Νοσταλγικές εικόνες από το παρελθόν της Φλώρινας φιλοξενεί κάθε Παρασκευή η στήλη "Παράθυρο στο παρελθόν" της εβδομαδιαίας εφημερίδος "Φωνή της Φλωρίνης " και συγκεκριμένα στο σημερινό φύλλο με αριθμό κυκλοφορίας 2848/22.11.2019 ο εκδότης Σωτήριος Βόσδου, μας μεταφέρει στο έτος 1960 οπού βλέπουμε μια αεροφωτογραφία στις αρχές του 1960, το αποπερατωμένο κτίριο του ΞΕΝΙΑ

Ας δούμε λοιπόν τι μας περιγράφει για την φωτογραφία αυτή :

Το «Ξενία» της Φλώρινας


Η επαναλειτουργία του «Ξενία» Φλώρινας, στον λόφο του Αγίου Παντελεήμονα που δεσπόζει της πόλης, έφερε στην μνήμη πολλών Φλωρινιωτών στιγμές από το παρελθόν. Στιγμές από τον περιποιημένο κήπο ή από εκδηλώσεις στα σαλόνια και την αίθουσα του ξενοδοχείου.

Όπως είναι γνωστό, η λειτουργία του ξενοδοχείου ξεκίνησε το πρωί της Πέμπτης 27 Οκτωβρίου 1960 με την τελετή των εγκαινίων. Είχε προηγηθεί η αναγγελία, τον Μάρτιο του 1957, από τον Φλωρινιώτη υπουργό Εσωτερικών Τάκο (Δημήτριο) Μακρή ότι μελετάται η ανέγερση ξενοδοχείου στη Φλώρινα.

Στο σημερινό μας ΠΑΡΑΘΥΡΟ, σε αεροφωτογραφία στις αρχές του 1960, το αποπερατωμένο κτίριο του ΞΕΝΙΑ Φλώρινας προβάλλει επιβλητικά στο Φλωρινιώτικο τοπίο, που ακόμα είναι σχετικά γυμνό και με καλλιέργειες. Διακρίνονται ακόμα και τα αμμοχάλικα που έχουν μεταφερθεί για την διάστρωση του δρόμου προς το Άλσος.

Στην ενημερωτική ιστοσελίδα florinapast.gr, που επιμελείται ο εκπαιδευτικός Σπύρος Παπαχαρίσης, είναι καταγεγραμμένο ιστορικό της ίδρυσης και κατασκευής του ΞΕΝΙΑ, με κύρια πηγή την τοπική εφημερίδα «Ελληνική Φωνή». Η φωτογραφία προέρχεται από το Ιστορικό Αρχείο του ΦΣΦΑ - συλλογή Γ. Θεοδοσίου.