Νοσταλγικές εικόνες από το παρελθόν της Φλώρινας φιλοξενεί κάθε Παρασκευή η στήλη "Παράθυρο στο παρελθόν" της εβδομαδιαίας εφημερίδος "Φωνή της Φλωρίνης " και συγκεκριμένα στο σημερινό φύλλο με αριθμό κυκλοφορίας 2844/25.10.2019 ο εκδότης Σωτήριος Βόσδου, μας θυμίζει στιγμές από παλιότερες γιορτές για το έπος του 1940.

Ας δούμε λοιπόν τι μας περιγράφει για την φωτογραφία αυτή :

28ο– 33ο– 90ο ΤΑ ΣΙΔΗΡΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑ ΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Με το προσωνύμιο «Σιδηρά» έχουν γραφεί στην ιστορία τα Συντάγματα της Φλώρινας, το 28ο, το 33ο και το 90ο, καθώς οι άνδρες τους, κυρίως καταγόμενοι από τον νομό Φλωρίνης, επέδειξαν εξαιρετική μαχητικότητα και ανδρεία, υπερασπίστηκαν την Πατρίδα με τίμημα τον μεγάλο αριθμών νεκρών. 
Η μνήμη μου τέτοιες ημέρες ανατρέχει χρόνια πίσω, όταν παιδί ακόμα, στην καθιερωμένη εκδήλωση τιμής και μνήμης, όπου μετά την επίκαιρη ομιλία, η μαντολινάτα παλαιμάχων του ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ, υπό την διεύθυνση του Σταύρου (Τάβη) Μιχαηλίδη και με τους Τάκο Καπουλίτσα και Χρήστο Μούλη στο τραγούδι, ενθουσίαζε τους Φλωρινιώτες με το «κορόιδο Μουσολίνι» και τον «ύμνο του 33ου Συντάγματος». 
Και εκεί, στην γωνία στο πάλκο, με την κιθάρα του ο Ηλίας Βυζάντης, πολεμιστής και αυτός. Πολεμιστής που με τον χρωστήρα του απέτισε φόρο τιμής στους συμπολεμιστές του.

Σ.Β.