαρτίου 2011).