Μία ιδιαίτερη έκθεση εγκαινιάστηκε, το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου, στο Μουσείο Βυζαντινής Συλλογής της Τοπικής Κοινότητας Αγ. Γερμανού Πρεσπών.

Η έκθεση είχε ως στόχο την παρουσίαση των εργασιών περίπου 150 φοιτητών του τμήματος Αρχιτεκτονικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), οι οποίοι, στα πλαίσια του εργαστηρίου του 4ου εξαμήνου «Μελέτη και Αποκατάσταση Ιστορικών Κτιρίων», επισκέφτηκαν πριν από λίγους μήνες την περιοχή της Πρέσπας και αφού μελέτησαν παραδοσιακά κτίρια των Τ.Κ. Αγ. Γερμανού και Λαιμού, διατύπωσαν προτάσεις για την αναστήλωση και τη διάσωσή τους.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αποτελεί συνδιοργάνωση του Δήμου Πρεσπών και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θες/νίκης, στα πλαίσια του «PoliPrespa», ενός προγράμματος που χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και υλοποιείται από φορείς των Πρεσπών, υπό τη διαχείριση της Εταιρείας Προστασίας Πρεσπών.
Οι εργασίες αποφασίστηκε να εκτεθούν στο κοινό, ενώ οι ιδιοκτήτες των κτιρίων που συμπεριλαμβάνονται σε αυτές προμηθεύτηκαν εποπτικό υλικό σε ηλεκτρονική μορφή, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση για ενδεχόμενες παρεμβάσεις στα συγκεκριμένα οικοδομήματα.

Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Πρεσπών κ. Παναγιώτης Πασχαλίδης, η συγκεκριμένη δράση αναδεικνύει το αρχιτεκτονικό απόθεμα της περιοχής της Πρέσπας ενώ η συνεργασία με το τμήμα Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ θα συνεχιστεί και στο μέλλον και θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, επισκέψεις στην περιοχή και μεταπτυχιακών φοιτητών, με κεντρικό στόχο την ανάδειξη νεκρών οικισμών της Πρέσπας, όπως ο Μηλεώνας.

Από πλευράς Δήμου Πρεσπών υπάρχει επιπρόσθετα η βούληση να αναδειχθεί ως παραδοσιακός οικισμός η Τ.Κ. Ανταρτικού και ως ιστορικός οικισμός η Τ.Κ. Κώτα.

Δείτε το σχετικό βίντεο και φωτογραφίες: