γράφει ο Μπάμπης Θ. Τριανταφυλλίδης
www.parathrhthsflorina.gr

Η περιοχή μας επένδυσε πολλά στην κατασκευή του κάθετου άξονα Φλώρινα-Πτολεμαΐδα, προκειμένου να βγει από την απομόνωση και να αλλάξει την οικονομία της.

Μάλιστα δεν υπάρχει πολιτικό πρόσωπο τις δύο τελευταίες δεκαετίες που να μην έχει ως πρώτη προτεραιότητα την κατασκευή αυτού του δρόμου.
Κάποια στιγμή πιστέψαμε ότι ήρθε επιτέλους ο χρόνος που το έργο αυτό, σημαντικό για την ανάπτυξη της περιοχής και την ποιότητα ζωής των πολιτών θα πάρει σάρκα και οστά. Μας διαβεβαιώνανε ότι ξεκινήσανε οι μελέτες, πως ολοκληρώνονται οι μελέτες και όπου νάναι θα φανεί και ο ανάδοχος για την κατασκευή του έργου. Πάντα όμως κάτι εμπόδιζε να προχωρήσουν τα υπεσχημένα.

Στις 1.10.2019 με ΔΤ η ΠΕ Φλώρινας μας πληροφορεί ότι έγινε σύσκεψη με τους αρμόδιους φορείς, τον περιφερειάρχη και την εταιρία «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ» όπου «συζητήθηκαν το ιστορικό της ωρίμανσης, τα προβλήματα καθυστέρησης στη διαδικασία προκήρυξης και ανάθεσης των λοιπών οριστικών μελετών, η έλλειψη χρηματοδότησης και η χάραξη μέσω του υπό παραχώρηση «Δημόσιου Λιγνιτοφόρου Χώρου Βεύης».

Ένα ολιγόλογο δελτίο τύπου το οποίο αντί να μας διαφωτίσει συσκότισε ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Κι αυτό γιατί η σύσκεψη έγινε εν κρυπτώ με την απουσία των ΜΜΕ. Δεν φιλοτιμήθηκαν ούτε δηλώσεις να μας κάνουν. Τόση απαξίωση γι’ αυτά αλλά κατ’ επέκταση και για τους πολίτες της Φλώρινας. Αμέλεια; αδιαφορία; Ίσως και τα δύο. Το σίγουρο είναι ότι η κοινή γνώμη έμεινε στο σκοτάδι και παραμένει στο σκοτάδι. Ίσως γιατί θεωρούν ότι η υπόθεση αφορά αυτούς και μόνον αυτούς.

Προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε τηλεφωνικά με τον Αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας κ. Γιάννη Κιοσέ για να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα μας αλλά αυτό στάθηκε αδύνατο. Γιατί αλλού είναι ο γιαλός κι αλλού αρμενίζει η Αντιπεριφέρεια.

Τις πληροφορίες βέβαια τις λάβαμε από τα γειτονικά ΜΜΕ της Κοζάνης στα οποία ο θεματικός μας Αντιπεριφερειάρχης έδειξε μεγάλη προθυμία να κάνει δηλώσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και με τα παιδιά των σχολικών μονάδων της Πρέσπας και της Βεύης αλλά και του Αμυνταίου.

Ο βουλευτής Γιάννης Αντωνιάδης στον οποίο απευθυνθήκαμε μας είπε ότι εντός των ημερών θα δώσει συνέντευξη τύπου και θα απαντήσει για όλα όσα συμβαίνουν στην περιοχή μας.

Οι τοπικές μας αρχές είναι υποχρεωμένες να πούνε όλη την αλήθεια στους πολίτες για τον κάθετο άξονα:

- Αν υπάρχουν ευθύνες για την μεγάλη καθυστέρηση και ποιοι ευθύνονται γι’ αυτήν.

-Αν θα χρηματοδοτηθούν οι μελέτες και πότε θα ολοκληρωθούν.

-Αν έχει χρηματοδότηση το έργο για την κατασκευή όλων των τμημάτων του ή ένα μέρος αυτών θα πάει στην χρηματοδότηση της σήραγγας της Κλεισούρας.

-Σε ποια φάση βρίσκεται σήμερα το έργο «κάθετος άξονας Φλώρινα-Πτολεμαΐδα» .

Λέμε για μεγάλη καθυστέρηση γιατί στις 22.11.2018, ένα χρόνο πριν, η περιφέρεια δυτικής Μακεδονίας με δελτίο τύπου που εξέδωσε μας πληροφορούσε «Υλοποιούνται σημαντικά έργα στο οδικό δίκτυο της Δυτικής.

Η ολοκλήρωση και κατασκευή σημαντικών έργων στο οδικό δίκτυο της Δυτικής Μακεδονίας αποτέλεσε το αντικείμενο της ειδικής σύσκεψης που είχε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θ. Καρυπίδης με τον Πρόεδρο της Εγνατίας Οδού Α.Ε. Απ. Αντωνούδη, στελέχη της εταιρείας και υπηρεσιακούς παράγοντες της Περιφέρειας.

Πρώτο θέμα που συζητήθηκε ήταν η κατασκευή του κάθετου άξονα της Εγνατία Οδού όπου θα συνδέσει την περιοχή της Πτολεμαΐδας με την Φλώρινα. Το συγκεκριμένο έργο αποτέλεσε από την αρχή προτεραιότητα της Περιφερειακής Αρχής και πρόκειται να υλοποιηθεί σε δύο φάσεις. Η μία αφορά το νότιο τμήμα από την Πτολεμαΐδα μέχρι το Ξινό Νερό και η δεύτερη το βόρειο τμήμα από το Ξινό Νερό μέχρι τη Φλώρινα. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης δοθήκαν όλες οι απαραίτητες διευκρινήσεις ώστε να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για τη χρηματοδότηση της μελέτης και της κατασκευής του έργου που αφορά το νότιο τμήμα, ενώ για το βόρειο κομμάτι η αντίστοιχη μελέτη έχει χρηματοδοτηθεί από τον Τοπικό Πόρο…».

Τι συνέβη και ένα χρόνο αργότερα έχουμε ξανά δελτίο τύπου από σύσκεψη με τους ίδιους φορείς αλλά με εντελώς αντίθετο περιεχόμενο; Τι έχει αλλάξει; Μήπως γιατί τώρα πρέπει να αλλάξουν οι σχεδιασμοί με την σήραγγα της Κλεισούρας και να μικραίνει η πίτα για τον κάθετο άξονα της Φλώρινας;

Ποιοι λένε την αλήθεια; Το 2018 με περιφερειάρχη τον κ. Καρυπίδη και Αντιπεριφερειάρχη τον κ. Μπίρο ή ένα χρόνο μετά το 2019 με περιφερειάρχη τον κ. Κασαπίδη και Αντιπεριφερειάρχη τον κ. Κιοσέ;

Κάποιοι φαίνεται ότι παίζουν παιχνίδια εις βάρος μας. Περιμένουμε από τους αρμόδιους φορείς ολόκληρη την αλήθεια, γιατί εμείς δεν πρόκειται να παίξουμε το ρόλο του χρήσιμου ηλίθιου.

Οι θεσμικοί πολιτικοί μας παράγοντες ας επιλέξουν την ηθική της πολιτικής ευθύνης από την ηθική του σκοπού, για να έχουν τους πολίτες με το μέρος τους σε ότι και αν αποφασίσουν να κάνουν.

Μπάμπης Θ. Τριανταφυλλίδης