Νοσταλγικές εικόνες από το παρελθόν της Φλώρινας φιλοξενεί κάθε Παρασκευή η στήλη "Παράθυρο στο παρελθόν" της εβδομαδιαίας εφημερίδος "Φωνή της Φλωρίνης " και συγκεκριμένα στο σημερινό φύλλο με αριθμό κυκλοφορίας 2841/04.10.2019 ο εκδότης Σωτήριος Βόσδου, μας μεταφέρει στο έτος 1974

Ας δούμε λοιπόν τι μας περιγράφει για την φωτογραφία αυτή : 

ΟΙ ΑΡΚΟΥΔΕΣ ΤΟΥ ΖΩΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΑΣ ΚΗΠΟΥ

Τα βουνά μας, τα γύρω από την Φλώρινα βουνά, φιλοξενούν μεγάλο αριθμό αρκούδων όπως μαρτυρούν αγρότες, κτηνοτρόφοι, κυνηγοί αλλά και περιπατητές. Σχεδόν καθημερινά καταγράφεται η παρουσία αρκούδας κοντά σε κατοικημένες περιοχές. Πρόσφατο περιστατικό η παρουσία της στον χώρο του ζωολογικού κήπου, γεγονός που οδήγησε, για λόγους ασφαλείας, στην απαγόρευση εισόδου στον χώρο του. Μάλιστα, τις επόμενες ημέρες κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο νυκτερινή φωτογραφία της αρκούδας μπροστά από την είσοδο του ζωολογικού κήπου που προκάλεσε πολλά και ποικίλα σχόλια, αρκετά με ιδιαίτερο χιούμορ. Ιδιαίτερα από αυτούς που θυμήθηκαν τις «φιλοξενούμενες» στον ζωολογικό κήπο αρκούδες, «Αρκούδες Βιτσίου» όπως έγραφε η επεξηγηματική πινακίδα. Στον περιορισμένο τσιμεντένιο χώρο τους, σαν λάκκο, όταν δεν είχαν αποσυρθεί στα ιδιαίτερα διαμερίσματα τους, στους χώρους που είχαν διαμορφωθεί σαν σπηλιές, λιάζονταν ή έκαναν μπάνιο στην μικρή λιμνούλα που είχε κατασκευαστεί ή έπαιζαν μεταξύ τους. Όταν δε σκαρφάλωναν στον κορμό του δένδρου που είχε τοποθετηθεί στο κέντρο του χώρου, αποζημίωναν τους επισκέπτες που έσπευδαν να τις φωτογραφίσουν αμέσως.

Από τις παιχνιδιάρικες αρκούδες του ζωολογικού μας κήπου είναι και οι φωτογραφίες μας, γύρω στο 1974, χειμώνα σύμφωνα με τα ρούχα που φοράνε οι επισκέπτες.