γράφει ο Μπάμπης Θ. Τριανταφυλλίδης 

Ξαφνικά μπήκε στην καθημερινότητα μας η απολιγνιτοποίηση της περιοχής και συγκεκριμένα τριών περιοχών της Φλώρινας, της Κοζάνης-Πτολεμαΐδας και της Μεγαλόπολης. είναι οι τρεις περιοχές στις οποίες σήμερα γίνεται η εξόρυξη του λιγνίτη.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωση με τον πλέον επίσημο τρόπο και μάλιστα εκτός Ελλάδας ότι το 2028 θα σταματήσει η

παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη. Σβήνουν όλες οι καμινάδες. Αλλά και η ΕΕ μας διεμήνυσε ορθά κοφτά «ξεχάστε τον λιγνίτη» κάτι που μας μετέφεραν οι δύο Δήμαρχοι Φλώρινας και Αμυνταίου που συμμετείχαν στο 2ο Φόρουμ Δημάρχων Λιγνιτικών Περιοχών της Ευρώπης στο Weisswasser της Γερμανίας το διήμερο 12 και 13 Σεπτεμβρίου 2019.

Κεραυνός εν αιθρία όπως μας δίνουν την εντύπωση; Ασφαλώς όχι. Είναι κάτι που έπρεπε να το περιμένουμε. Τα μηνύματα από την ΕΕ ήταν γνωστά σε όλες τις κυβερνήσεις μέχρι σήμερα από το 2.000. πως πρέπει να μειωθεί δραματικά η παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη και να στραφούμε στις ΑΠΕ. Εμείς όμως κόντρα στην γραμμή αυτή συνεχίζαμε και συνεχίζουμε να επενδύουμε στον λιγνίτη. Κάποιοι μάλιστα τοπικοί συνδικαλιστές της ΔΕΗ αφελώς πιστεύανε ή δηλώνανε από άγνοια των εξελίξεων ότι η μεταλιγνιτική περίοδος αργεί να έρθει γιατί υπάρχουν ακόμα μεγάλα αποθέματα στην περιοχή μας.

Κάποιες προσπάθειες π[ου έγιναν για τις ΑΠΕ δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Θυμόμαστε όλοι την εξαγγελία του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου για την γιγαντιαία επένδυση στην Κοζάνη, την μεγαλύτερη της Ευρώπης Σκέψη πρόταση π[που τώρα θέλει να υλοποιήσει ο νυν πρωθυπουργός.

Άποψη μας είναι ότι οι τοπικοί παράγοντες κώφευαν στις εξελίξεις, στην στροφή της ΕΕ για την απεξάρτηση από τον λιγνίτη. Και τόκαναν αυτό γιατί υποτάχθηκαν στις επιταγές των συνδικαλιστών της ΔΕΗ προκειμένου να τάχουν καλά μαζί τους και να στηριχτούν από αυτούς στις όποιες εκλογικές διαδικασίες.

άλλωστε είναι γνωστή η αντίδραση τους για την χρήση του φυσικού αερίο9υ στις μονάδες της ΔΕΗ. Αλλά και αργότερα απαιτούσαν να μην χρησιμοποιηθεί ο TAPγια την έναρξη λειτουργίας των μονάδων της ΔΕΗ αλλά και για την θέρμανση των Δυτικομακεδόνων.

Κι επιμένω ότι σκόπιμα οι τοπικές ηγεσίες δεν θέλανε να «σπάσουν αυγά». Δεν θέλανε να κοντράρουν την συνδικαλιστική ηγεσία γιατί τους βόλευε στην επανεκλογή τους.

Θυμάμαι που ο τωρινός Δήμαρχος Αμυνταίου , τότε Δήμαρχος Φιλώτα, που ζητούσε επίμονα από τους τοπικούς φορείς αλλά και της Δυτικής Μακεδονίας να εκπονήσουν ένα σχέδιο δράσης μετάβασης στην μεταλιγνιτική περίοδο.

Άρα το που πήγαινε το ενεργειακό ανησυχούσε κάποιους που είχαν καθαρό μυαλό από τότε.

Στα 15 χρόνια που ακολούθησαν οι τοπικές μας ηγεσίες δεν έκαναν απολύτως τίποτα. Δείτε ένα πρόγραμμα ενεργειακής πολιτικής της περιφέρειας ή της Αντιπεριφέρειας, κάποιου Δήμου, αν έχουν κάποιο σχέδιο ομαλής και δίκαιης μετάβασης στην μεταλιγνιτική περίοδο. Δεν θα βρείτε ούτε ένα. Υπάρχει ένα τεράστιο κενό και ας έβλεπαν την πλημμυρίδα των δυσάρεστων εξελίξεων για την περιοχή να ζυγώνει επικίνδυνα.

Προγραμματίσανε την κατασκευή της μονάδας «Μελίτη 2» κι ας γνώριζαν ότι η κατασκευή της θα είναι προβληματική λόγω των αντιδράσεων της ΕΕ και του υψηλού κόστους εξόρυξης του λιγνίτη ο οποίος είχε κηρυχθεί υπό διωγμόν.

Κι όχι μόνον αυτό, αλλά συνδέσανε και την λειτουργία της τηλεθέρμανσης της Φλώρινας και της Μελίτης με αυτήν. Γι’ αυτό και ολοκλήρωση των δύο αυτών έργων καθίσταται πια προβληματική.

Άκουσα με ικανοποίηση τον νέο Δήμαρχο Φλώρινας Βασίλη Γιαννάκη, ο οποίος γνωρίζει από πρώτο χέρι τις εξελίξεις για το ενεργειακό από την ΕΕ, να εξετάζει και τα ενδεχόμενα της χρήσης βιομάζας και του φυσικού αερίου για την παραγωγή θερμικής ενέργειας.

Για το απόλυτο κενό στο οποίο βρισκόμαστε ως περιοχή την ευθύνη την έχουν εξ ολοκλήρου οι αυτοδιοικητικοί, οι βουλευτές και οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ που «κοίμισαν» στην κυριολεξία τους πολίτες, οδηγώντας τους στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν που έπρεπε να πάνε, σύμφωνα με τις αποφάσεις της ΕΕ. Ενώ ο λιγνίτης δεν είχε μέλλον και άλλαζε το μίγμα ενέργειας εμείς επενδύαμε στη «Μελίτη 2» και στις τηλεθερμάνσεις από αυτήν.

Εγκληματικό λάθος για την ανάπτυξη της περιοχής που θυσιάστηκε στο βωμό των καλών σχέσεων με την συνδικαλιστική ηγεσία τοπική και κεντρική.

Το απόλυτο αυτό κενό προσπαθούν τώρα να καλύψουν κυβέρνηση και τοπικοί φορείς μετά το σοκ που υπέστησαν από την ανακοίνωση του πρωθυπουργού ότι το 2028 θα επέλθει η πλήρης απολιγνιτοποίηση .

Είδαμε στην περιοχή μας τον Υφυπουργό περιβάλλοντος και ενέργειας Γεράσιμο Θωμά να συσκέπτεται και να ανταλλάσει απόψεις με τους αυτοδιοικητικούς α΄ και β΄ βαθμού, τους βουλευτές αλλά και τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ. Υπάρχει μια κινητικότητα στην περιοχή κι αυτό είναι παρήγορο.

Η συνάντηση τους με αφορμή τα προβλήματα στο πανεπιστήμιο και τη ΔΕΗ έγινε με πρωτοβουλίας του κυβερνητικού βουλευτή Γιάννη Αντωνιάδη και είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Δεν πρέπει όμως οι συναντήσεις αυτές να μένουν στις διαπιστώσεις αλλά να προχωρήσουν σε συγκεκριμένες προτάσεις και δράσεις που θα ενταχθούν στο συνολικό ενεργειακό σχεδιασμό της δυτικής Μακεδονίας στηριζόμενο στο νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο.

Έχουμε δηλαδή πολύ και δύσκολο δρόμο μπροστά μας. Αυτό που είπε ο κ. Αντωνιάδης «όλοι μαζί μπορούμε πρέπει να γίνει καθημερινή πράξη.

Θα χρειαστεί να συγκρουστούμε με την κεντρική εξουσία και την κυβέρνηση. Να ξεπεράσουμε τοπικιστικές αντιλήψεις, πρέπει να αποβάλουμε τα βαρίδια που μας κρατούν καθηλωμένους και να βγάλουμε τον «γράσο» από τα μάτια μας, ώστε να υπάρξει μια ισόρροπη και δίκαιη αντιμετώπιση των περιφερειακών ενοτήτων και των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων της Δυτικής Μακεδονίας.

Το ερώτημα είναι θα πάμε όλοι μαζί αγωνιστικά και διεκδικητικά ή κάποιοι προσκείμενοι στην κυβερνητική πλειοψηφία θα λακίσουν;

Είναι η ώρα της κρίσης και της απόφασης για τον καθένα μας με ποιούς πηγαίνουμε και ποιους αφήνουμε πίσω μας.

Νέμαμε βρέμε (δεν έχουμε καιρό).