Νοσταλγικές εικόνες από το παρελθόν της Φλώρινας φιλοξενεί κάθε Παρασκευή η στήλη "Παράθυρο στο παρελθόν" της εβδομαδιαίας εφημερίδος "Φωνή της Φλωρίνης " και συγκεκριμένα στο σημερινό φύλλο με αριθμό κυκλοφορίας 2849/29.11.2019 ο εκδότης Σωτήριος Βόσδου, μας μεταφέρει στο έτος 1949 οπού βλέπουμε μια φωτογραφία του 1949, από τις απόφοιτες της 8ης Γυμνασίου 1949

Ας δούμε λοιπόν τι μας περιγράφει για την φωτογραφία αυτή :

Απόφοιτες 8ης Γυμνασίου 1949

Καθήμενες: Αλίκη Βόσδου (τέταρτη από αριστερά), Άννα Τέγου (πρώτη από δεξιά)

Πρώτη σειρά: από αριστερά, Αγγέλα Μπούσιου (πρώτη) , Ελένη Χαλάτση (τρίτη), Ερικέτη Κοντογιάννη (τέταρτη), Ρένα Χασοπούλου (έκτη, στο κέντρο), Βούλα Λούστα (όγδοη), Πολυτίμη Γεωργιάδου (ένατη), Βέτα Κοσκοσίδου (δέκατη) και Λούλα Κοσκοσά (δωδέκατη, πρώτη από δεξιά).

Δεύτερη σειρά: Τσίρου (στο κέντρο), Φρόσω Κίττου (τρίτη από δεξιά), Μυρσίνη Δοσίου (δεύτερη από δεξιά), Βαλεντίνη Μούζα (πρώτη από δεξιά).

Τελευταία σειρά: Ελισώ Φωτιάδου (πρώτη από δεξιά), Αθηνά Ζάρου (δεύτερη από δεξιά).

Η δεκαετία του 1940 άφησε στην Φλώρινα έντονα σημάδια. Ο πόλεμος, η τριπλή κατοχή, ο ξενοκίνητος αδελφοκτόνος πόλεμος έφερε δεινά στους Φλωρινιώτες. Και ιδιαίτερα χαραγμένη έχει μείνει στους Φλωρινιώτες η επίθεση που δέχθηκε η  Φλώρινα τον Φεβρουάριο του 1949. Πολλοί νέοι συνέδραμαν εκείνες τις ημέρες στην περίθαλψη των τραυματιών προσφέροντας υπηρεσίες στο νοσοκομείο. Σίγουρα και κάποιες από τις μαθήτριες της φωτογραφίας μας. Η περίοδος δύσκολη όμως η νεανική ζωντάνια φέρνει ελπίδα και χαρά. Και με την χαρά αποτυπωμένη στα χαμογελαστά πρόσωπα τους οι απόφοιτες της Ογδόης Γυμνασίου του 1949 φωτογραφήθηκαν στα σκαλιά του Γυμνασίου τους φορώντας για τελευταία φορά την μαθητική μπλέ ποδιά με το άσπρο γιακαδάκι. Τρείς καθηγήτριες και ένας καθηγητής συμμετέχουν στην αναμνηστική φωτογράφηση από την τελευταία ημέρα στο σχολείο ενώ ο Γυμνασιάρχης Τσακούλιας ξεχωρίζει στο κέντρο.

Την επόμενη μέρα άνοιξαν άλλοι ορίζοντες για τις νεαρές Φλωρινιώτισσες.