Συνέντευξη τύπου της Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Φλώρινας Π. Πέρκα  σχετικά με την αναστολή λειτουργίας των δύο πανεπιστημιακών τμημάτων της Φλώρινας και τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις.


Το Σάββατο 09/11/2019, η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Φλώρινας κ. Π. Πέρκα έδωσε μακροσκελή συνέντευξη τύπου στα τοπικά Μ.Μ.Εκαι συντόνισε ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Φλώρινας κ. Π. Γεωργίου.

Εξέφρασε την αναγκαιότητα της συχνής επικοινωνίας για ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας για την κεντρική πολιτική σκηνή και τα γεγονότα που αφορούν στην Π.Ε. Φλώρινας. Η αναστολή της λειτουργίας των νέων τμημάτων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τη Φλώρινα (Τμήμα Κινηματογράφου – Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής) αποτελεί τραγική εξέλιξη. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η πόλη της Φλώρινας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το Πανεπιστήμιο, υπάρχει μια σχέση αγάπης της κοινωνίας προς το ίδρυμα εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι οι εστίες γνώσης τροφοδοτούν αναπτυξιακά τον τόπο. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σχεδίασε και υλοποίησε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο στην ένταση γνώσης και όχι στην ένταση κεφαλαίου όπως ήταν μοντέλο που χρεοκόπησε την χώρα. Το νέο παραγωγικό μοντέλο δίνει προτεραιότητα στην έρευνα και την καινοτομία και τις νεοφυείς επιχειρήσεις. Αξίζει να αναφέρουμε ότι για πρώτη φορά ότι οι δαπάνες για την έρευνα ξεπέρασαν το 1% του Α.Ε.Π.

Σημείωσε ότι η ανακοίνωση της Υπουργού Παιδείας δημιούργησε τεράστια έκπληξη και προβληματισμό, αφού έγινε αμέσως μετά την σύσκεψη των φορέων της περιοχής και των πρυτανικών αρχών, που στόχο είχε την ενίσχυση του ιδρύματος – την εξεύρεση λύσεων και είχε την ομοφωνία όλων των εμπλεκόμενων πλευρών. «…ήταν μια συνάντηση πολύ σοβαρή, πολύ παραγωγική και φάνηκε να ομονοούμε όλοι ότι το Πανεπιστήμιό μας πρέπει να στηριχτεί…». Η κ. Πέρκα χαρακτήρισε την απόφαση Κεραμέως ως «μπακάλικη» αφού κατά τη διάρκεια της ημέρας ο αριθμός των τμημάτων υπό αναστολή-κατάργηση έπαιζε από 36 σε 38, αφού μάλιστα γινόταν αναφορά σε Τμήμα το οποίο ήδη λειτουργεί.

«Δεν θα έπρεπε να εκπλαγούμε…είχαμε κάνει προ καιρού ένα δελτίο τύπου με αφορμή την κατάργηση των διετών προγραμμάτων όπου καλούσαμε το Υπουργείο στο να μην δούμε κατάργηση των νέων Τμημάτων…». Δήλωσε ότι φάνηκε από την αρχή ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας ότι είναι ενάντια στη δημόσια παιδεία. «Είτε με τα διετή, είτε με την ελεύθερη πρόσβαση, είτε με την κατάργηση του Τμήματος της Πάτρας το οποίο τώρα συζητούν να ανοίξει στην Κρήτη λες και άλλαξε η ανάγκη για νομικούς σε τρεις μήνες..». Όλα αυτά είναι πολιτικές που ακολουθούν την πρόσφατη νομοθέτηση του αναπτυξιακού, όπου εκχωρήθηκαν εν μία νυκτί επαγγελματικά δικαιώματα στα πτυχία που εκδίδονται από ιδιωτικά κολλέγια. «Αυτό που αποτελεί παραβίαση των αρχών της ακαδημαϊκής κοινότητας και αυτών που όλοι εμείς και τόσες γενιές είμαστε περήφανοι για την παιδεία στην Ελλάδα…πάρα πολλά θέματα που δείχνουν ότι η μέριμνα του Υπουργείου Παιδείας και αυτής της κυβέρνησης είναι να εξασφαλίσει πελατεία στα ιδιωτικά πανεπιστήμια».

Σχετικά με τις νέες σχολές του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας δήλωσε: «Πήραμε την διαβεβαίωση ότι το Πανεπιστήμιο θα είναι έτοιμο να στηρίξει τις σχολές, βεβαίως χρειάζεται ενίσχυση σε προσωπικό αλλά και σε εγκαταστάσεις και αυτό θα έπρεπε να κάνει η κυβέρνηση αντί στον προϋπολογισμό να διαφαίνεται μείωση των κονδυλίων για τη παιδεία…Από την πλευρά μου δήλωσα ότι θα είμαστε δίπλα να στηρίξουμε, να πιέσουμε…».
Ακόμη, θέλησε να απευθυνθεί στους συμπολίτες της διότι θεωρεί ότι η πόλη αγαπάει το Πανεπιστήμιο και αντιλαμβάνεται τον αναπτυξιακό του ρόλο, σημειώνοντας ότι πρέπει όλοι να κινητοποιηθούν. «…πόσο μάλλον σε μία περιοχή που αιφνιδιάστηκε ακούγοντας τον πρωθυπουργό της χώρας από το βήμα του Ο.Η.Ε. να μιλάει για το μέλλον των λιγνιτικών μονάδων και για βίαιη απολιγνιτοποίηση…».Δήλωσε παράλληλα, ότι κατατέθηκε τροπολογία στον αναπτυξιακό νόμο για να ενταχθούν οι λιγνιτικές περιοχές στο ειδικό καθεστώς του. Επίσης, κατατέθηκε ερώτηση των βουλευτών των λιγνιτικών περιοχών και του αρμόδιου τομεάρχη με θέμα τον σχεδιασμό για τη δίκαιη μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών.

Σημείωσε σε αυτό το σημείο πως μια περιοχή που έχει στηρίξει το μεγαλύτερο βιομηχανικό εγχείρημα στη χώρα χωρίς να έχει πάρει ποτέ τα αντίστοιχα οφέλη -με βίαιο τρόπο και χωρίς κανέναν σχεδιασμό- παίρνει την πρώτη απάντηση στη μετά λιγνίτη εποχή να κλείσουν οι σχολές του Πανεπιστημίου της. «…και λέω να κλείσουνε γιατί εμένα δεν με πείθει το ουσιαστικό αναστολή..». Δήλωσε πως μια σοβαρή κυβέρνηση πρώτα ερευνά και μελετά και έπειτα καταλήγει τεκμηριώνοντας τις αποφάσεις της. «…εδώ προχωρά οριζοντίως…και όπως σας είπα πριν έπαιζε και με τους αριθμούς, 37; 38;...».

Τόνισε ακόμα, ότι η ίδρυση των σχολών σε όλη την Ελλάδα είναι αποτέλεσμα συσκέψεων, πρυτανικών διαβουλεύσεων και αποφάσεων και η όποια παρέμβαση αποτελεί προσβολή στο αυτοδιοίκητο των ιδρυμάτων. «…Δεν μπορεί η Υπουργός να ορίζει τα Τμήματα. Η ακαδημαϊκή κοινότητα θα προτείνει και θα γίνονται Τμήματα. Δεν έχει συσταθεί ποτέ το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας της Βουλής, μια υπουργός σε ένα κλειστό γραφείο σχεδιάζει, καταργεί και επιβάλλει. Νομίζω πως αυτό δεν θα περάσει έτσι, εμείς είμαστε εδώ, θα κινητοποιήσουμε και θα ενημερώσουμε τον κόσμο».

Επίσης, σημείωσε πως χτες κατά την διάρκεια εορτασμού των Ελευθερίων της Φλώρινας διαπιστώθηκε ένα «πάγωμα» της κοινωνίας που σιγά-σιγά ενημερώνεται για τις εξελίξεις και δήλωσε χαρακτηριστικά: «οι πρόγονοί μας παρέδωσαν μία πατρίδα με ηρωισμό, αγώνα και διπλωματικά επεισόδια και εμείς οφείλουμε να την πάμε ένα βήμα παραπέρα ώστε να προοδεύσει…μιλάμε για μία συμμετοχή των ενεργών πολιτών για αυτά που συντελούνται στην περιοχή...».

Τέλος, ανέφερε ακόμα δύο θέματα που παραπέμπουν ότι η νέα κυβέρνησηαπό την πρώτη στιγμή έδειξε έναν κυνισμό απέναντι στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα στην Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας. Προκρίνονται έργα τοπικού ενδιαφέροντος χωρίς μελέτη σκοπιμότητας έναντι του κάθετου άξονα Φλώρινας – Πτολεμαΐδας, άξονα που εντάσσεται στο διευρωπαϊκό δίκτυο και μπορεί σίγουρα να χρηματοδοτηθεί από την ΕΕ.. Επίσης, παρατηρείται μία σοβαρή καθυστέρηση στο άνοιγμα της Συνοριακής Διάβασης Πρεσπών. «Είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό έργο, πρέπει να προχωρήσει, είναι αναπτυξιακό και εξυπηρετεί τους κατοίκους των περιοχών, είναι θεσμοθετημένο και θα γίνει από την πλευρά μας ερώτηση στη Βουλή να δούμε τι σκοπός υπάρχει…». Ακόμη, σημείωσε ότι κινδυνεύουν να χαθούν κονδύλια με τη μη υλοποίηση του ανοίγματος της διάβασης και ανέφερε ότι υπάρχει επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο εκπονήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με πρωτοβουλία του Επίτροπου Γ. Χαν, που περιλαμβάνει αξιόλογες επενδύσεις στη περιοχή. «Υποτίθεται ότι μιλάμε για μεγάλη ανεργία και ότι βγαίνουμε από την κρίση και πρέπει να δώσουμε δουλειές με κονδύλια…εκεί κινδυνεύουν να χαθούν κονδύλια…δε νομίζω ότι πρέπει να χάσουμε άλλες ευκαιρίες…».

Στο τέλος της τοποθέτησής της δήλωσε ότι προτίθεται να κάνει επισκέψεις σε όλους τους συλλογικούς φορείς, τους φορείς της πόλης και σαφής επιδίωξή της είναι να συνομιλεί με τους πολίτες και να δεχτεί τις προτάσεις τους για να γίνει το καλύτερο για την περιοχή.

Η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Φλώρινας
Θεοπίστη (Πέτη) Πέρκα