Συνέντευξη τύπου παραχώρησε την προηγούμενη Πέμπτη 10.10.2019 ο δήμαρχος Αμυνταίου Άνθιμος Μπιτάκης ενόψει συμπληρώσεως 1μήνα και λίγων ημερών από το ξεκίνημα της νέας δημοτικής περιόδου.

«Στρατηγικός στόχος της νέας Δημοτικής Αρχής   είναι η διασύνδεση με τον αγωγό Πτολεμαΐδα 5.  Είναι έργο  περίπου ύψους  15 εκατομμύριων ευρώ. Κι επειδή είναι δίκτυο επιδοτείται με 75% από τα επιχειρησιακά Ευρωπαϊκά προγράμματα. Είναι ένα διαχειρίσιμο κόστος που  θα μας διασφαλίσει την  λειτουργία της  τηλεθέρμανσης για τα επόμενα χρόνια σε χαμηλές τιμές τηλεθέρμανσης», τόνισε ο Δήμαρχος Αμυνταίου Άνθιμος Μπιτάκης στην πρώτη του συνέντευξη της 10ης 10ου 2019 στο Αμύνταιο.

Η νέα Δημοτική Αρχή επανασχεδιάζει την ενεργειακή πολιτική του Δήμου στην περιοχή του, διορθώνοντας λαθεμένες επιλογές μέχρι σήμερα και εν όψει των νέων εξελίξεων στην ενέργεια.
 -Ο Δήμος Αμυνταίου βρίσκεται πραγματικά σε μία βίαιη και όχι δίκαιη μετάβαση, τόνισε και γι’ αυτό η πρωτοβουλία του Δήμου είναι η χρήση υπολειμμάτων σκουπιδιών αντί του λιγνίτη.  «Παίρνουμε  μία πρωτοβουλία για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου καύσης σκουπιδιών. Είναι πρωτόγνωρη πρωτοποριακή, είναι μία πρωτοβουλία που πήραμε σαν νέα δημοτική αρχή να αξιοποιήσουμε το υλικό το οποίο προέρχεται από τη διαλογή σκουπιδιών στην παραγωγή ενέργειας.  Σήμερα δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο στη χώρα μας που να επιτρέπει την καύση αυτού του προϊόντος.   Τα υπολείμματα   από διαλογή σκουπιδιών   θα μειώσουν ιδιαίτερα το κόστος της παραγόμενης θερμικής ενέργειας».
Στους στρατηγικούς στόχους της Δημοτικής Αρχής είναι  να συνεχίσει και μέχρι το 38 η λειτουργία των μονάδων «Μελίτη 1» και «Πτολεμαΐδα 5».   Πιστεύω ότι αν υπάρχει πίεση από την πλευρά  μας προς  την πολιτεία θα πάρει παράταση η Πτολεμαΐδα 5 και η Μελίτη μέχρι και το 38.
Αυτό είναι το στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε  για να έχουμε τη δυνατότητα λόγω της περίσσειας θερμικής ενέργειας να αναπτύξουμε και θερμοκηπιακά πάρκα   γύρω από τις εκτάσεις που θα ζητήσουμε να μας αποδώσει η ΔΕΗ.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
 Ξεκινάει ένας κύκλος ενημερωτικών συνεντεύξεων για τα τεκταινόμενα του δήμου Αμυνταίου, συμπίπτει με το κλείσιμο ενός μήνα και μερικών ημερών από την νέα δημοτική περίοδο με κύρια αρχικά ζητήματα τις επαφές μου σε Αθήνα και στο εξωτερικό.
Στην επικαιρότητα είναι οι εξελίξεις στην ενέργεια, από αυτό θα ξεκινήσω.
Ας δούμε και τις εξελίξεις στον ενεργειακό τοπίο και πώς στέκεται ο Δήμος Αμυνταίου στις νέες εξελίξεις. Όλοι έχουμε γίνει κοινωνοί του σχεδίου  διάσωσης της δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού.
Ο Δήμος μας έχει τα εξής χαρακτηριστικά. Έχουμε ήδη δύο σταθμούς του ΑΗΣ Αμυνταίου οι οποίοι είναι σε απόσυρση,   έχουμε ένα κατεστραμμένο και ανενεργό ορυχείο, έχουμε έναν οικισμό τον οικισμό των Αναργύρων σε μετεγκατάσταση, ένα ρήγμα   το οποίο σύμφωνα με τις πανεπιστημιακές μελέτες οφείλεται στην εξορυκτική δραστηριότητα της ΔΕΗ, γεωτρήσεις σε όλο τον κάμπο σε όλες τις αρδευόμενες εκτάσεις μας, οι οποίες έχουν κρεμάσει, τεράστια εγκαταλειμμένα κτίρια και ανοιχτά ορυχεία τα οποία όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι θα μας μείνουν κληρονομιά  σαν στυμμένες λεμονόκουπες, ένα ζοφερό τοπίο για τους εργαζόμενους της ΔΕΗ. Αλλά   και ένα ιδιαίτερα δυσμενές περιβάλλον για τους εργαζόμενους σε δορυφορικές εργασίες γύρω από τη ΔΕΗ. Άρα πραγματικά αντιλαμβάνεται κάποιος τι άλλο θα μπορούσε να συμβεί στο δήμο Αμυνταίου.
Η μεταλιγνιτική εποχή όμως μας βρίσκει, το δήμο Αμυνταίου και όλη την περιφέρεια μας χωρίς προετοιμασία.
Όσοι παρακολουθούσατε τις εξελίξεις όταν  είχα την τιμή να είμαι δήμαρχος   στο δήμο Φιλώτα, ήδη από το 2008 είχαμε  τα πρώτα μηνύματα για την απαξίωση του ΑΗΣ Αμυνταίου-Φιλώτα. Έλεγαν ότι το 2014 θα αποσυρθεί ο ΑΗΣ. Τότε έλεγα ότι αν είναι να αποσυρθεί ο ΑΗΣ Αμυνταίου να αποσυρθεί σήμερα, γιατί τότε μπορούσαμε να πιέσουμε όλοι μαζί γιατί το μίγμα, το ποσοστό του λιγνίτη στο μείγμα της παραγόμενης Ηλεκτρικής Ενέργειας που ήταν ήδη στο 65 με 70%. Τώρα  είναι αργά. 
 Σήμερα σε συνδυασμό με την απαξίωση και με τα προβλήματα του Αγροτικού τομέα και με την παύση του προϊόντος λόγω της οικονομικής κρίσης, ο Δήμος Αμυνταίου βρίσκεται πραγματικά σε μία βίαιη και όχι δίκαιη μετάβαση.
 Τι σημαίνει όμως για να προχωρήσουμε και στη δεύτερη ενότητα για την τηλεθέρμανση γιατί αυτή είναι η μεγάλη αγωνία για ευλογία της κοινωνίας. 
Στην παραγωγή ηλεκτρικής άρα και θερμικής ενέργειας δεν έγιναν εκείνες οι ενέργειες από όλους τους ενεργειακούς δήμους να προτάσσονται οι σταθμοί οι οποίοι στηρίζουν της τηλεθερμάνσεις εκτός από κάποια κίνηση που έγινε την άνοιξη του τρέχοντος έτους. Πιο νωρίς έπρεπε να υπάρξει το θεσμικό πλαίσιο και η πίεση, ώστε να προτάσσονται οι σταθμοί οι οποίοι στηρίζουν τη θέρμανση  στην ενσωμάτωση στο δείκτη παραγωγής θετικής ενέργειας. Άρα πραγματικά παρά την προσπάθεια των εργαζομένων και παρά την καλύτερη συντήρηση φέτος που έγινε στη μία μονάδα του ΑΗΣ Αμυνταίου-Φιλώτα και μερικώς στη δεύτερη μονάδα του ΑΗΣ, φοβάμαι ότι θα έχουμε κάποια προβλήματα κυρίως όταν μόνο η μία μονάδα είναι μέσα. Είμαι σε συνεχή συνεννόηση και πιέζω την διοίκηση της ΔΕΗ να έχει   και τους δύο σταθμούς μέσα, ώστε αν λόγω βλάβης βγει μία μονάδα εκτός γρήγορα άμεσα χωρίς να το καταλάβει ο κόσμος στην θέρμανση του σπιτιού του να μπαίνει το σύστημα τηλεθέρμανσης, να κουμπώνει στη δεύτερη μονάδα, για να μην υπάρξει κενό θέρμανσης.
 Άρα αυτό είναι το στοίχημα, πρέπει να πιέσουμε ώστε και οι δύο μονάδες να είναι συνεχώς μέσα στο σύστημα ώστε να μην υπάρχουν και άλλα προβλήματα. Συγχρόνως όμως πρέπει να γνωρίζετε ότι στο δήμο Αμυνταίου γίνεται ένα εμβληματικό πρωτοποριακό έργο υψηλού ρίσκου,   απεξάρτησης από τον ΑΗΣ Αμυνταίου - Φιλώτα με την κατασκευή 2  λεβήτων συνολικής ισχύος 30 θερμικών μονάδων. Το έργο αυτό είναι σε εξέλιξη και περνάει μέσα από τη χρηματοδότηση που οφείλει η ΔΕΗ από τον  τοπικό Πόρο προς το Αμύνταιο. Είναι ύψους 11 εκατομμυρίων 750 χιλιάδων ευρώ πλέον ΦΠΑ και χρηματοδοτείται με 5 εκατομμύρια από ίδιους πόρους και με 6  εκατομμύρια από το ΕΣΠΑ. Οι ίδιοι πόροι που καλείται και πάλι ο Δήμος Αμυνταίου να πληρώσει   είναι 3.5 εκατομμύρια από τοπικό πόρο και δύο εκατομμύρια από δανεισμό από την Εθνική Τράπεζα.
Συγχρόνως όμως αναζητούμε και βιοκαύσιμο, βιομάζα από την αγορά.   Χρειαζόμαστε ένα εκατομμύριο επιπλέον ρευστότητα για να αγοράσουμε την άνοιξη, το καλοκαίρι τη βιομάζα, που θα χρησιμοποιήσουμε.
Η ΚΑΥΣΗ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ
Παίρνουμε  μία πρωτοβουλία για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου καύσης σκουπιδιών. Είναι πρωτόγνωρη πρωτοποριακή, είναι μία πρωτοβουλία που πήραμε σαν νέα δημοτική αρχή να αξιοποιήσουμε το υλικό το οποίο προέρχεται από τη διαλογή σκουπιδιών στην παραγωγή ενέργειας.  Σήμερα δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο στη χώρα μας που να επιτρέπει την καύση αυτού του προϊόντος.   Τα υπολείμματα   από διαλογή σκουπιδιών   θα μειώσει ιδιαίτερα το κόστος της παραγόμενης θερμικής ενέργειας.
Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΙΣ ΤΙΜΗΣ
Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι όρος της δανειακής σύμβασης της αύξησης της τιμής της θερμικής ενέργειας προς τους καταναλωτές περίπου κατά 30%. Δεν θέλω να φοβίσω τους καταναλωτές. Και  πάλι με αυτή την αύξηση σε σύγκριση με το πετρέλαιο αυτό επιστημονικά διαπιστωμένο θα είμαστε κατά 50% φθηνότεροι.  Είναι απόφαση, και σωστά, από την προηγούμενη δημοτική αρχή. 
Η ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ 5
 Όμως στρατηγικός στόχος της νέας Δημοτικής Αρχής   είναι η διασύνδεση με τον αγωγό Πτολεμαΐδα 5.  Είναι   περίπου ύψους  15 εκατομμύριων περίπου ευρώ. Το έργο επειδή είναι δίκτυο επιδοτείται με 75% από επιχειρησιακά Ευρωπαϊκά προγράμματα. Είναι ένα διαχειρίσιμο κόστος που  θα μας διασφαλίσει την  λειτουργία της  τηλεθέρμανσης για τα επόμενα χρόνια σε χαμηλές τιμές τηλεθέρμανσης.
Η ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
 Θα ζητήσουμε ομαλότερη μετάβαση του χρόνου του χρονοδιαγράμματος   λειτουργίας του ΑΗΣ Αμυνταίου-Φιλώτα. Μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο της διασύνδεσης θα έχουμε τη δυνατότητα την περίσσεια ενέργεια σε συνδυασμό με τη βιομάζα, να την  κατανείμουμε με θερμικό φορτίο και σε άλλους οικισμούς.
ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑΚΑ ΠΑΡΚΑ
Θα έχουμε τη δυνατότητα λόγω της περίσσειας θερμικής ενέργειας να αναπτύξουμε και θερμοκηπιακά πάρκα   γύρω από τις εκτάσεις που θα ζητήσουμε να μας αποδώσει η ΔΕΗ.
 Πρέπει να πάμε σε μία Ευρώπη χωρίς αποτύπωμα περιβαλλοντικό το διοξείδιο του άνθρακος. Στην  πορεία αυτή θα πονέσουν ελληνικές περιοχές.
 Μην τρέφουμε αυταπάτες, η μεταβατική εποχή είναι στην περιφέρεια μας, είναι στους δήμους μας, είναι στο Οικονομικό πορτοφόλι μας και χρειάζεται εγρήγορση από όλους  μας.   Γρήγορα να πάμε σε ένα άλλο παραγωγικό μοντέλο, σε μία άλλη οικονομία για την περιοχή μας.
ΟΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
-Η δεύτερη έξοδος μου ήταν στην Αθήνα εκεί είχα μία ενημέρωση και επαφή   με τον Υπουργό ανάπτυξης τον   του οποίου ζήτησα την συνδρομή  για την απόδοση των τριών εκατομμυρίων ευρώ, ώστε να εγκριθεί το έργο της βιομάζας στην στο Αμύνταιο.
- Ζήτησα   το εθνικό ταμείο δίκαιης μετάβασης που υπάρχει   στην χώρα μας με 30 εκατομμύρια ευρώ να εμπλουτιστεί με άλλα 30 εκατομμύρια και να στοχεύει   κυρίως τις περιοχές οι οποίες θα είναι σε μετάβαση. Ο μηχανισμός που θα διαχειριστεί αυτά τα 60 εκατομμύρια ευρώ να μην είναι γραφειοκρατικός.
Θα πρέπει από το ταμείο αυτό Εθνικής μετάβασης κυρίως να χρηματοδοτηθούν εκείνες οι μελέτες οι οποίες θα αλλάξουν το παραγωγικό μοντέλο και το αναπτυξιακό μοντέλο της περιοχής μας. τα 60  εκατομμύρια στο σχεδιασμό της επόμενης τριετίας είναι ψίχουλα στις υποδομές που απαιτούνται για να γίνουν σε όλη την περιφέρεια μας.    Να στοχεύει αποκλειστικά στις περιοχές οι οποίες είναι στη μετάβαση, στους δήμους που είναι σε μετάβαση, να γίνουν εκείνες οι μελέτες ώστε να υλοποιηθούν τα έργα από το ευρωπαϊκό ταμείο δίκαιης μετάβασης.
-Από τον υφυπουργό αγροτικής ανάπτυξης τον κ. Σκρέκα ζήτησα να χρηματοδοτήσει με επιχειρησιακά προγράμματα που έχει στο υπουργείο του και τα δύο αρδευτικά   της Ζάχαρης και των Πετρών 35.000 στρέμματα και την αρδευτική ζώνη Βεγορίτιδα 45.000 στρέμματα.  Ήταν θετικός. Αντιλαμβάνεστε πως είναι αδιανόητο ένας Δήμος με τέσσερις μήνες να μην  υπάρχει αρδευτικό σύστημα.
Ο κ. Σκρέκας είπε θαρθει να μας επισκεφτεί και θα προσπαθήσει να βρει τους αντίστοιχους πόρους για την υλοποίηση αυτών των έργων.
 -Συνάντησα   τον υφυπουργό αθλητισμού για το κλειστό γυμναστήριο του Φιλώτα και μάλιστα τη Δευτέρα έρχεται κλιμάκιο για την αποπεράτωση αυτού του έργου, το οποίο είχε ξεκινήσει από το 2003.
   -Επίσης συναντήθηκα τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ τον κ. Στάση σε συνέχεια της επίσκεψης εδώ του κ. Θωμά.   Συζητήσαμε για την τηλεθέρμανση, του έργου της βιομάζας, της απόδοσης των 3,5 εκατομμυρίων ευρώ από αυτά που οφείλει η ΔΕΗ προς το δήμο μας. Ήταν θετικός. Του εξήγησα ότι το έργο αυτό ολοκληρώνεται τον Απρίλιο. Η δεύτερη πιστοποίηση που είναι Ιανουάριος- Φεβρουάριος του 2020 είναι αδύνατο να πληρωθεί αν δεν αποδοθεί ο τοπικός πόρος.
 ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ
-Στόχοι μας  είναι ο πρωτογενής τομέας, η διατήρηση του ενεργειακού χαρακτήρα της περιοχής μας με ΑΠΕ, με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενίσχυση των υποδομών μας και όλη αυτή η διαδικασία πρέπει επαναλαμβάνω να πετύχει μέσα από έναν συμμετοχικό σχεδιασμό.
-Αμέσως επόμενες μέρες θα πάρει το δημοτικό συμβούλιο μία πρωτοβουλία, να κάνω μία διαβούλευση με κοινωνικούς φορείς, ώστε να δημιουργήσουμε ένα θεσμικό ένα συντονιστικό όργανο εκπροσώπησης των παραγωγικών τάξεων και κοινωνικών φορέων και συγχρόνως να ετοιμάσουμε  ένα επιχειρησιακό σχέδιο με συγκεκριμένες προτάσεις.   Θα είναι το αρδευτικό Ζάζαρης και Πετρών, το αρδευτικό της  Βεγορίτιδας. Η απόδοση των εκτάσεων της ΔΕΗ για την δημιουργία θερμοκηπιακών πάρκων. 
-Να πείσουμε τους ξενοδόχους μας, θα πείσουμε τους επιχειρηματίες μας ότι το μέλλον τους είναι στον εναλλακτικό τουρισμό σε μία άλλη μορφή ή οικονομίας και όχι στο πρόσκαιρο τα 12 ευρώ που θα πάρουν για κάθε άτομο.
-Να συνεχίσει και μέχρι το 38 η λειτουργία των μονάδων «Μελίτη 1» και «Πτολεμαΐδα 5».   Πιστεύω ότι αν υπάρχει πίεση από την πλευρά  μας προς  την πολιτεία θα πάρει παράταση η Πτολεμαΐδα 5 και η Μελίτη μέχρι και το 38. Αυτό είναι το στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε.
ΟΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
 ΕΡΩΤΗΣΗ (Τριανταφυλλίδης): Η σύνδεση σας με την Πτολεμαΐδα 5 στην ουσία δεν ακυρώνει το έργο της κατασκευής των δύο λεβήτων βιομάζας με την οποία θα λειτουργήσει η τηλεθέρμανση;  Δεν μας είπατε τίποτα για την χρήση του υδρογόνου, πρόταση που έκανε ο περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης. Συμφωνείτε με αυτήν;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Θα ξεκινήσω από το δεύτερο. Για το υδρογόνο δεν είμαι ενημερωμένος Προφανώς ο κ. Κασαπίδης έχει καλύτερη ενημέρωση από την επιστημονική ομάδα που έχει δίπλα του.  Δεν είμαι ενημερωμένος και πραγματικά αν υπάρχει κάτι που εδράζεται θεμελιώνεται σε επιστημονική βάση ότι το υδρογόνο μπορεί να παραχθεί, γιατί είναι εγχείρημα το οποίο δεν το είδε ακόμα πουθενά στην Ευρώπη. Μακάρι να είναι πρωτοποριακή χώρα μας στην ΕΕ στην ηλεκτροπαραγωγή, για την παραγωγή υδρογόνου.   Μακάρι να υπάρχει εκείνη η τεχνολογία που να πάει η περιφέρεια μας και θα συμπαραταχθούμε σε αυτή τη λογική.
 Όσο για την ακύρωση που είπατε,   όχι δεν γίνεται αυτό. Η παραγόμενοι θερμική ενέργεια από τους δύο λέβητες  με το κόστος που σας είπα, με αύξηση 30% που είναι η απόφαση βγάζει 35 μεγαβάτ. Η ζήτηση που έχει,   στην ανάγκη τις πολύ κρύες περιόδους το Αμύνταιο, ο Φιλώτας είναι 30 μεγαβάτ. Η διαφορά των τεσσάρων περίπου  μεγαβάτ αποθηκεύεται για χρήση.  Αποθηκεύουμε ενέργεια για δυο-τρεις μέρες.   Δεν μπορούμε  να κάνουμε επεκτάσεις.  Δεν μπορούμε να πάμε αυτό το αγαθό και σε άλλους οικισμούς λόγω έλλειψης ενέργειας. Άρα η ενέργεια   και η πιο φθηνή ενέργεια από   την Πτολεμαΐδα 5 όχι μόνο δεν το ακυρώνει αλλά το ενισχύει. Συμπληρώνει τον αναπτυξιακό σχεδιασμό που θέλουμε να κάνουν την περιοχή μας. 
 Όπως σας είπα χρειαζόμαστε ενέργεια και μία περιοχή μία οικονομία που έχει περίσσεια ενέργεια, μόνο τότε αυτή μπορεί να αναπτυχθεί. Αν έχεις έλλειψη ενέργειας δεν μπορείς να κάνεις τίποτε. 

-Η διασύνδεση της Πτολεμαΐδας του Αμύνταιου και της Κοζάνης δημιουργεί και φέρνει πάνω στο τραπέζι  μία άλλη λογική, η οποία έχει να κάνει με μία μεγάλη μονάδα συμπαραγωγής θερμικής και ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο, υλικό από τη συλλογή σκουπιδιών σε επίπεδο Δυτικής Μακεδονίας και δημιουργία ενός νέου αναπτυξιακού έργου αυτό που σας είπα πριν και την περιοχή μας. Η διαχείριση σκουπιδιών θα είναι το στοίχημα και του οικονομικού μοντέλου για την επόμενη δεκαετία. 
Έδωσα εντολή και   συντάσσεται η μελέτη και σήμερα έστειλα και επιστολή προς τον Υπουργό. Του ζήτησα την παράταση λειτουργίας των μονάδων του Αμυνταίου.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Κε Δήμαρχε στο γυμνάσιο Αμυνταίου πρόκειται να γίνουν τάξεις υποδοχής των προσφύγων και μεταναστών. Η ενέργεια έχει την έγκρισή σας;   Πρόκειται να έρθουν και άλλοι μετανάστες στην περιοχή; ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Εμείς επαναλαμβάνω σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να μείνουμε απαθείς στον ανθρώπινο πόνο. Θεωρώ όμως το πρόβλημα δεν είναι προσφυγικό είναι καθαρά μεταναστευτικό. Έρχονται στην περιοχή μας και στη χώρα μας άνθρωποι οι οποίοι είτε δεν έχουν καμία σχέση με την εμπόλεμη κατάσταση.
 Είναι ξεκάθαρες οι θέσεις μας. Η περιοχή μας μπορεί να στραφεί στον εναλλακτικό τουρισμό,  σε ήπιες μορφές ανάπτυξης.   Υπάρχουν κακοποιά σ’ αυτούς που θα έρθουν  εδώ.    Είμαι αρνητικός σε αυτή την εικόνα. Όμως για τους πρόσφυγες, για αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη και   είναι λίγοι. Είμαι ιδιαίτερα αρνητικός να πάνε πρόσφυγες στο Νυμφαίο.   Θα πείσουμε τους ξενοδόχους μας, θα πείσουμε τους επιχειρηματίες μας ότι το μέλλον τους είναι στον εναλλακτικό τουρισμό σε μία άλλη μορφή ή οικονομίας και όχι στο πρόσκαιρο τα 12 ευρώ που θα πάρουν για κάθε άτομο.
Όσον αφορά την παιδεία, η μόρφωση είναι ένα αγαθό το οποίο πρέπει να το έχει κάθε παιδάκι του πλανήτη. Εντάξει θα πρέπει τα παιδιά αυτά, όλες αυτές τις ψυχές θα τις εντάξουμε στη δική μας κουλτούρα,  ώστε να γίνουν χρήσιμοι πολίτες  και να ενσωματωθούν σε άλλες πρακτικές.
ΕΡΩΤΗΣΗ (Τριανταφυλλίδης): κε Δήμαρχε είπατε ότι θα γίνει ένα ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα για τη Δυτική Μακεδονία σου όμως παρατηρούμε ότι σε όλους τους δήμους και η ίδια η περιφέρεια έχει έναν όγκο προτάσεων σημαντικών θα έλεγα αλλά και πολυδάπανες. Από την άλλη η οικονομία της χώρας μας είναι δεδομένη, τα χρήματα είναι συγκεκριμένα, πώς θα μπορέσουν να χωρέσουν όλα αυτά; Θα κάνετε έκπτωση;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Κάθε νομαρχιακή αυτοδιοίκηση και κάθε Δήμος συνέταξε ένα επιχειρησιακό και αναπτυξιακό πρόγραμμα.  Τους είπα ότι δεν είχε την πιο σοβαρή ενότητα η θεματολογία την αξιολόγηση του προηγούμενου.
 Πιστεύω η αξιολόγηση του προηγούμενου αναπτυξιακού θα αναδείκνυε αυτά τα προβλήματα στα ερωτήματα που είπες.   Να προβούμε σε έργα και δράσεις οι οποίες έχουν   δυσθεώρητο προϋπολογισμό.
 Σε κάθε αναπτυξιακό πρέπει να υπάρχει η βασική θεματολογία που είναι η αξιολόγηση του προηγούμενου, ο καταλογισμός πολιτικών ευθυνών, ώστε το επόμενο αναπτυξιακό και το μεθεπόμενο σιγά-σιγά να μαζεύεται και οικονομικά και σοβαρά για να πατάμε πάνω σε ένα πραγματικό.  Υπήρχε έλλειμμα πολιτικού κεφαλαίου στην περιοχή μας.
Έχω μπροστά μου το επιχειρησιακό πρόγραμμα του 2017 της Φλώρινας.
  για αυτό μίλησε γυάλινο πολιτικό κεφάλαιο για σχεδιασμό του ταμείου Εθνικής μετάβασης   και πρέπει να πιέσουμε δυνατότητα μεταφοράς πόρων παράδειγμα τους πόρους της βενζίνης που είναι πολύ μεταφοράς έτσι η αύξηση να μην παρεξηγηθώ μεταφοράς από τους φόρους της βενζίνης η βενζίνη πάνω του 140 το ένα ευρώ
  Τα 60 εκατομμύρια του ταμείου εθνικής μετάβασης  να αυξηθούν για να μπορούν να εκπονούνται σοβαρές μελέτες.     Να γίνουν γρήγορα μελέτες  για τις  περιοχές και περιφέρειες που είναι σε μετάβαση.
Να στοχεύσουμε με τις μελέτες από το Ευρωπαϊκό ταμείο δίκαιης μετάβασης και συνδυασμό πάντα με ειδικά αναπτυξιακά κίνητρα και στην περιοχή μας από την πολιτεία να κάνουμε κάτι.