Οι εξελίξεις στο προσφυγικό - μεταναστευτικό ήταν το μοναδικό θέμα ημερήσιας διάταξης της κατεπείγουσας συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας, την Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019. 



Ο Δήμαρχος Φλώρινας επεσήμανε πως αμετακίνητος στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι η τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας με ήπιες μορφές δράσης, που ταιριάζει στη γεωμορφολογία της περιοχής, αλλά και στη μεγάλη και σπουδαία πολιτιστική μας ιστορία και κληρονομιά.


Τόνισε ότι ο τόπος μας βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και παράλληλα με τον ανθρωπισμό μας και την αλληλεγγύη πρέπει να διαφυλάξουμε την κοινωνική ειρήνη των συμπολιτών μας. Γι’ αυτό και η πρόταση που κατέθεσε είναι ναι στον ερχομό των προσφύγων αλλά υπό όρους.

Αναλυτικά στην εισήγηση του ο Δήμαρχος Φλώρινας κ. Βασίλης Γιαννάκης είπε:

«Στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε, το μεταναστευτικό είναι πάρα πολύ μεγάλο θέμα για να τύχει χειρισμών με βάση τη μικροπολιτική, τις προσωπικές στρατηγικές και επιδιώξεις ή τους παραταξιακούς εγωισμούς.

Για άλλη μια φορά η πατρίδα μας δέχεται μεγάλες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές πάνω από τις δυνατότητες αντιμετώπισης τους, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται από δυσάρεστες μέχρι εκρηκτικές καταστάσεις.

Μέχρι τώρα ο Δήμος μας δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα, ούτε είχε κάποια ενημέρωση από την Κυβέρνηση για φιλοξενία προσφύγων ή μεταναστών. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός προ ημερών, όπως είχα αναφερθεί και στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο, δήλωσε ότι δεν θα αιφνιδιαστούν οι τοπικές κοινωνίες και δεν θα γίνει καμία μετακίνηση χωρίς προηγούμενη ενημέρωση των δημάρχων.

Μετά από τηλεφώνημα που δέχτηκα χθες πληροφορήθηκα ότι πρόκειται να γίνει κάποια κατανομή μεταναστών - προσφύγων στη Δυτική Μακεδονία, σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που είχαν κάνει ηλεκτρονικά αιτήματα απευθείας στον ΔΟΜ. Το τηλεφώνημα λοιπόν αυτό είναι και ο λόγος που επισπεύσαμε την ειδική αυτή συνεδρίαση, έτσι ώστε μέσα από το δημόσιο διάλογο να αναδυθούν οι συγκλίσεις μας και να ενισχυθούν οι κοινές πολιτικές.

Επειδή το θέμα είναι μεγάλο και το πρόβλημα διογκώνεται καθημερινά με τις ροές που συνεχώς έρχονται από την Τουρκία χρειάζεται η αντιμετώπιση η ανάλογη, αναλαμβάνοντας ο καθένας και η καθεμία τις προσωπικές του ευθύνες, αλλά και ο Δήμος Φλώρινας τις δικές του ως θεσμικός φορέας του τόπου μας.

Αμετακίνητος στόχος μας είναι η τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας με ήπιες μορφές δράσης, που ταιριάζει στη γεωμορφολογία της περιοχής, αλλά και στη μεγάλη και σπουδαία πολιτιστική μας ιστορία και κληρονομιά.

Ο λαός μας δεν είναι ξενοφοβικός. Είναι φιλόξενος και αλληλέγγυος. Και αυτό το έδειξε όσες φορές χρειάστηκε μέχρι τώρα. Ο πολιτισμός μας είναι πολύ ισχυρός για να επηρεαστεί από άλλους. Ο ανθρωπισμός και η αλληλεγγύη είναι κύριοι πυλώνες του. Και τώρα βεβαίως, να κάνουμε πράξη τον ανθρωπισμό μας, χρέος να δείξουμε την αλληλεγγύη στους κατοίκους των νησιών μας, οι οποίοι πλήττονται τον τελευταίο καιρό από τις πολύ μεγάλες μάζες μεταναστών, καθώς αυτό είναι μια απαραίτητη συνθήκη για την κοινωνική ειρήνη και την ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής μας.

Άλλωστε είναι γνωστό πως η περιοχή μας είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης διανύοντας τη μεταλιγνιτική περίοδο, αλλά και λόγω των δύσκολων καιρικών συνθηκών, της ανεργίας και κυρίως της γεωφυσικής και γεωπολιτικής της θέσης.

Οι δικές μας λοιπόν προτάσεις είναι:

1. Είμαστε αντίθετοι με τη δημιουργία οποιασδήποτε μορφής προαναχωρησιακών κέντρων στον Δήμο μας.

2. Δεν συμφωνούμε με την εγκατάσταση στην περιοχή του Δήμου μας μεταναστών που δεν έχουν τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα. Θα ήταν δυνατή η προσωρινή εγκατάσταση προσφύγων, που θα είναι αποκλειστικά οικογένειες, εφόσον έχουν εξαντληθεί οι δυνατότητες εγκατάστασης τους στην υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα, για λόγους ανθρωπιστικούς.

3. Στο θέμα της υποδοχής εκ μέρους των επιχειρηματιών μεταναστών και προσφύγων δεν μπορούμε να παρέμβουμε όπως γνωρίζετε. Όμως, επιθυμία και προτροπή μας είναι να ακολουθήσουν την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για να μην διαταραχτεί η κοινωνική ειρήνη και συνοχή της περιοχής μας.

4. Παράλληλα, με την όποια μετακίνηση των προσφύγων πρέπει να δημιουργηθούν άμεσα οι δομές για την προσωρινή φιλοξενία τους και την ποιότητα ζωής τους, ώστε να μην οδηγηθούν σε παραβατικές συμπεριφορές που θα προκαλέσουν όπως είναι φυσικό κοινωνικούς τριγμούς.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Η μεταναστευτική ροή αποτελεί ένα παγκόσμιο φαινόμενο και ταυτόχρονα πρόκληση για κυβερνήσεις αλλά και τοπική αυτοδιοίκηση προκειμένου να εξαλειφθούν οι αιτίες που την παράγουν. Η διαχείριση της σημερινής κατάστασης είναι εθνικό μας και κυρίως ευρωπαϊκό θέμα. Απαιτεί σύνθετες και πολυεπίπεδες πολιτικές για την άμβλυνση των αντιφάσεων, πολύ περισσότερο δε για την διευθέτηση των μεγάλων προβλημάτων που το φαινόμενο υποθάλπει και αναπαράγει.

Ας προσπαθήσουμε να βάλουμε και εμείς ένα μικρό λιθαράκι στην όλη προσπάθεια, μέσα από την κατάθεση των προτάσεων μας ώστε να συμβάλλουμε στην επιτυχή επίλυσή του».

Στη συνεδρίαση, που διεξήχθη υπό την προεδρία του κ. Μιχάλη Χάτζιου σε πολύ καλό κλίμα, παρέστησαν και τοποθετήθηκαν μεταξύ άλλων ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φλώρινας κ. Γιάννης Κιοσές, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βασίλης Άμπας, οι επικεφαλής των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Στάθης Κωνσταντινίδης, κ. Δημήτριος Φαρμακιώτης και κα Ευθυμία Ναλπαντίδου, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Χρήστος Μπαρδάκας, Τραϊανός Ρασάικος, Γιώργος Παπαγρηγορίου, Νίκος Ιωακειμίδης, Βασίλης Χατζητιμοθέου, Δημήτρης Ηλιάδης, Γιώργος Αντωνιάδης και Στέφανος Μπίρος, ο Αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας κ. Γιάννης Λιάσης, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ.κ. Σωτήρης Βόσδου, Γιώργος Κωτακίδης, Γιάννης Στρατάκης και Βασίλης Καραντζίδης, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Φλώρινας Κώστας Σιάκος και πολίτες. Γραπτό χαιρετισμό απέστειλε η Βουλευτής Φλώρινας του ΣΥΡΙΖΑ κα Θεοπίστη Πέρκα.

Με την ολοκλήρωση της συνεδρίασης αποφασίστηκε ο Δήμαρχος και οι επικεφαλής των παρατάξεων να συγκεντρώσουν όλες τις προτάσεις που ακούστηκαν και να καταλήξουν εάν είναι δυνατόν σε μία κοινή πρόταση, η οποία θα διαβιβαστεί σε όλους τους αρμόδιους και θα εκφράζει τη βούληση του σώματος.