Αγαπητέ Τρύφωνα και αγαπητοί συνεργάτες της «Δύναμης Ανανέωσης»,προτιμώ να απαντήσω σε προσωπικό επίπεδο και όχι σαν «Γραφείο Τύπου», διότι η ανακοίνωση που εξέδωσε η δημοτική σας παράταξη έχει στοιχεία έντασης που με θίγουν σε προσωπικό επίπεδο. Επίσης, συνεχίζω να σας θεωρώ «συνεργάτες» διότι πιστεύω ότι όλοι μας θέλουμε να εργαστούμε και να συνεργαστούμε για το καλό του Δήμου Αμυνταίου.

Το νέο αυτοδιοικητικό τοπίο, όπως έχει διαμορφωθεί μετά την εφαρμογή του «Κλεισθένη» αλλά και των θεσμικών αλλαγών της τωρινής Κυβέρνησης, απαιτεί συμπράξεις και συναινέσεις. Απαιτεί, κυρίως, να αφήσουμε οριστικά πίσω μας τις παλιές λογικές της συνεχούς έντασης και των στείρων αντιπαραθέσεων. Ο Δήμος Αμυνταίου έχει, δυστυχώς, μακρά παράδοση σε αυτές και το σίγουρο είναι ότι έχουν κοστίσει τόσο στον ίδιο το Δήμο όσο και στους πολίτες.

Έχω τονίσει επανειλημμένα ότι η εφαρμογή του «Κλεισθένη» είναι μία λαμπρή ευκαιρία να βρούμε συναινέσεις και να αξιοποιήσουμε το σύνολο του πολιτικού στελεχιακού δυναμικού, προκειμένου να έχουμε τα βέλτιστα δυνατά αποτελέσματα. Έχω απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα στους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και έχω πραγματοποιήσει συναντήσεις κατά τις οποίες συζητήθηκαν ενδεχόμενες συμπράξεις. Εάν και σε ότι αφορά στις συμπράξεις μέχρι σήμερα δεν κατέστη δυνατό να βρούμε κοινή συνισταμένη, το κάλεσμα αυτό είναι μία ανοιχτή πρόσκληση και μπορεί να αποτελέσει ξεκίνημα για μία δυναμική διαδικασία διαλόγου και συνεννόησης.

Από το σημείο αυτό και πέρα είναι απαραίτητο να αναζητηθούν συμπράξεις, τόσο σε συλλογικό όσο και σε ατομικό επίπεδο. Είναι το πνεύμα της σύγχρονης αυτοδιοίκησης που προτείνω να ακολουθήσουμε. Ας δούμε απλώς τι κάνουν όλοι οι δήμοι που βρίσκονται γύρω μας, τόσο σε επίπεδο Νομού Φλώρινας όσο και στη Δυτική Μακεδονία γενικότερα… Όλοι έχουν προχωρήσει σε συνεργασίες και υπάρχει πολιτικός διάλογος. Στο Δήμο Αμυνταίου, αντιθέτως, δεν τα έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα να συζητήσουμε πολιτικά και να βρούμε κοινή συνισταμένη στις πολιτικές μας.

Θεωρώ ότι δεν φέρω μερίδιο ευθύνης γι’ αυτή την κατάσταση! Αν έχω μερίδιο ευθύνης τότε είναι από κάποιον λάθος χειρισμό και όχι από πρόθεση.

Πρώτα απ’ όλα διότι έχω προσκαλέσει σε διάλογο όλες τις παρατάξεις. Δεν υπήρξε ανταπόκριση! Παρ’ όλα αυτά συνεχίζω να λέω ότι η πρόσκληση είναι ανοιχτή για μία δυναμική διαδικασία διαλόγου και συναίνεσης. Δεν είναι ανάγκη να συμφωνήσουμε σε όλα. Μπορούμε όμως να συμφωνήσουμε σε κάποιες βασικές πολιτικές και αυτές να τις ακολουθήσουμε από κοινού, χωρίς στείρες αντιπαραθέσεις και αντεγκλήσεις.

Δεύτερον γιατί έχω αποδείξει στον πολιτικό μου βίο ότι πολιτεύομαι με βάση την ηθική και πάντα επιδιώκω τις συναινέσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι οκτώ χρόνια ως Δήμαρχος Φιλώτα συνεργάστηκα με όλους όσους ήθελαν να προσφέρουν, ανεξάρτητα από τη δημοτική παράταξη που ανήκαν. Επικαλούμαι τις μαρτυρίες πρώην Προέδρων Τοπικών Κοινοτήτων που παραδέχονται ότι συνεργάστηκαν μαζί μου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αν και ανήκαν σε διαφορετική δημοτική παράταξη! Γι’ αυτό δεν μπορώ να δεχτώ ότι η πρόσκληση που έχω απευθύνει για συνεργασία και διάλογο είναι προσχηματική. Ο διάλογος και οι συνεργασίες είναι κομμάτι της πολιτικής μου κουλτούρας, αλλά και κομμάτι του DNA της Αυτοδιοίκησης. Είμαστε «αναγκασμένοι» να ακολουθήσουμε αυτές τις διαδικασίες, εάν θέλουμε να παράξουμε έργο.

Σε ότι αφορά στον Στέλιο Δεμερτζίδη, είναι ένα αυτοδιοικητικό στέλεχος με εμπειρία και βαθιά γνώση του θεσμού και των αναγκών της τοπικής κοινωνίας. Είχα κατά το παρελθόν τη χαρά να συνεργαστώ μαζί του και νοιώθω τυχερός που αυτή η συνεργασία συνεχίζεται και σήμερα.

Δεν είναι αργά η συνεργασία αυτή να προχωρήσει σε επίπεδο Δημοτικών Παρατάξεων και να ξεφύγουμε επιτέλους από το κλίμα ένταξης που έχει καλλιεργηθεί εδώ και χρόνια από όσους είχαν ασχοληθεί με τα κοινά του Δήμου Αμυνταίου. Επαναλαμβάνω, η πρόσκληση για διάλογο είναι ανοιχτή!

Άνθιμος Μπιτάκης
Δήμαρχος Αμυνταίου