Η παρακάτω ενημέρωση αφορά στους δανειολήπτες του πρώην Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (νυν τράπεζα «EUROBANK ERGASIAS», ως καθολικής διαδόχου του), οι οποίοι κατά την προηγούμενη δεκαετία 2000-2010 ή και παλιότερα, συνήψαν συμβάσεις στεγαστικών δανείων, με ΚΥΜΑΙΝΟΜΕΝΟ επιτόκιο χαρακτηριζόμενο είτε ως «ΕΙΔΙΚΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ» (ως πολύτεκνοι ή άτομα με αναπηρία), είτε ως «ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΜΕΘΟΡΙΟΥ» (ως κάτοικοι παραμεθόριας περιοχής), είτε με οποιοδήποτε άλλο χαρακτηρισμό, το οποίο προσδιοριζόταν ως «διοικητικά καθοριζόμενο». Πάρα πολλά από τα συγκεκριμένα δάνεια έχουν ληφθεί από δημοσίους υπαλλήλους, αλλά όχι μόνο, πανελλαδικά.

Πριν από 3 περίπου χρόνια το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ της ακριτικής και παραμεθόριας Καστοριάς ξεκίνησε με δική του πρωτοβουλία έναν αγώνα με σκοπό τη μείωση του παράλογου σημερινού επιτοκίου (4,62%) των παραπάνω δανείων σε σύγκριση βέβαια με τα τρέχοντα επιτόκια ΕΚΤ και Euribor. Τα δάνεια των ειδικών κατηγοριών, παραμεθορίου και αυτών με χαρακτηριζόμενο επιτόκιο ως «διοικητικά καθοριζόμενο» ακολούθησαν την άνοδο του επιτοκίου της ΕΚΤ, αλλά όχι και την πτώση του, κι έτσι έχουν σήμερα επιτόκιο 4,62%, ενώ τα υπόλοιπα κοινά δάνεια, των οποίων οι συμβάσεις υπογράφηκαν κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, έχουν εδώ και πολλά χρόνια επιτόκιο κάτω από 1,40%!!!

Συνεπώς, ενώ το επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σήμερα είναι μηδενικό (0,00%) και το Euribor αρνητικό, αντί αυτού η Τράπεζα εδώ και χρόνια διαμόρφωσε ΜΟΝΟΜΕΡΩΣ και διατηρεί ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΚΙ ΑΝΤΙΣΥΜΒΑΤΙΚΑ περιθώριο κέρδους της τάξης του 4,50%, έναντι μέγιστου ύψους 1,40% που θα έπρεπε να έχει. Επομένως, η Τράπεζα απομυζά ΠΑΡΑΝΟΜΩΣ χιλιάδες Ευρώ από τα οικογενειακά εισοδήματα όλων των ενδιαφερομένων και αυτό ισχύει για όλο το διάστημα της προηγούμενης επταετίας και πλέον.

Αφού συνειδητοποιήσαμε ότι όλες οι συνδικαλιστικές και πολιτικές μας ενέργειες (υπομνήματα, συναντήσεις με βουλευτές, γενικό γραμματέα ιδιωτικού χρέους, υπουργό οικονομίας κ.α.) δεν είχαν κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα, προσανατολιστήκαμε πλέον στην Δικαιοσύνη για τη διεκδίκηση των δίκαιων και νομίμων αιτημάτων των δανειοληπτών.

Πρόσφατα, η ομάδα εργασίας του Νομαρχιακού Τμήματος ΑΔΕΔΥ Καστοριάς, μετά από 2 χρόνια προετοιμασίας, ολοκλήρωσε τον συντονισμό μιας ομάδας δανειοληπτών που είχαν δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο χαρακτηριζόμενα ως «παραμεθόριας περιοχής» και «πολυτέκνων». Η παραπάνω ομάδα προσέφυγε δικαστικά εναντίον της Τράπεζας, διεκδικώντας αναπροσαρμογή των επιτοκίων σε νόμιμα επίπεδα και ταυτόχρονη αναδρομική επιστροφή των αχρεωσθήτως καταβληθέντων ποσών.

Αυτή η παράνομη και ληστρική τραπεζική τακτική στηρίζεται στη φυσική απομόνωση που υπάρχει μεταξύ μας και στην αδυναμία του καθενός από εμάς να διεκδικήσει ατομικά το δίκιο του, ιδιαίτερα όταν θα πρέπει να το διεκδικήσει με τη δικαστική οδό και ενάντια μάλιστα σε ένα τραπεζικό συστημικό ίδρυμα. Ως εκ τούτου, έχουμε την πεποίθηση ότι όσοι/ες ενδιαφέρονται θα πρέπει όλοι/ες να κινητοποιηθούν συντονισμένα για να διεκδικήσουν από κοινού το αυτονόητο: την νομιμότητα.

Για τους παραπάνω λόγους, κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να ενημερωθεί αναλυτικά για τις διαδικασίες που προβλέπονται να γίνουν συντονισμένα με την κατάλληλη νομική υποστήριξη, ούτως ώστε να επιτευχθεί η επιθυμητή και δίκαια αναπροσαρμογή των επιτοκίων αλλά και ο συμψηφισμός ή επιστροφή των αχρεωσθήτως καταβληθέντων ποσών.

Στον προγραμματισμό της ομάδας εργασίας είναι να υλοποιηθούν και ανοιχτές συναντήσεις για ενημέρωση των δανειοληπτών αρχικά στις πρωτεύουσες των Νομών Δυτικής Μακεδονίας (Καστοριά, Φλώρινα, Κοζάνη, Γρεβενά).

Για περισσότερες πληροφορίες (απογευματινές ώρες 18:00 – 20:30 )

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Καστοριάς

Ομάδα εργασίας για την ενημέρωση των δανειοληπτών του πρώην Ταχυδρομικού Ταμιευτήριου σχετικά με τη διεκδίκηση αναπροσαρμογής των επιτοκίων

1. Ραπτόπουλος Κωνσταντίνος - Ταμίας Νομαρχιακού Τμήματος ΑΔΕΔΥ Καστοριάς (τηλ. 6936876787)

2. Θεοδωρακόπουλος Δημήτριος - Γραμματέας Οργανωτικού Νομαρχιακού Τμήματος ΑΔΕΔΥ Καστοριάς ( τηλ. 6955460195)