Ο Διευθυντής (Σ. Σαββίδης) και δύο εκπαιδευτικοί του Σχολείου μας (Ν. Κολομπότσιος και Θ. Τόλη) εκπροσώπησαν τα Εκκλησιαστικά Γυμνάσια και Λύκεια της Βόρειας Ελλάδας στο ετήσιο διεθνές συνέδριο για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων από τους Ναζί και τους συνεργάτες τους, κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. 
Το συνέδριο, με γλώσσα εργασίας την αγγλική, διοργανώθηκε στην πόλη των Σκοπίων, από 13 μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου 2019, υπό την αιγίδα του Holocaust Memorial Center της γειτονικής Χώρας, του Memorial de la SHOAH και η Γ.Γ. Θρησκευμάτων του ΥΠΑΙΘ.

 Ξεκίνησε με μία άκρως παραστατική ξενάγηση από τον CEO του Κέντρου σε όλες τις ημερομηνίες και τα γεγονότα σταθμούς της θλιβερής πορείας των Εβραίων όλης της Ευρώπης προς τον εκτοπισμό και την εξόντωση. Κατόπιν, ειδικοί και καταξιωμένοι στο θέμα επιστήμονες μας εισήγαγαν σε βαθιές όσο και άγνωστες πτυχές των γεγονότων εκείνων. Απέδειξαν ότι η βία γεννά βία και ο φαύλος κύκλος διακόπτεται τεχνητά μόνο, για ορισμένο χρόνο. Και αν οι Γερμανοί έχουν αποδεχτεί-αναγνωρίσει τις ευθύνες τους, άλλοι εξίσου υπεύθυνοι λαοί κ ηγεσίες της -φιλελεύθερης κατά τα λοιπά- Ευρώπης κωφεύουν ακόμη και σήμερα. Τέσσερις χρυσοί κανόνες ήρθαν ως φυσιολογικό απόσταγμα-ανατροφοδότηση της τριήμερης μελέτης: 1) No blame, 2) Take responsibility and confess your sins, 3) No more Ηeroes and Martyrs, 4) We are not alone. Όλοι οι εισηγητές καθώς και τα workshops εστίασαν στην αξιοποίηση αυτής της γνώσης-εμπειρίας στην εκπαιδευτική πράξη, καθώς και οι 40 συμμετέχοντες ήταν μάχιμοι εκπαιδευτικοί από όλη την Ευρώπη. H επόμενη συνάντηση προγραμματίζεται για τον Δεκέμβριο του 2020 στην Καβάλα.