Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2019


Πραγματοποιήθηκαν σήμερα Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2019 τα αποκαλυπτήρια μνημείου που είναι αφιερωμένο στον Μακεδονομάχο Παύλο Μελά, οπού η κεφαλή του ετάφη στο Πισοδέρι, στις 18/19 Οκτωβρίου 1904, από τον ιερέα παπά Σταύρο Τσάμη.

Η τελετή των αποκαλυπτηρίων έγινε στον προαύλιο χώρο του Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής Πισοδερίου με πρωτοβουλία του Αθλητικού Μορφωτικού Συλλόγου Πισοδερίου και του Δασικού Συνεταιρισμού Πισοδερίου, υπό την αιγίδα της Ιερός Μητροπόλεως Φλωρίνης, Πρεσπών & Εορδαίας.

Το ψηφιδωτό παριστάνει την παράδοση του κιβωτίου με την κεφαλή του Παύλου Μελά από δύο Μακεδονομάχους, στον παπά Σταύρο Τσάμη και ακριβώς από πάνω τον Παύλο Μελά ο οποίος παραλαμβάνει τον ήλιο της Βεργίνας από τον Μέγα Αλέξανδρο κρατώντας τη Ελληνική σημαία.

Τα αποκαλυπτήρια έκαναν ο Μητροπολίτης Φλωρίνης, Πρεσπών & Εορδαίας ,ο δήμαρχος Πρεσπών Παναγιώτης Πασχαλίδης και ο απερχόμενος αντιπεριφερειάρχης Φλωρίνης Στέφανος Μπίρος και παρέστησαν πολιτικές και στρατιωτικές αρχές και πλήθος κόσμου.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ιδέα για την δημιουργία του μνημείου ήταν του Αγιορείτη ιερομόναχου π.Γεωργίου Αλευρά από τα Καυσοκαλύβια του Αγίου Όρους.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Αρχιμανδρίτης Ειρηναίος Χατζηεφραιμίδης , οπού αναφέρθηκε στα γεγονότα εκείνης της ημέρας όπως εξελίχθηκαν σύμφωνα με γραπτές μαρτυρίες και την τότε μαρτυρία του μοναδικού αυτόπτη μάρτυρα την στιγμή του ενταφιασμού της κεφαλής του Παύλου Μελά.

Ακολούθησε παραδοσιακό κέρασμα και χοροί από τα τμήματα του Α.Μ.Σ. Πισοδερίου και Φ.Σ.Φ «Ο Αριστοτέλης».0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολίασε και εσύ για το θέμα αυτό ......!!!!!!!!

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.