Νοσταλγικές εικόνες από το παρελθόν της Φλώρινας φιλοξενεί κάθε Παρασκευή η στήλη "Παράθυρο στο παρελθόν" της εβδομαδιαίας εφημερίδος "Φωνή της Φλωρίνης " και συγκεκριμένα στο σημερινό φύλλο με αριθμό κυκλοφορίας 2846/08.11.2019 ο εκδότης Σωτήριος Βόσδου, μας μεταφέρει νοερά στις εορταστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν το έτος 1963 στην Μελβούρνη 

Ας δούμε λοιπόν τι μας περιγράφει για την φωτογραφία αυτή :
ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ 1963 – ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ 51ης ΕΠΕΤΕΙΟΥ
ΤΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
Τμήμα του χορευτικού συγκροτήματος Νεανίδων του Φ.Ο.Φ. Μελβούρνης, που χορεύουν κατά τον εορτασμό της απελευθερώσεως της Φλωρίνης από τον τουρκικό ζυγό.
Διακρίνονται η Κ. Κονιαρά,  Βιολ. Μασιώτου, η Χρ. Φιλίππου, η Δίμπτση, η Ειρ. Σαπουντζή και άλλαι Φλωρινιώτισσαι Νεάνιδες.

Την Κυριακή 10 Νοεμβρίου 1963 ο Φιλεκπαιδευτικός Όμιλος Φλωριναίων Μελβούρνης, έχοντας μόνο τρία χρόνια δραστηριότητας, διοργανώνει εορταστικές εκδηλώσεις για την 51η επέτειο από την απελευθέρωση της Φλώρινας από τον τουρκικό ζυγό (8 Νοεμβρίου 1912 – 8 Νοεμβρίου1963). Το πρωί της Κυριακής, στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδας τελέστηκε δοξολογία και μνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων, όπου η ανδρική χορωδία του Ομίλου έψαλε το «Αιωνία η Μνήμη». Το απόγευμα της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκε η πανηγυρική εκδήλωση του εορτασμού παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας Ιεζεκιήλ, του Γενικού Προξένου Δημητρίου Σκουρολιάκου, αντιπροσώπων των Ορθόδοξων Ελληνικών κοινοτήτων, συλλόγων, οργανώσεων και πολλών ομογενών.

Τους προσκεκλημένους καλωσόρισε ο πρόεδρος του Ομίλου Κωνσταντίνος Μαλισάγκος και τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Γραμματέας του Ελληνικού Προξενείου στην Μελβούρνη και μέλος του Ομίλου Μιχάλης Μαζάρης.

Ακολούθως μίλησαν ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας και ο  Γενικός Πρόξενος και στην συνέχεια η ανδρική τριακονταμελής χορωδία υπό την διεύθυνση του Ευάγγελου Μπάρα, πρωτεργάτη του Ομίλου και της χορωδίας, παρουσίασε τα δημοτικά «Καπετάν Ναούμης», «Παύλος Μελάς», «Καπετάν Κώττας» και το «Τσαρούχι» ενώ τα αδέλφια Ιωάννης και Φίλιππος Νίνης τραγούδησαν ντουέτο «Τα ξένα». Οι Φλωρινιώτισσες της Μελβούρνης που μετέχουν στο χορευτικό του Ομίλου, με παραδοσιακές φορεσιές και την υπό την διεύθυνση της Κούλας Κονιαρά, παρουσιάσαν τοπικούς και εθνικούς χορούς και η εκδήλωση έκλεισε με τους Εθνικούς Ύμνους Ελλάδας και Αυστραλίας.

Το διοικητικό συμβούλιο που διοργάνωσε την εκδήλωση είχε την εξής σύνθεση: Κων. Μαλισάγκος, Πρόεδρος, Κούλα Κονιαρά, Αντιπρόεδρος, Ευαγ. Μπάρας, Γενικός Γραμματέας, Ιωαν. Δήμτσης, Ταμίας, Δημ. Φιλίππου, Έφορος και Φλώρα Βασιλειάδου και Ιωάν. Νίνης, Σύμβουλοι.

(Πηγή: Περιοδικό «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ»)